МЕНЮ
КОШНИЦА

Мак семена

Семена на екзотичен сив мак Amazimg Grey от Вилморин
Няма наличност
Мак в различни нюанси на сивото. Сорт с ниски изисквания към почвата. Подходящ за цветни л..
4.89 лв.
Едногодишно, лесно за отглеждане растение, с тънки изправени дръжки и зелени назъбени лист..
2.99 лв.
Цъфти от май до август, в пастелни оттенъци от бяло до червено. Достига височина 30 см. По..
3.89 лв.
Семена на Мак микс от Вилморин
Няма наличност
Двугодишно растение, достигащо височина до 100 см, подходящо за слънчеви места.Приложе..
3.69 лв.
Едногодишно, изправено и лесно за отглеждане растение с височина 60 см. Образува големи, я..
3.50 лв.
Слънчеви цветове за най-слънчевото място в градината ви – в „Севън Сийдс“ ООД ви предлагам..
3.50 лв.
Показани от 1 до 6 от 6 (1 страници)

Всеки познава мака като полско цвете, което всяка пролет обагря равнините с прекрасните си оранжево-червени цветове. Известен в миналото като опиат, макът е едно от най-красивите декоративни цветя, които са за отглеждане в двор и градина. Родът на цветето е Papaver. Всеки Мак е едногодишен, двугодишен или многогодишен. От нашия градинарски сайт ви представяме разнообразие от семена на мак, абсолютно подходящи за директна сеитба.

Макът вирее чудесно на терени с умерен климат като Европа, Азия, Северна Америка, части на Африка. Цветовете на Маковете ще разнообразят градината ви и ще допринесат за прекрасно настроение през пролетно-летния сезон. 

За съжаление маковия цвят е доста нетраен. При някои по-специфични сортове те увяхват само ден или два след като са разцъфтели. Може да удължите живота на тези цветя, като изрежете цветовете им непосредствено след увяхване. Така ще стимулирате повторен цъфтеж през есента, който от своя страна обаче няма да бъде така пищен, както първия.
Особено популярен у нас е ориенталският мак, който достига от 60 см до метър височина. Той е известен с тежките си големи цветове и затова трябва да осигурите подпори за всяко едно от растенията, ако искате да предотвратите евентуално пречупване на крехкото му стъбло. 

Засаждане и отглеждане на Макове

Размножаването на мака става чрез директна сеитба на сортовите семена. Това се случва много през есента в сандъчета, които трябва да държите на положителни температури в оранжерия или в стаята. Рано през пролетта, когато стръковете са станали поне 10 см, засадете маковете на постоянното място за отглеждане.

Растението предпочита добре дренирана градинска почва без допълнителни изисквания към нея. Изберете слънчево място, така че да осигурите нужната обилна светлина на тези цветя. Те определено се нуждаят от нея всяка минута от съществуването си. При спазване на това условие от отглеждането на маковете ще се сдобиете с обилен цъфтеж и съответно големи цветове в градината си. 

Грижи за Макът

Трябва да знаете, че повечето видове мак се нуждаят от много малко вода, тъй като е полско растение, затова не преполивайте насажденията. Напоявайте, единствено когато почвата е позасъхнала и растенията наистина се нуждаят от влага. Поливайте с умерено количество вода. Когато растението е в период на цъфтеж, то се нуждае от повече влага. Когато прецъфти обаче може да преустановите поливането. С настъпването на есента корените на мака започват да растат и тогава настъпва подходящ период за разделянето им. Това е вторият начин, по който може да размножавате растението оттук насетне.