МЕНЮ
КОШНИЦА

Кученце (Антиринум) семена

Многодишно устойчиво растение с ярки цветове, достигащо 65 см височина. Предпочита слънчев..
3.50 лв.
Едногодишно устойчиво растение с ярки цветове, достигащо 30 см височина. Препоръчва се за ..
3.50 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

Кученце или известно още с ботаническото си име Антиринум е прекрасно балконско и градинско цвете, на което много български градинари залагат всяка година. Цветовете на този вид растение са тръбести и дълги, на което се дължи и името му, тъй като наподобяват кучешки муцунки, а багрите - разнообразни - в бяло, розово, червено, жълто, лилаво.

Известни са в света около 50 вида кученце, за чиято родина се смятат различни в света територии - Средиземноморието, Азия и Америка. Според ботаническата си характеристика антиринумът е полухрастовидно или тревисто растение многогодишно, но у нас се отглежда най-често като едногодишно или двугодишно. На височина кученцата достигат метър и половина, а започват от към 50 см. Характерно за вида е, че цвета наподобява муцуна на куче, от където идва и името.

Засаждане и отглеждане на Кученце

Размножаването на кученцата става чрез разсад заради малкия размер на семената. Те се поставят в почвата рано напролет, като се препоръчва а използвате сандъчета, които да покриете с найлон. По този начин растенията ви няма да измръзнат на балкона и ще поникнат по-бързо. Възможна е и директна сеитба, която трябва да се случи през месец февруари.

Антиринумът може да се размножава чрез разделяне на издънки, които се засаждат в почвата през пролетта. Хубаво е да се подпират, за да пораснат добре изправени и бухнали цветя. Кученцето няма особено стриктни предпочитания към почвата, но разбира се, е добре тя да е дренирана хубаво и да съдържа важни микроелементи. Използвайте градинска пръст или такава, предназначена за балконски цветя. Трябва да знаете, че Антиринумът става както за градинско отглеждане, така и за засаждане в саксия на терасата - нужно е само да изберете достатъчно голям съд и да разредите растенията на достатъчно разстояние, за да имат място “да дишат”.

Грижи за Антиринум

Основните грижи за кученцето са поливане, плевене, прореждане и подрязване на вече изсъхналите цветове. Последното се прави с цел да направите място за новите прекрасни багри на красивото растение. Също така важен фактор е да изберете подходящото място за отглеждане. Това са огрените от слънце первази с южно изложение и въобще местата, до които има достъп най-много светлина. Полусенчестите райони също са благоприятни за това цвете. Откъм температура, трябва да поддържате оптималните 15-25 градуса по Целзий през лятото и 8-10 градуса през зимата. Цветето се полива ежедневно - умерено и не се допуска подгизване на стъблата.