МЕНЮ
КОШНИЦА

Кампанула (Камбанка) семена

Двугодишно много изящно растение, достигащо височина 60 см. Образува многобройни ярки цвет..
3.50 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

Кампанула (камбанка, Campanula) е красиво цвете, което е известно още с имената камбанка и Витлеемска звезда. Много от градинарите го предпочитат, тъй като растението е кичесто и не е капризно на отглеждане. За родина на това прекрасно цвете се смята Северна Италия. Разпознати са над 300 вида от него, като някои от тях едногодишни, многогодишни и дори двгодишни. Подходящо е за отглеждане както в цветната градина, съвместно с други обагрени представители, така и в сандъче или саксия на балкона, та дори и в хола.

За предпочитане е да се отглежда в саксия за висящи цветя, тъй като кампанулата е именно такъв вид. По-популярните видове на витлеемската звезда достигат височина средно 15-20 см, обаче се срещат и доста по-високи видове, достигащи завидните 90-100 см. Камбанката има крехко, лесно чупещо се стъбло. Поради тази причина много трябва да внимавате в грижите за нея. Цветчетата от своя страна са с различна форма и големина, според вида, който сте предпочели да отглеждате. Растението цъфти от пролетта до късно през лятото, а багрите, които красят саксиите варират от бели, лилави, розови, сини и други.

Засаждане и отглеждане на Кампанули

Кампанула се размножава чрез семена или чрез резници, а при многогодишните видове може и посредством делене. От нашия градинарския сайт ви представяме семена, които са подходящи както за любители, така и за опитни професионални градинари. Рано напролет засейте в добре дренирана и рохкава почва (за предпочитане ползвайте субстрат на базата на песъчлива текстура) на дълбочина около половин-един см, покрийте внимателно семенцата, полейте и готово! Вече чакате вашите насаждения с това прекрасно цвете. 

Грижи за Камбанката

На първо място трябва да изберете правилно мястото, на което ще засеете кампанула. Съветите за тази част са следните: гледайте пространството да е светло и достатъчно проветриво, защото ако не е, има възможност от гниене на растенията при застой на въздуха. Най-добре камбанката се чувства на полусянка. Независимо дали ще отглеждате цветето на открито или в саксия, следва да сте наясно с изискванията му за топлина. Не бива да оставяте кампанула да замръзва, а оптималната температура за отглеждането ѝ е над 10 градуса по Целзий, като издържа до най-ниско до 6 градуса.

Поливането на камбанките трябва да се случва редовно, като в периода на цъфтеж това е приблизително на две седмици. По желание може да наторявате непосредствено преди поливането, за да имате по-кичести растения. Единственото условие тук е да не оставяте насажденията с кампанула да изсъхват напълно, затова следете внимателно за влажността на почвата. Известен факт за витлеемската звезда е, че едновременно обича варовика във водата, но и не понася чешмяната, затова внимавайте с какво поливате цветето. Най-добре е да оставите водата да престои за едно денонощие на стайна температура. Важен детайл от отглеждането на камбанките е есента да прережете клонките на растенията.

Цветето следва да се пресажда на една-две години. Да не се оставя да презимува навън.