МЕНЮ
КОШНИЦА

Лен семена

Едногодишно, изправено, лесно за отглеждане растение с височина 50 см. Листата са заострен..
3.50 лв.
Характеристика на цвета: Растението притежава заострени листа, цветът на цветчетата му е б..
3.50 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

Ленът е растение, което се отглежда от човечеството векове наред. Тя има богата история и е позната на земеделците със завидните си качества и ползите, които има от крайния продукт. Културата се отглежда в няколко направления, сред които за масло, за влакно и смесено - растение, което става и за двата крайни продукта. За родина на лена се смята поречието на река Дунав, а именно в територията на Югоизточна Европа. 

За лена се знае, че е ценен източник за качествен фураж, предназначен за преживни животни. Той е се използва и за директна консумация в сурово, варено или накиснато състояние. Лененото масло се използва за набавяне на ценни ненаситени мастни киселини, сред които Омега 3. В съдържанието му има още ценни витамини от групата Б, фосфор, магнезий, сене, манган, мед. 

В тази част на нашия онлайн магазин ще Ви представим различни декоративни сортове на това растение.

Засаждане и отглеждане Лен

Отглеждането на лен е примамлива, но със сигурност не особено проста задача. Хубавото при него е, че може да бъде отглеждан при различен тип почва и вариращи климатични условия. Територията на страната ни е особено благоприятна за насаждения с лен и точно поради тази причина ние ви предлагаме семена на тази култура, предназначени за любителите градинари - и не само!

Културата предпочита добре дренирани и плодородни почви с киселинност - рН 6.5-7.5. Ленът се отглежда добре при сравнително хладни условия. Не обича прекалено топлите територии и при температура над 32 - 33 градуса по Целзий той ускоряват цъфтежа си и узряването на семената, което от своя страна води до намаляване на добива.

Сеитбената норма на лена варира според сорта. Той се сее директно на 2-4 см дълбочина в почвата в началото на пролетта след преминаване на опасността от слани. Растенията достигат височина 50-90 см според сорта, а схемата на сеитба е различна в зависимост от вида на лена - дали е за влакно или за масло. Семето на лен пониква за около 10 дни, поддържайте почвата влажна през това време. 

Грижи

Ленът може да се отглежда без да се полива, но ако имате условия и възможност - възползвайте се поне няколко пъти по време на отглеждането да го полеете. Торете, ако прецените, че е необходимо. Културата е светлолюбива, така че ако избраното място за отглеждане е такова, ще се радвате на по-висок декоративен ефект.