МЕНЮ
КОШНИЦА

Никотиана семена

Микс от семена на декоративни тиквички с различни форми и цветове. Семената се засяват в к..
2.10 лв.
Едногодишно увивно растение, достигащо височина до 300 см. Има оригинални плодове, които с..
3.69 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

Никотианата (декоративен тютюн) е сред по-слабо известните у нас цветя, но не отстъпва по нищо на повечето саксийни видове. NicotIana tabacum пристига в Германия, като първото тютюнево растение през 1560 г. Там то е внесено от аугсбургския физик Око. Това силно миризливо растение, завладява всички със своя невероятен аромат и става предпочитано за отглеждане в градини от различен тип.

Декоративният тютюн е част от Семейство: Solanaceae, картофови и има много привлекателен и екзотичен аромат. Той може да вирее на балкони и тераси градински със северно изложение, но предпочита южното. Подходящ е за саксийно отглеждане в комбинация с други цветя по бордюрите в градината. Никотианата е едногодишно растение, което достига 30 см. височина.

Засаждане и отглеждане непопулярни цветя Никотиана

За отглеждането на Никотианата може да избирате много слънчеви, така и отчасти сенчести места. Като култура, тя е много е подходяща за градински легла и саксии.

Растенията процъфтяват най-обилно в плодородни и добре дренирани почви на по-слънчеви места. За Никотианата е добре да засеете семе, за да произведете разсад от февруари до месеца май. Най-добре е да я засадите на в градината или двора, като оставите разстояния 40 м/у растенията и 60 cm м/у редовете в края на май. Ако сеитбата се направи по-рано трябва да поддържайте температура 24 - 25°С. без да покривате семената. При такава температура , семената поникват за около 14-20 дни.

Това едногодишно цвете формира цъфтящи „храсти”, чиито аромат е особено силен вечер. Неговият цъфтеж е продължителен и обилен. Той продължава почти до края на м. Септември, а понякога и до средата на Октомври. 

Препоръчва се употребата на субстрат: пръст за балконски цветя или градинска пръст. 

Никотианата трябва да поливате редовно и доста обилно, нe я засушавайте. 

Много е важно преминалите цветове да се отстраняват, за да стимулирате по-обилен цъфтеж. В допълнение е добре да пазите вашата никотиана от вредители и болести, като листни въшки, охлюви и др. Можете да използвате вашата никотиана за оформление. Тя е подходяща за украса на цветни петна в паркове, частни градини, балконски саксии и отрязан цвят. Изглежда Много добре комбинирана с лобелии (Lobelia erinus). 

Грижи

Отглежда се от семена през пролетта и цъфти до късна есен. Обича обилно поливане, добре дренирана почва и редовно подхранване с тор за цъфтящи растения.