МЕНЮ
КОШНИЦА

Еделвайс семена

Красота във формата на бели цветчета, наподобяващи звезди, това е цветето Еделвайс. Мнозин..
5.00 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

Еделвайсът (Leontopodium) е защитено растение, многогодишно е  и принадлежи на голямото семейство Asteraceae - Сложноцветни. Съществуват над 30 разновидности, които се срещат по високопланинските части на Европа и Югозападна Азия. Най-редките видове в света се намират на Еверест и в Хималаите. В България се среща само един, единствен вид, в някои части на Пирин, най-високата ни планина Рила и по-рядко в Стара Планина. Емблемата на Българския туристически съюз (БТС) е именно еделвайсът. Растението е включено в "Червената книга на България" и неговото бране е забранено от закона. 

Цветовете на Еделвайса се използват за направа на лекарства за лекуване на болести на бял дроб, сърце и др. Специално за неговото опазване бе създаден резерват "Козя стена", който се намира в Стара Планина. Еделвайсът цъфти през лятото - от Юни до Август. Неговите цветчета са разположени  в кръг и образуват формата на звезда. Стъблото му достига до 20 см. То е туфесто и покрито с малки власинки. Листенцата на еделвайса са стеснени и долепени до него без дръжки. По тях има бели копринени власинки, които намаляват поглъщането на слънчевата топлина. Растението  се отглежда успешно и в саксии. Вирее най-добре върху варовити почви. 

Засаждане и отглеждане на Еделвайсите

Еделвайсът притежава презимуващо коренище. Той е напълно зимоустойчиво растение. Коренът му е дълбок, централен и неразклонен. Листата са продълговати и ланцетни, събрани в приосновна розетка. Той се размножава най-често чрез семена или чрез внимателно разделяне на туфите, които образува. Семената се засяват в форми за разсад, под стъкло, в началото на месец Март. Полученият разсад се засажда на избраното място след година, на пролет. Цъфти от Юни до Юли и достига 10-15 см дължина. Развива красива сребриста листна розетка. Цялото растение е гъсто овласено, което му придава сребрист цвят. В градините се отглеждат градински култивари на дивия вид, които стават по-едри и не са толкова гъсто овласени.  Еделвайсът вирее най-добре на слънчеви места, върху песъчлива и дренирана почва. Във високопланинските райони, растението е непретенциозно, но отглеждано на ниско има нужда от поливане поради горещите, летни температури. Еделвайсът не е дълговечен. Той живее максимум 3-4 години. За сметка на това, размножаването му със семена  е безпроблемно.

Грижи за красивия Еделвайс

Засейте семената в подходящ съд на дълбочина около 1 - 1,5 см. и ги покрийте със стъкло или полиетилен за да запазите нужната влажност. За предпочитане е да засеете разсада през месец Февруари. Пикиране на растението се налага, когато порасне на височина 2-3 см. Година след това можете да засадите еделвайса в градината си. Най-подходящ е периода през пролетта (април-май). Растението се развива най- добре, когато се намира на добре огрято от слънцето място. През лятото има нужда от  повече поливки, заради високите температури и сухия въздух.