МЕНЮ
КОШНИЦА

Лаватера семена

Семената Шоп прибави към своя каталог от качествени продукти още един вид семена на цветя ..
3.00 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

Лаватерата е прекрасно градинско или балконско цвете, което е известно с кичестия си външен вид и зелена наситено листна маса. То се отнася към семейство Слезови и е наричано с много други имена, сред които роза и хатъма. Градинарите го определят като “строен” представител на рода, който от своя страна е сравнително малък - с около едва 25 различни растения. За родина на лаватерата се смята Средиземноморието, но то е толкова добре както В Австралия и Източна Азия, така и у нас. Затова много градинари го избират за част от собствения си дворен ландшафт или за засаждане в сандъче на балкона. 

На височина това храстоподобно растение достига от половина метър до метър и половина, в зависимост от мястото, на което го отглеждате и грижите, които полагате за него. Тези растения имат развита доста добре система от коренчета, мощни клони и кичеста красива короната. Големите цветове могат да достигна около 10 сантиметра в диаметър, което е наистина впечатляващо за градинарите. Цветово лаватерата се обагря в различни нюанси, сред които бяло, жълто, лилаво, червено, нюанси на розово.

Цъфтежът на това интересно цвете започва през юни месец и продължава често до втората половина на есента. Сред градинарите има мнение, че за начинаещите в тази област и за мързеливите това цвете е идеално като избор. Причината е, че то е не особено претенциозно на грижи, а също така търпи на леко засушаване. През най-горещите дни обаче не бива да допускате това да се случва (засушаването), защото цветовете повяхват. То е издръжливо още на вятър, а веднъж цъфнали, цветчетата се задържат поне една седмица.

Засаждане и отглеждане на Лаватера

Засаждането на лаватерата става чрез директна сеитба. Почвата се подготвя чрез предварително прекопаване и отстраняване на големите бурени. Семената се поставят в лехи или в избраната от вас ландшафтна форма - например в гнезда на 40 см едно от друго. Покриват се с няколко см пръст, след което се поливат внимателно с лейка. Поникването става за около две седмици. Тази процедура се случва през месеца април, когато времето вече е благоприятно за отглеждане на цветя на открито и възможностите за слани са преминали. 

Грижи за Лаватерата

Смята се, че лаватерата е лесно за отглеждане цвете. Полива се умерено, когато има засушаване на климата. Обича светли пространства и издържа на ветрове. Засадете това растение на място, където други желани от вас представители няма да оцелеят. Що се отнася до торенето, то не е задължително. Все пак ако желаете да подсилите цъфтежа на вашата лаватера, торете най-обилно по време на образуване на пъпките.