Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
19
Семена
Кога се засява
122
123
124
125
134
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
81
82
83
84
85
Цвят на плода/цвета
89
Начин на засяване
58
Дълговечност
103
Място на отглеждане
105
104
106
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
109
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
114
Височина на растението
66
Предназначение на плода/цвета
117
Рейтинг
1
2
3
4
5

Еделвайс семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Семена на Еделвайс
Многогодишно тревисто растение, с височина 15 см и презимуващо коренище. Листата са сиво-зелени, продълговати и копиевидни, а цветовете са бели с жълт..
4,00 лв.
Многогодишно тревисто растение, с височина 15 см и презимуващо коренище. Листата са сиво-зелени, продълговати и копиевидни, а цветовете са бели с жълт..

Еделвайсът (Leontopodium) е защитено растение, многогодишно е  и принадлежи на голямото семейство Asteraceae - Сложноцветни. Съществуват над 30 разновидности, които се срещат по високопланинските части на Европа и Югозападна Азия. Най-редките видове в света се намират на Еверест и в Хималаите. В България се среща само един, единствен вид, в някои части на Пирин, най-високата ни планина Рила и по-рядко в Стара Планина. Емблемата на Българския туристически съюз (БТС) е именно еделвайсът. Растението е включено в "Червената книга на България" и неговото бране е забранено от закона. 

Цветовете на Еделвайса се използват за направа на лекарства за лекуване на болести на бял дроб, сърце и др. Специално за неговото опазване бе създаден резерват "Козя стена", който се намира в Стара Планина. Еделвайсът цъфти през лятото - от Юни до Август. Неговите цветчета са разположени  в кръг и образуват формата на звезда. Стъблото му достига до 20 см. То е туфесто и покрито с малки власинки. Листенцата на еделвайса са стеснени и долепени до него без дръжки. По тях има бели копринени власинки, които намаляват поглъщането на слънчевата топлина. Растението  се отглежда успешно и в саксии. Вирее най-добре върху варовити почви. 

Засаждане и отглеждане на Еделвайсите

Еделвайсът притежава презимуващо коренище. Той е напълно зимоустойчиво растение. Коренът му е дълбок, централен и неразклонен. Листата са продълговати и ланцетни, събрани в приосновна розетка. Той се размножава най-често чрез семена или чрез внимателно разделяне на туфите, които образува. Семената се засяват в форми за разсад, под стъкло, в началото на месец Март. Полученият разсад се засажда на избраното място след година, на пролет. Цъфти от Юни до Юли и достига 10-15 см дължина. Развива красива сребриста листна розетка. Цялото растение е гъсто овласено, което му придава сребрист цвят. В градините се отглеждат градински култивари на дивия вид, които стават по-едри и не са толкова гъсто овласени.  Еделвайсът вирее най-добре на слънчеви места, върху песъчлива и дренирана почва. Във високопланинските райони, растението е непретенциозно, но отглеждано на ниско има нужда от поливане поради горещите, летни температури. Еделвайсът не е дълговечен. Той живее максимум 3-4 години. За сметка на това, размножаването му със семена  е безпроблемно.

Грижи за красивия Еделвайс

Засейте семената в подходящ съд на дълбочина около 1 - 1,5 см. и ги покрийте със стъкло или полиетилен за да запазите нужната влажност. За предпочитане е да засеете разсада през месец Февруари. Пикиране на растението се налага, когато порасне на височина 2-3 см. Година след това можете да засадите еделвайса в градината си. Най-подходящ е периода през пролетта (април-май). Растението се развива най- добре, когато се намира на добре огрято от слънцето място. През лятото има нужда от  повече поливки, заради високите температури и сухия въздух.

Популярни производители
Semenata.bg © 2021