Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
8
Семена
Кога се засява
123
124
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
81
82
83
Цвят на плода/цвета
93
97
Начин на засяване
29
58
Дълговечност
103
Място на отглеждане
105
106
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
110
Необходимост от светлина
113
112
Зимоустойчивост
114
Височина на растението
67
Предназначение на плода/цвета
117
Рейтинг
1
2
3
4
5

Кандилка семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Семена на Аквилегия (Кандилка) - микс от страхотни цветове
Вирее най-добре на слънце, но понася леко засенчване. Полива се умерено, подходяща за цветни лехи, сандъчета и балкони. Височина до 40 см. Разфасов..
1,30 лв.
Вирее най-добре на слънце, но понася леко засенчване. Полива се умерено, подходяща за цветни лехи, сандъчета и балкони. Височина до 40 см. Разфасов..

Кандилката е градинско цвете, което е известно още с името Аквилегия.То се отнася към многочисленото семейство Лютикови. Разбира се, има много видове аквилегия, но всеки градинар има своите предпочитания за цвят, големина и цъфтеж. Растението представлява прекрасно малко храстче, което носи красота на дома ви, дори когато не е обагрено с цветове. Интересно при това растение е, че има т.нар. шпори на цветовете, които се пълнят с вода по време на дъжд и съответно я задържат, докато не се изпари. Именно от там идва и наименованието на гръцки - аквилегия ( “аква” значещо вода, “лего” означава - събирам). 

Засаждане и отглеждане на Кандилките

Като за начало е добре да изберете най-подходящото място в градината си за вашите храстчета аквилегия. Растението не е много взискателно към светлината. Може да расте еднакво добре на слънчево и на място полусенчесто. Имайте предвид, че ако засадите цветето на лека сянка, то няма да бъде огрявано директно от слънчевите лъчи и така ще може да цъфти по-дълго. Що се отнася до почвата, аквилегията също не е особено капризна. Стига тя да не е тежка и твърде влажна, всяка една почва е подходяща за отглеждането на това цвете. Разбира се, плодородната ще подпомогне растежа на растението, но ако торите всяка една, то няма да имате проблем с развитието на вашите насаждения с аквилегия.
Кандилките се засаждат чрез засяване на семенцата в почвата рано през пролетта, след което готовите стръкове се разсаждат на отредените за постоянно развитие места. Насажденията с аквилегия растат дружно, затова разсаждането им трябва да стане в кратък период - например за един-два дена. 

Грижа за Кандилка

Кандилките се нуждаят от редовно напояване (но не преполиване), наторяване (ако условията го налагат) и чистене на прецъфтелите цветове, за да направите място за нови. Растението ще ви дари с прекрасните си цветове още през март в случай, че сте започнали отглеждането в стаята, след което сте пренесли кандилките в двора.

Може да оставите кандилките да презимуват, като ги вкарате в прохладно помещение, а на пролет да ги сложите отново до прозореца.

Кандилката е подходящо цвете за аранжиране на скален кът или на алпитеуми, както и да участва в групи. Рядко се използва за букети, защото цветът на растението има малка трайност. Кандилката се цени и за отглеждане в сандъчета и в саксии на балкони, тераси, зимни градини. Заради красивата си форма и некапризния си “нрав” кандилката е любима на голяма част от професионалистите градинари. 

Популярни производители
Semenata.bg © 2021