МЕНЮ
КОШНИЦА

Ехинацея семена

Ехинацеята е един от най-добрите примери как красивото и полезното се съчетават по невероя..
3.20 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

Семената бг представя своята категория със семена на Ехинацея с латинско име Echinacea purpurea. Това е цвете с интересни декоративни и лечебни качества, което се използва изключително много при озеленяване и дизайн на зелени площи. 

Ехинацеята произхожда от Америка и принадлежи към семейство Сложноцветни (Asteraceae). Тя е тревиста многогодишна култура. Има съцветия, които  наподобяват маргаритка, но нейните са с пурпурни (розови) цветове. Тя е декоративно цвете, но намира своето основно приложение, като лечебно растение. Бива често използвана за медицински цели и направа на лекарствени препарати. Екстрактът от нея има мощно противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Особено препоръчително е да се употребява при настинка или грип, под формата на отвара. 
Наред с това е широко прилагана, като лечение на вирусни и бактериални инфекции. 

Засаждане и отглеждане 

Ехинацеята е зимоустойчиво, многогодишно, коренищно растение. Вирее най-добре на слънчеви места с добре дренирана, плодородна почва. Коренът е хоризонтален, къс, многоглав и съставен от множество  тънки коренчета. Достига максимална дължина 90-160 см. Стъблата са прави и имат разклонена горна част. Цветовете са едри, достигат до 15 см в диаметър и имат красив, пурпурно-розов цвят. Растението цъфти в периода от юли до август. Можете да засеете ехинацеята  в градината или в големи саксии на балкона. 

Малките растения за разсад се отглеждат в открити лехи, като засаждането на техните  семена трябва да стане през месец Май. Те се разполагат на 0.50 см дълбочина и на 60-80 см разстояние. Покълват за около 2 седмици. Интензивният им  растеж  започва месец и половина след това. Могат да се засеят и в началото на Септември или през Януари-Февруари, в случай че разполагате с оранжерия. При оранжерийното отглеждане се преместват на открито  след 5-6 месеца.  

Грижи

Ехинацеята трябва да се мулчира с черен полиетилен или мулчиращо фолио през първата година .Той предпазва растението от плевели и задържа влагата в почвата за по-дълъг период от време. По време на активния растеж е препоръчително ежемесечно торене. Полива се умерено това растение, без да се преполива.