МЕНЮ
КОШНИЦА

Латирус (Декоративен грах) семена

Няма добавени продукти в тази категория.

Латирусът (Lathyrus сп.) или известен още като Декоративен грах и Секирче е едногодишно тревисто растение, което спада към едноименния род (на лат. Lathyrus). В него има над 130 вида многогодишни и едногодишни култури, а нека не забравяме, че този тип растения са разпространени в Америка, Европа, Япония, където се наблюдават хиляди видове… Може да използвате това интересно цвете както за декориране на стени, така и за облагородяване на балкона със зеленина или пък облицовка на стайни колони.

Вариантите са безброй заради родовото разнообразие на културата. 

Латирусът се слави с дългия си период на вегетация. Засажда се рано напролет, цъфти чак през май, като цъфтежът продължава до началото на есента - септември.

Културата е със слабо разклонено стъбло, катерливо по описание, четириръбесто. Достига височина около 2 метра. Цветовете на декоративния грах са едри и са събрани в интересни съцветия, които са прикрепени км дълги дръжчици. Те могат да са в различни багри - едноцветни или многоцветни в нюанси като червено, розово, лилаво, бяло, синьо.


Засаждане и отглеждане Латируси

Латирусът се размножава засяване на семена, което може да се осъществява още в началото на месец март. Прави се през няколко дни, за да се удължи цъфтежа на насажденията. Семенцата се засяват на 1-2 см дълбочина, покриват се с пръст, след което се поливат внимателно. Около две седмици след същинското засаждане, вашият декоративен грах ще започне да пониква.

Много важен аспект от отглеждането му е да осигурите подпори, по които растението да се катери. Може да го направлявате и да му помагате да се увива в желаните от вас форми и височини. Изберете лека плодородна почва с добър дренаж. Избягвайте да засаждате декоративния грах в тежки глинести или песъчливи почви. Те се оказват особено неподходящи за него и е много вероятно растенията ви да линеят и дори да загинат. 

Грижи за Латируса

Декоративният грах обича светлината и умерената топлина и влажност. Не понася засенчване, затова изберете място на балкона или в стаята, което е огряно от слънцето в по-голямата част от деня и което не е ветровито. Растението не е особено студоустойчиво, като може да оцелее на температури под нулата до -5 градуса по Целзий.

За доброто развитие на цветето е необходима сравнително умерена влажност на въздуха, както и умерена влажност на почвата. При по-хладно и дъждовно време ще видите как силно се разраства, а цъфтежът става доста обилен. Не му влияят добре твърде високата температура и ниската влажност. В тези случаи пъпките му започват да окапват.