МЕНЮ
КОШНИЦА

Карамфил семена

Двугодишно, изправено и разклонено растение с височинаа 30 см. Лесно за отглеждане. Образу..
3.50 лв.
Двугодишно, лесно за отглеждане, изправено растение, с височина до 25 см. Цъфти с многобро..
5.00 лв.
От тези сортови семена на карамфил Чайна Дол ще получите едногодишно растение, което образ..
2.10 лв.
Двугодишно, лесно за отглеждане растение, достигащо височина 30 см. Отличава се с множеств..
3.50 лв.
Двугодишно, лесно за отглеждане растение, достигащо височина до 60 см. Отличава се с множе..
2.10 лв.
Показани от 1 до 5 от 5 (1 страници)

Карамфилът е прекрасно цвете, изключително добре познато у нас. Отглежда се еднакво добре както в подходяща саксия, така и в градината на открито. Карамфилът е познат със своето латинско име Диантус, а за родина негова се счита Южната част на Европа и по-точно средиземноморските райони. Срещат се над 250 вида карамфил, като всеки от тях се отличава с различен цвят и големина на цветовете. По форма и листна маса повечето видове приличат един на друг.

Според ботаническата си характеристика карамфилът е многогодишно декоративно растение, а цветовете са доста интересни и ярки, като могат да варират от бели нюанси, през лилави до розови. Листата на цветето са бледо зелени с леко сивеещ оттенък по повърхността си. Карамфилът, на места, е наричан дори “божествено цвете”. Причината е, че името му произлиза от гръцкото dios (Зевс) и anthos (цвят). Има както зимоустойчиви видове, така и неиздръжливи на ниските температури карамфили. Повечето от тези цветя достигат максимална височина до 50 см.

Засаждане и отглеждане на Карамфил

Размножаването на карамфила се случва най-често чрез сеитба на семена сортови и по-рядко посредством резници. Поради тази причина ние от нашия онлайн градинарски магазин ви представяме разнообразие от семена на карамфили, абсолютно подходящи за всеки опитен и любител на градинския дизайн. Като начало е важно да знаете, че семената се засяват винаги пролетно време. Това се случва рано - март, април, когато опасността от ниски температри и слани вече е преминала. Ако сеете бъдещите карамфили на закрито, може да изпреварите този период с една идея и тази дейност да се случи малко по-рано. Сее се в добре дренирана почва на разстояние 2-3 мм. След около седмица растенията ще поникнат, а още толкова по-късно, когато 2-3 действителни листа се появят, вашите карамфили са готови за пикиране. Когато се пресадят, стръковете трябва да се държат първоначално на по-ниски температури, като започнете от около 12 градуса и впоследствие да увеличавате, като достигнете оптималните 22 градуса по Целзий. Помнете, че карамфилът лесно загнива в основата на стъблата си, затова постоянно засаждане трябва да стане на по-голямо разстояние между отделните растения.

Грижи за Карамфила

Грижите за карамфила са стандартни като при всяко цвете, което е еднакво подходящо за отглеждане в градина и саксия на балкона. Смята се за непретенциозен. Обича пряка слънчева светлина и редовното поливане. С последното обаче трябва да се внимава много - поливайте, само когато се уверите, че почвата е леко засъхнала.

В противен случай има опасност от засенчване в основата на растението и съответно загниване. Карамфилът е известен с кичестото си съцветие. Той може да е целогодишно обагрен с прекрасните си цветове (при някои видове и в случай, че му осигурите оптималните условия за виреене). За да се радвате на това прекрасно декоративно цвете повече време, режете с ножица вече изсъхналите цветове, за да проправите място за нови.