Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
19
Семена
Кога се засява
123
124
125
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
81
82
83
Цвят на плода/цвета
93
Начин на засяване
29
58
Дълговечност
101
Място на отглеждане
105
106
Необходимост от опора
108
107
Нужда от поливане
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
115
Височина на растението
69
Предназначение на плода/цвета
117
Рейтинг
1
2
3
4
5

Латирус (Декоративен грах) семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Семена на Латирус с много големи цветове - Lathyrus odoratus (Сладък грах, миризлив грах)
Едногодишно растение увивно, което е много лесно за отглеждане. Образува много едри цветове във форма на пеперуди, които са силно ароматни. Засяван..
3,00 лв.
Едногодишно растение увивно, което е много лесно за отглеждане. Образува много едри цветове във форма на пеперуди, които са силно ароматни. Засяван..

Латирусът (Lathyrus сп.) или известен още като Декоративен грах и Секирче е едногодишно тревисто растение, което спада към едноименния род (на лат. Lathyrus). В него има над 130 вида многогодишни и едногодишни култури, а нека не забравяме, че този тип растения са разпространени в Америка, Европа, Япония, където се наблюдават хиляди видове… Може да използвате това интересно цвете както за декориране на стени, така и за облагородяване на балкона със зеленина или пък облицовка на стайни колони.

Вариантите са безброй заради родовото разнообразие на културата. 

Латирусът се слави с дългия си период на вегетация. Засажда се рано напролет, цъфти чак през май, като цъфтежът продължава до началото на есента - септември.

Културата е със слабо разклонено стъбло, катерливо по описание, четириръбесто. Достига височина около 2 метра. Цветовете на декоративния грах са едри и са събрани в интересни съцветия, които са прикрепени км дълги дръжчици. Те могат да са в различни багри - едноцветни или многоцветни в нюанси като червено, розово, лилаво, бяло, синьо.


Засаждане и отглеждане Латируси

Латирусът се размножава засяване на семена, което може да се осъществява още в началото на месец март. Прави се през няколко дни, за да се удължи цъфтежа на насажденията. Семенцата се засяват на 1-2 см дълбочина, покриват се с пръст, след което се поливат внимателно. Около две седмици след същинското засаждане, вашият декоративен грах ще започне да пониква.

Много важен аспект от отглеждането му е да осигурите подпори, по които растението да се катери. Може да го направлявате и да му помагате да се увива в желаните от вас форми и височини. Изберете лека плодородна почва с добър дренаж. Избягвайте да засаждате декоративния грах в тежки глинести или песъчливи почви. Те се оказват особено неподходящи за него и е много вероятно растенията ви да линеят и дори да загинат. 

Грижи за Латируса

Декоративният грах обича светлината и умерената топлина и влажност. Не понася засенчване, затова изберете място на балкона или в стаята, което е огряно от слънцето в по-голямата част от деня и което не е ветровито. Растението не е особено студоустойчиво, като може да оцелее на температури под нулата до -5 градуса по Целзий.

За доброто развитие на цветето е необходима сравнително умерена влажност на въздуха, както и умерена влажност на почвата. При по-хладно и дъждовно време ще видите как силно се разраства, а цъфтежът става доста обилен. Не му влияят добре твърде високата температура и ниската влажност. В тези случаи пъпките му започват да окапват.

Популярни производители
Semenata.bg © 2021