МЕНЮ
КОШНИЦА

Кларкия семена

Няма добавени продукти в тази категория.

Кларкия е едногодишно цвете, което e високо до 60 см. Среща се е още с името планински венец и се смята за предвестник на лятото. Това прекрасно растение издържа и на по-сурови условия, но трябва да знаете, че не е зимоустойчиво. Неговите стебла лесно могат да се оформят във венец, откъдето идва и народното му име. Цветовете са много пъстри, обагрени в различни нюанси на ярко виолетово, червено, розово, бяло и други, а самата структура на растението е рехава - кларкията има стъбло разклонено със зеленикав оттенък. Интересен факт за това цвете е, че е кръстено на човека, който го е донесъл от Калифорния в Европа, а именно капитан У. Кларк.

Това се е случило през 19-и век и оттогава насам растението добива широка популярност сред градинарите. Кларкията се отнася към семейство, който обединява над 30 видя цветя, но към момента се отглеждат едва три от тях. На височина Кларкията е сравнително дребно цвете, което достига между 30 и 90 см. Използва се за цялостно озеленяване в комбинация с други тротоарни цветя, чиято комбинация изглежда пъстро и красиво през цялото лято.

Засаждане и отглеждане

Размножаването на кларкията става чрез директна сеитба. Препоръчва се да не използвате разсад, тъй като младите растения не понасят пикиране и вероятността да загинат след пресаждане е много голяма. Сеитбата се случва в началото на месец март, когато е преминала опасността от слани, а температурата е достигнала поне 8-10 градуса по Целзий. Сее се на дълбочина от 0,5 - 1 см, а като израснат стръкчетата, е необходимо разреждане, така че да оставите достатъчно “въздух” между тях.

Това е приблизително 20 см едно от друго, за да може вашите Кларкии да имат достатъчно място да разпрострат коренищата и стъблата си, като съответно имат пространство и за многото красиви цветове, с които ще ви радват през цялото лято. Покълването на семенцата става за около 1-2 седмици. Кларкията вирее добре на всякакви градински почви, затова не се притеснявайте за това. Нужно е само почвата да не е тежка и много варовита. Освен това силно се препоръчва да осигурите открито слънчево пространство за вашите цветни растения, за да се радвате на тяхното цъфтене достатъчно дълго време. 

Грижи

Кларкията не е особено претенциозно растение, затова се отглежда сравнително лесно в домашни условия. Грижите за това прекрасно цвете включват поливане, осигуряване на достатъчно слънчева светлина и торене, при необходимост и особено в периода на цъфтеж.