Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
8
Семена
Кога се засява
123
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
83
84
85
86
Цвят на плода/цвета
89
Начин на засяване
29
Дълговечност
101
Място на отглеждане
105
Необходимост от опора
107
Нужда от поливане
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
115
Височина на растението
70
Предназначение на плода/цвета
117
Рейтинг
1
2
3
4
5

Кобея семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Търсите ефектно увивно растение за беседката на двора? Ние от онлайн магазин Semenata Shop имаме удоволствието да Ви представим – семена на кате..
2,30 лв.
Търсите ефектно увивно растение за беседката на двора? Ние от онлайн магазин Semenata Shop имаме удоволствието да Ви представим – семена на кате..

Кобея или известна още като “мексиканска камбанка” е красиво увивно растение, което от край време е познато на българските градинари. Латинското му име е Cobaea scandens. То е нежно и атрактивно, подходящо за градината и за саксия на балкона или в затворено помещение. Разликата е, че ако го отглеждате в градината, то няма шанс да презимува и се счита за едногодишно.

Ако решите да го отглеждате вътре обаче, то запазва многогодишния си характер и ще Ви радва всяко лято години наред. За родина на кобеята се смята Мексико, откъдето произхожда и родното му название.

Формата на цветовете е на красива камбанка, а тичинките представляват бледозелени мустачета, които в края си имат симпатична извивка. Катерливата кобея има свойството да цъфти непрестанно, а засадена в голяма саксия се вие нагоре до 4 м височина. Цъфтежът на това красиво растение се случва в периода от юли до настъпване на студовете през есента. Пониква сравнително бързо след засаждане. Образува плодове, които достигат дължина около 5 см. . 

Засаждане и отглеждане на Кобеята

Най-доброто размножаване на кобеята е чрез семена -точно такива, каквито нашият онлайн магазин ви предлага. Разбира се, веднъж отгледани, може да развъждат вашите кобеи посредством резници, които предварително сте отрязали септември или октомври, когато цветята са прецъфтели. Що се отнася до семената, те се поставят в почвата в началото на пролетта, на дълбочина около 1 см.

Използвайте средни на големина саксии или сандъчета - случай, че ще използвате коренчетата за разсад да разпространите растенията кобея във вашата домашна открита градина. Когато засаждате семената, внимавайте почвата е леко по-хладна, впоследствие растенията се климатизират и издържат и на по-високи температури, та дори са препоръчителни. 

Грижи за Кобея Сканденс

Почвата за вашите кобеи трябва да е добре обогатена, дренирана и постоянно влажна (но не наводнена). Затова поливайте често и по малко, за да я поддържате оптимална. Растението е любител на умерената температура, като най-добрият градусов диапазон е 20-28 по Целзий. Задължително условие при отглеждането на кобея е да осигурите опори, които да служат за увиване на растението, което се захваща за подпорите с помощта на фините си мустачки.

Популярни производители
Semenata.bg © 2020