Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
8
16
Семена
Кога се засява
122
124
125
134
135
136
126
127
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
81
82
83
84
85
Цвят на плода/цвета
93
Начин на засяване
29
58
Дълговечност
102
Място на отглеждане
105
106
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
115
Височина на растението
67
68
Предназначение на плода/цвета
117
Рейтинг
1
2
3
4
5

Кампанула (Камбанка) семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Семена на Кампанула голям цвят микс
Двугодишно много изящно растение, достигащо височина 60 см. Образува многобройни ярки цветове във формата на камбанки. ..
3,00 лв.
Двугодишно много изящно растение, достигащо височина 60 см. Образува многобройни ярки цветове във формата на камбанки. ..
Семена на Кампанула (Камбанка) висока - Campanula Medium до 80 см
Двугодишно много изящно растение, достигащо височина 80 см. Образува многобройни ярки цветове във формата на камбанки. Разфасовка: 0,5 гр. (около 2..
1,30 лв.
Двугодишно много изящно растение, достигащо височина 80 см. Образува многобройни ярки цветове във формата на камбанки. Разфасовка: 0,5 гр. (около 2..

Кампанула (камбанка, Campanula) е красиво цвете, което е известно още с имената камбанка и Витлеемска звезда. Много от градинарите го предпочитат, тъй като растението е кичесто и не е капризно на отглеждане. За родина на това прекрасно цвете се смята Северна Италия. Разпознати са над 300 вида от него, като някои от тях едногодишни, многогодишни и дори двгодишни. Подходящо е за отглеждане както в цветната градина, съвместно с други обагрени представители, така и в сандъче или саксия на балкона, та дори и в хола.

За предпочитане е да се отглежда в саксия за висящи цветя, тъй като кампанулата е именно такъв вид. По-популярните видове на витлеемската звезда достигат височина средно 15-20 см, обаче се срещат и доста по-високи видове, достигащи завидните 90-100 см. Камбанката има крехко, лесно чупещо се стъбло. Поради тази причина много трябва да внимавате в грижите за нея. Цветчетата от своя страна са с различна форма и големина, според вида, който сте предпочели да отглеждате. Растението цъфти от пролетта до късно през лятото, а багрите, които красят саксиите варират от бели, лилави, розови, сини и други.

Засаждане и отглеждане на Кампанули

Кампанула се размножава чрез семена или чрез резници, а при многогодишните видове може и посредством делене. От нашия градинарския сайт ви представяме семена, които са подходящи както за любители, така и за опитни професионални градинари. Рано напролет засейте в добре дренирана и рохкава почва (за предпочитане ползвайте субстрат на базата на песъчлива текстура) на дълбочина около половин-един см, покрийте внимателно семенцата, полейте и готово! Вече чакате вашите насаждения с това прекрасно цвете. 

Грижи за Камбанката

На първо място трябва да изберете правилно мястото, на което ще засеете кампанула. Съветите за тази част са следните: гледайте пространството да е светло и достатъчно проветриво, защото ако не е, има възможност от гниене на растенията при застой на въздуха. Най-добре камбанката се чувства на полусянка. Независимо дали ще отглеждате цветето на открито или в саксия, следва да сте наясно с изискванията му за топлина. Не бива да оставяте кампанула да замръзва, а оптималната температура за отглеждането ѝ е над 10 градуса по Целзий, като издържа до най-ниско до 6 градуса.

Поливането на камбанките трябва да се случва редовно, като в периода на цъфтеж това е приблизително на две седмици. По желание може да наторявате непосредствено преди поливането, за да имате по-кичести растения. Единственото условие тук е да не оставяте насажденията с кампанула да изсъхват напълно, затова следете внимателно за влажността на почвата. Известен факт за витлеемската звезда е, че едновременно обича варовика във водата, но и не понася чешмяната, затова внимавайте с какво поливате цветето. Най-добре е да оставите водата да престои за едно денонощие на стайна температура. Важен детайл от отглеждането на камбанките е есента да прережете клонките на растенията.

Цветето следва да се пресажда на една-две години. Да не се оставя да презимува навън. 

Популярни производители
Semenata.bg © 2021