МЕНЮ
КОШНИЦА

Кафе семена

Растение достигащо 70 см. височина и образуващо големи тъмно зелени листа. При пълна зряло..
4.00 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

Кой не обича кафе и кой не е пленен от неговия аромат рано сутрин? Повечето от нас се събуждат с тази ободрителна напитка, други пък се наслаждават единствено на специфичния ѝ мирис. Независимо от кои хора сте, ако сте градинар, поне веднъж сте се питали дали може сами да си отгледате кафе! Е, това вече е възможно, благодарение на семената на кафе Арабика, които нашият онлайн магазин ви предлага. 

Само по себе си кафето е тропическо топлолюбиво растение, което е част семейството Маренови. Вечнозеленият храст достига височина до 70 см, плодът му има характерен цвят черен, а листата са зелени тъмни. Отглежда се на открито, но специфично за тази култура е, че незимоустойчива. Поради тази причина трябва да го прибирате вътре, имайки предвид климатичните условия в България.

Засаждане и отглеждане Кафе 

Размножаването на кафето се случва чрез засяване директно на семенцата на постоянно място или с разсад. За целта трябва да посеете семената през пролетта - от март до юли е подходящ период за тази процедура. Семената се засяват на дълбочина 2-3 см, като задължително условие е да се осигури сянка до тяхното поникване. 

Цъфтежът е между юни и август и се отличава с това, че е краткотраен - 3-4 дни, а беритбата започва след 9-12- месечното узряване на плодовете, което се пада около септември месец на следващата година. Ще познаете кога да започнете беритба, след като шушулките на кафето придобият вишневочервен цвят. След като семената се оберат, следва период на сушене. Поставете ги на сухо и място, за да не се образува мухъл или плесен. 

Грижи кафето

Основните грижи за вашия кафеен храст са поливане, наторяване с подходящи торове, плевене и осигуряване на оптимална температура. Що се отнася до последното ,следва да знаете, че кафето се развива най-благоприятно при температури около 18-20 градуса. Трябва да знаете, че не бива да оставяте растението на 16 градуса по Целзий, тъй като започва да мръзне.

Осигурете на вашето кафе достъп до светлина, но не пряка слънчева и го отглеждайте на просторно проветриво място. През летните топли месеци може да се изнесе кафеения храст на балкона или в двора и градината. Ако се държи в на закрито е добре прозорецът да се отваря, за да има свеж въздух. Поливайте вашето кафе умерено - през лятото по-често, но когато настъпи есента разредете. Препоръчва се да пресаждате кафето на 2-3 години пролетно време така, че да не се наранят корените.