Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
8
Семена
Кога се засява
124
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
82
83
84
85
Цвят на плода/цвета
89
95
Начин на засяване
29
58
Дълговечност
101
Място на отглеждане
105
106
Необходимост от опора
108
107
Нужда от поливане
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
115
Височина на растението
68
Предназначение на плода/цвета
117
Рейтинг
1
2
3
4
5

Лаватера семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Семена на Лаватера - Lavatera trimestris микс
Семената Шоп прибави към своя каталог от качествени продукти още един вид семена на цветя за дома и градината - Лаватера. Лаватерата (Lavatera trim..
2,00 лв.
Семената Шоп прибави към своя каталог от качествени продукти още един вид семена на цветя за дома и градината - Лаватера. Лаватерата (Lavatera trim..

Лаватерата е прекрасно градинско или балконско цвете, което е известно с кичестия си външен вид и зелена наситено листна маса. То се отнася към семейство Слезови и е наричано с много други имена, сред които роза и хатъма. Градинарите го определят като “строен” представител на рода, който от своя страна е сравнително малък - с около едва 25 различни растения. За родина на лаватерата се смята Средиземноморието, но то е толкова добре както В Австралия и Източна Азия, така и у нас. Затова много градинари го избират за част от собствения си дворен ландшафт или за засаждане в сандъче на балкона. 

На височина това храстоподобно растение достига от половина метър до метър и половина, в зависимост от мястото, на което го отглеждате и грижите, които полагате за него. Тези растения имат развита доста добре система от коренчета, мощни клони и кичеста красива короната. Големите цветове могат да достигна около 10 сантиметра в диаметър, което е наистина впечатляващо за градинарите. Цветово лаватерата се обагря в различни нюанси, сред които бяло, жълто, лилаво, червено, нюанси на розово.

Цъфтежът на това интересно цвете започва през юни месец и продължава често до втората половина на есента. Сред градинарите има мнение, че за начинаещите в тази област и за мързеливите това цвете е идеално като избор. Причината е, че то е не особено претенциозно на грижи, а също така търпи на леко засушаване. През най-горещите дни обаче не бива да допускате това да се случва (засушаването), защото цветовете повяхват. То е издръжливо още на вятър, а веднъж цъфнали, цветчетата се задържат поне една седмица.

Засаждане и отглеждане на Лаватера

Засаждането на лаватерата става чрез директна сеитба. Почвата се подготвя чрез предварително прекопаване и отстраняване на големите бурени. Семената се поставят в лехи или в избраната от вас ландшафтна форма - например в гнезда на 40 см едно от друго. Покриват се с няколко см пръст, след което се поливат внимателно с лейка. Поникването става за около две седмици. Тази процедура се случва през месеца април, когато времето вече е благоприятно за отглеждане на цветя на открито и възможностите за слани са преминали. 

Грижи за Лаватерата

Смята се, че лаватерата е лесно за отглеждане цвете. Полива се умерено, когато има засушаване на климата. Обича светли пространства и издържа на ветрове. Засадете това растение на място, където други желани от вас представители няма да оцелеят. Що се отнася до торенето, то не е задължително. Все пак ако желаете да подсилите цъфтежа на вашата лаватера, торете най-обилно по време на образуване на пъпките.

Популярни производители
Semenata.bg © 2021