МЕНЮ
КОШНИЦА

Лимониум (Стратица) семена

Семена на Лимониум – Limonium sinuatum
Най-продаван
Градински магазин Semenata Shop представя семена на Лимониум. Това е едногодишно растение ..
2.10 лв.
Едногодишно семпло и лесно за отглеждане растение, високо 50 см. Цъфти обилно с многобройн..
3.50 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

Лимониумът или известен още като Статица или Гърлица по нашите ширини е едногодишно, а при някои видове многогодишно растение с тревист характер, което се отглежда в градината и носи положителни емоции благодарение на прекрасните си пъстри цветове. Латинското му име е Limonium sinuatum, а кичестите му багри ще носят наслада на сетивата ви през цялото лято.

Лимониумът цъфти в ярки нюанси на синьото, лилавото, розовото, бялото. Може да се използва и за букети. В природата съществуват над 100 вида от това цвете, като много голяма част от тях се отглеждат у нас и се използват за ландшафтни структури, включително за изграждане на градски градинки и бордюрни аранжировки. На височина цветето Лимониум може да достигне около 50 см а красивите му цветчета привличат множество пеперуди. Цъфтежът му е обилен и ще се задържи до есента, когато температурите започват да се понижават.

Засаждане и отглеждане на Лимониуми

Размножаването на лимониума става рано през пролетта, както е характерно за почти всички градински цветя. Растението се засява директно чрез семена в почвата през март на дълбочина около 2 см, покрива се с пръст и се полива първоначално с лейка. Предварително се подготвя почвата. Тя следва да е лека, рохкава, с наличие на пясък и да съдържа съвсем малко глина.

Разбира се, добре дренирана, за да не задържа излишно количество вода, което може да повлияе неблагоприятно на лимониума. Що се отнася до торенето, не е нужно да подсилвате почвата. Растението е непретенциозно и ще цъфти обилно дори и в по-неплодородни почви. Достатъчно е да следвате инструкциите за поддържане на оптимални условия на неговото развитие. 

Грижи за Статиците като цветя за озеленяване

Грижите за т. нар. Градинска лавандула са стандартни, както при всяко растение, което се отглежда в двора или градината. Трябва да знаете, че дори да сте начинаещ градинар, едва ли бихте имали проблем с отглеждането на лимониум във вашата градинка. Растението има изисквания към топлината и светлината. То предпочита пряката слънчева светлина, затова преди да го засадите, добре огледайте възможностите за засаждане. Трябва да знаете, че обича страшно много и топлината. Затова, когато започне да застудява през есента, именно климатът започва леко да го убива.

Не е зимоустойчиво растение и затова всяка пролет се налага да го засаждате наново. Относно поливането - лимониумът трябва да се напоява умерено, само когато почвата е леко засъхнала. Разбира се, в по-топлите месеци тази дейност се случва на по-често, а в по-студените дни може и да я пропускате. Наблюдавайте растенията си - те сами ще ви подскажат кога да поливате.