Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
8
Семена
Кога се засява
124
125
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
82
83
84
85
Цвят на плода/цвета
93
Начин на засяване
29
58
Дълговечност
101
Място на отглеждане
105
106
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
115
Височина на растението
68
Предназначение на плода/цвета
117
Рейтинг
1
2
3
4
5

Метличина (Центаурея) семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Семена на Центаурея (Метличина) микс - Centaurea imperilais
Много лесно за отглеждане растение, подходящо за цветни лехи и букети с височина до 80 см. Предпочита слънчево изложение. Съчетава се добре с Лаватера..
1,30 лв.
Много лесно за отглеждане растение, подходящо за цветни лехи и букети с височина до 80 см. Предпочита слънчево изложение. Съчетава се добре с Лаватера..

Метличината се нарича още Центаурея (Centaurea), което преведено буквално означава син. Тя представлява едногодишно цвете тревисто. Култивираният вид на метличината не е зимоустойчив и се използва за сезонно озеленяване.

Засаждане и отглеждане интересно цвете Метличина

Стъблата на метличината достигат до 80 см, поради което се цени високо при засаждане в групи. Растението вирее много добре на слънце, както и на лека сянка.

Почвата където се сее трябва да е с добри дренажни свойства. Продължителността на цъфтежа трае от юни до септември. Растението цъфти най-често в синьо, розово, жълто, оранжево и дори в червен цвят. Синята метличина е тревисто растение с тънък вретеновиден корен. Стъблото му е изправено, сравнително високо, разклонено и влакнесто.

Листата са последователни и сиво-зелени. Долните са триделни или перести, а горните линейни. Цветните кошнички на метличината са единични, и едри по върховете на стъблото и разклоненията. Цветовете са тръбести и фуниевидни. Метличината се сее в градината. Тя обича слънчеви и открити места, където може да се комбинира с други себеподобни растения и цветя.

Размножава се чрез засяване на семена сортови от април до май. Добре е да се покрият с 1-2 см. почва. Семената покълват за около 10 до 14 дни, като за целта трябва се поддържа постоянна и умерена влага на почвата. След като покълнат младите цветя се прореждат, за са на разстояние 15-20 см едно от друго.

Грижи

Метличината издържа на засушаване, но е необходимо да се полива редовно. Добре е да се внимава да не се преполее.

Популярни производители
Semenata.bg © 2021