МЕНЮ
КОШНИЦА

Живи камъчета (литопси) семена

Онлайн магазин за градината Semena Shop представя за своите клиенти един страхотен предста..
4.50 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

Онлайн градински център семената.бг има голямото удоволствие да представи на клиентите си висококачествени семена на едно от, може би, най-атрактивните видове сукулентни растения, с уникален декоративен вид и нежни цветове, наподобяващи силно тези на маргаритките. В тази категория ще намерите семена на красивите Литопси, често срещани и под интересното наименование Живи камъчета - екзотичен вид растения, с родина Южна Африка, които са идеалната декорация за всеки дом. 

Един от основните белези на този екзотичен вид, е впечатляващият му външен вид. Литопсите представляват ниско растение, с миниатюрно стъбло, което е добре скрито под две удебелени листа, залепени плътно едно до друго. На височина не достига повече от 5 см. Характеризира се с нестандартна форма и цвят, която наподобява малко камъче. Срещат се Литопси с бъбрековидна и цилиндрична форма, и с цветове, които изобразяват общия фон на района, защото външният им вид е силно повлиян от заобикалящата ги южноафриканска околна среда. Живите камъчета растат в различни нюанси на зеленото, кафявото, сивото, червеното и много други цветови вариации, които наподобяват песъчинките и камъчетата в заобикалящата ги среда. Върху повърхността си може да се индетифицират множество шарки, като линии и точки. Впечатляващият камънист вид на Литопсите е и техният “камуфлаж”. Ефектното им сливане с природата ги спасява от възможността те да бъдат забелязани, скъсани и/или изядени от тревопасните животни. 

Именно невероятната им прилика с камъчета е породила наименованието им и им е спечелила във времето купища други прозвища. Думата литопси произлиза от древногръцки и буквално се превежда, като “камък ((lithos) лице (ops)”. Други популярни имена, с които се срещат тези красиви произведения на природата са “Каменни цветя”, “Цъфтящи камъчета”,  “Каменен кактус” и/или “Цъфтящ каменен кактус”.

Интересен факт, е че тяхното съществуване е познато на света от около 200 години. Смята се, че английски ботаник бил на пътешествие в пустинен район в Африка, през далечната 1811 година, когато се озовал до няколко пустинни камъка. Тогава забелязал, че около камъчетата се било настанило и растението Литопс, което до толкова се сливало с тях, че не можело да бъде разграничено с просто око. Английските ботаник обаче успял да идентифицира растението от камъчетата и така открил невероятният растителен каменист вид.  

Атрактивните Литопси цъфтят през летните месеци - юли и август в нежни, жълтеникави и белички цветчета, които наподобяват много тези на маргаритките. Въпреки своята екзотичност, каменистият вид може да се отглежда в домашни условия и не проявява особени капризи при ежедневната си грижа. 

Едно от основните условия за отглеждане на Живи камъчета в домашни условия е подходящият субстрат. Важно е да се вземе предвид естествения пустинен хабитат на вида. Оптималният избор са песъчливите, добре отцедливи почви, които са минали дренаж и са богати на важни хранителни вещества. Другият важен фактор е светлината, от която каменистото растение се нуждае, но в нормални количества. Продължителното отгряване от пряка слънчева светлина би имало по-скоро негативен ефект върху вида. Същото важи и за засенчването. 

В нашия климат, живите камъчета не преживяват на отрицателни температури, при температури под 5 градуса по Целзий, жизнения цикъл на растението може да бъде нарушено.

Може да торите Вашето растение един път месечно, по този начин бихте могли да стимулирате обилният цъфтеж на живите камъчета. Подходящ тор за Литопсите е торът за кактуси. Важно е да отбележим, че при този вид торенето не е задължително, то може да се прилага само ако искате по-продължителен и по-обилен цъфтеж. 

Интересен е случаят с поливането на цъфтящият каменист кактус. Като цяло, растението не се нуждае от редовно поливане, но има месеци, в които по-честото поливане е желателно. По време на летния топъл период, Литопсите преживяват с по-малко количество вода, докато по време на своя цъфтеж, което включва месеците след/от август до октомври, растението има нужда от повече вода. През зимата, живите камъчета преживяват с оскъдно поливане, полива се само ако почвата е напълно суха, а през пролетта поливането трябва да се зачести. Важно е да обърнете внимание кога Вашето растение цъфти, дали към края на лятото - месец август или през есента - месец октомври. Това ще Ви помогне да съобразите нуждата му от вода. За Ваше улеснение, може да използвате почвата, като правилен ориентир - поливайте само тогава, когато почвата е изсъхнала. 

Живите камъчета се размножават в домашни условия от семена, както и от резници. Семенцата се сеят на закрито, в саксия, през пролетните месеци - от месец март до месец май.  При сеитба е препоръчително семенцата да се покрият с тънък слой почва. Семенцата на цъфтящият каменен кактус поникват до две седмици. 

Впечатляващите каменни цветя са растения с изключителни декоративни способности. Може да ги отглеждате за аранжиране на различни кътове във Вашия двор, за изграждане на зимни градини, или като живи дишащи камъчета във Вашия дом. А когато разцъфтят в нежните си цветове, тези атрактивни красоти имат способността да създадат малка магия на всяко място. Изключително подходящи са за създаване на декоративен кът, включващ истински камъчета и различни видове живи цветя, ограден естествено с качествен ограничител за трева ландшафтен.