МЕНЮ
КОШНИЦА

Метличина (Центаурея) семена

Много лесно за отглеждане растение, подходящо за цветни лехи и букети с височина до 80 см...
2.10 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

Метличината се нарича още Центаурея (Centaurea), което преведено буквално означава син. Тя представлява едногодишно цвете тревисто. Култивираният вид на метличината не е зимоустойчив и се използва за сезонно озеленяване.

Засаждане и отглеждане интересно цвете Метличина

Стъблата на метличината достигат до 80 см, поради което се цени високо при засаждане в групи. Растението вирее много добре на слънце, както и на лека сянка.

Почвата където се сее трябва да е с добри дренажни свойства. Продължителността на цъфтежа трае от юни до септември. Растението цъфти най-често в синьо, розово, жълто, оранжево и дори в червен цвят. Синята метличина е тревисто растение с тънък вретеновиден корен. Стъблото му е изправено, сравнително високо, разклонено и влакнесто.

Листата са последователни и сиво-зелени. Долните са триделни или перести, а горните линейни. Цветните кошнички на метличината са единични, и едри по върховете на стъблото и разклоненията. Цветовете са тръбести и фуниевидни. Метличината се сее в градината. Тя обича слънчеви и открити места, където може да се комбинира с други себеподобни растения и цветя.

Размножава се чрез засяване на семена сортови от април до май. Добре е да се покрият с 1-2 см. почва. Семената покълват за около 10 до 14 дни, като за целта трябва се поддържа постоянна и умерена влага на почвата. След като покълнат младите цветя се прореждат, за са на разстояние 15-20 см едно от друго.

Грижи

Метличината издържа на засушаване, но е необходимо да се полива редовно. Добре е да се внимава да не се преполее.