МЕНЮ
КОШНИЦА

Кактуси семена

Смес от подбрани видове многогодишни кактуси. Нуждаят се от слънчеви места и са подходящи ..
5.00 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

Ние от онлайн градинарския ни магазин сме радостни да ви представим разнообразие от семена на кактуси. Това са интересни растения, които е взможно да бъдат отглеждани от всеки един любител.

Кактусите са сред най-непретенциозните за отглеждане растения. Вероятно поради тази причина са изключително популярни сред градинарите, като могат да се засадят в саксии заради по-високите температури, към които са издржливи и разбира се, да не замръзват през зимата. Това означава, че в зимните месеци кактсите не трябва да се изнася навън, но лятото това дори е препоръчително. 

Кактусите са сукулентен вид многогодишни растения, които имат специфични изисквания към топлина и светлина. Най-често срещани са в Северна Америка, Централна и южна Америка, но могат да се срещнат и в много райони на Африка и Шри Ланка. У нас също има диворастящи кактуси - на т. нар. Змийски остров (Свети Тома) по Черноморието. Според историческите данни кактси са засадени от кралския ботаник Иван Буреш в ботаническата градина на Братислава.  С времето кактусите на

Змийския остров напълно са се аклиматизирали, така че да оцеляват на тукашните природни условия. Стъблата на кактусите са с различна височина, като у нас се отглеждат предимно видове, които са между 10 и 30 см. 

Засаждане и отглеждане

Семената на кактуси може да се засаждат през месец март на разстояние 2 см едно от друго в подходящи сандъчета, като трябва да се осигури топлина и влага до поникването им. Когато растенията достигнат нужните размери, могат да бъдат разсадени в малки саксии, в които да се отглеждат по единично. Към почвата кактусите не са особено претенциозни, но за да им създадете оптимални условия, то подгответе пясък, перлит и компост в равно съотношение. 

Грижи

Кактусите имат специални изисквания за топлина и светлина, поради тази прична саксиите трябва да се аранжират на светли места с южно,  югоизточно или източно изложение. Това е задължително условие през периода на цъфтеж. Само през стдените месеци (зимата), когато са в покой, могат да се отглеждат в по-тъмни или малко по-хладни помещения. Само имате в предвид, че температурата не бива да пада под 7-8 градуса. Що се отнася до поливането, повечето градинари са наясно, че кактусите са сухолюбиви растения. Въпреки това те трябва да се поливат от време на време, но това е добре да се случва прецизно. И внимание - не преполивайте кактусите, защото има голяма вероятност да загинат.

Специално торене не се препоръчва, но ако имате желание, може да наторите с течен тор през лятото.