МЕНЮ
КОШНИЦА

Кандилка семена

Вирее най-добре на слънце, но понася леко засенчване. Полива се умерено, подходяща за цвет..
2.10 лв.
Вирее най-добре на слънце, но понася леко засенчване. Полива се умерено, подходяща за цвет..
3.69 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

Кандилката е градинско цвете, което е известно още с името Аквилегия.То се отнася към многочисленото семейство Лютикови. Разбира се, има много видове аквилегия, но всеки градинар има своите предпочитания за цвят, големина и цъфтеж. Растението представлява прекрасно малко храстче, което носи красота на дома ви, дори когато не е обагрено с цветове. Интересно при това растение е, че има т.нар. шпори на цветовете, които се пълнят с вода по време на дъжд и съответно я задържат, докато не се изпари. Именно от там идва и наименованието на гръцки - аквилегия ( “аква” значещо вода, “лего” означава - събирам). 

Засаждане и отглеждане на Кандилките

Като за начало е добре да изберете най-подходящото място в градината си за вашите храстчета аквилегия. Растението не е много взискателно към светлината. Може да расте еднакво добре на слънчево и на място полусенчесто. Имайте предвид, че ако засадите цветето на лека сянка, то няма да бъде огрявано директно от слънчевите лъчи и така ще може да цъфти по-дълго. Що се отнася до почвата, аквилегията също не е особено капризна. Стига тя да не е тежка и твърде влажна, всяка една почва е подходяща за отглеждането на това цвете. Разбира се, плодородната ще подпомогне растежа на растението, но ако торите всяка една, то няма да имате проблем с развитието на вашите насаждения с аквилегия.
Кандилките се засаждат чрез засяване на семенцата в почвата рано през пролетта, след което готовите стръкове се разсаждат на отредените за постоянно развитие места. Насажденията с аквилегия растат дружно, затова разсаждането им трябва да стане в кратък период - например за един-два дена. 

Грижа за Кандилка

Кандилките се нуждаят от редовно напояване (но не преполиване), наторяване (ако условията го налагат) и чистене на прецъфтелите цветове, за да направите място за нови. Растението ще ви дари с прекрасните си цветове още през март в случай, че сте започнали отглеждането в стаята, след което сте пренесли кандилките в двора.

Може да оставите кандилките да презимуват, като ги вкарате в прохладно помещение, а на пролет да ги сложите отново до прозореца.

Кандилката е подходящо цвете за аранжиране на скален кът или на алпитеуми, както и да участва в групи. Рядко се използва за букети, защото цветът на растението има малка трайност. Кандилката се цени и за отглеждане в сандъчета и в саксии на балкони, тераси, зимни градини. Заради красивата си форма и некапризния си “нрав” кандилката е любима на голяма част от професионалистите градинари.