МЕНЮ
КОШНИЦА

Дигиталис (Напръстник) семена

Няма добавени продукти в тази категория.

В тази категория на градинския онлайн магазин - семената шоп, сме подбрали една специална селекция от може би едно от най-забележителните цветя от семена, характеризиращо се с красиви цветове, под формата на висящи камбанки, и впечатляващо разнообразие от имена, с интересен произход. За нас е приятно удоволствие да ви представим сортове семена на двегодишното цвете - Дигиталис или познато по нашенски - като Напръстник. 

Едно от основните характеристики на красивото цвете е неговото име. Оригиналното му наименование е латинското “digitalis purpurea”, като думата “digitus” има буквалния превод - палец или пръст. В България, покритосеменното растение се е разпространило с прозвището напръстник. Това название му е дадено, заради характерната форма на цветовете му. В българския фолклор, дигиталисът е познат и под други прозвища, от които най-популярните са “бесниче”, “кървави пръсти”, “ръкавицата на феята”, “бесен бурен” и други. 

Другият основен белег на напръстника са неговите цветове. Като започнем от тяхната форма,  техния цвят и стигнем до малките многобройни точици, които се разполагат във вътрешността на цветовете, това цвете определено впечатлява. Цветовете му представляват едри цветове, разположени върху дръжки, които излизат директно от розетката, под формата на напръстници (или камбанки). Обагрени са в жълто, розово, цикламено, бяло, червеникаво, а някои притежават и приятен микс от повече от един цвят. За един цялостен завършек, във вътрешната си страна цветовете са изпъстрени в  декоративни, черни точици. Висящите “камбанки” са събрани в класовидни съцветия и цъфтят в летния период - юни-август. 

Важно е да отбележим, че цветето цъфти на втората година от засяването на семената. През първата година образува розетката и листата, а през втората - цветоносното стъбло, на височина до 140 см, по което се подреждат напълно хаотично, но и същевременно толкова подредено -  шарените висящи камбанки.

 Дигиталисът се размножава само от семена. Препоръчителният период за тяхната сеитба е месец март на закрито и месец април на открито. Семенцата се разпръскват върху почвата и се притискат леко към земята, за да осъществят контакт с влагата, намираща се в почвата. За разлика от повечето култури, семенцата на Дигиталиса не трябва да се покриват с допълнителен слой субстрат. 

Отглеждането на напръстникът е сравнително лесно, но има няколко основни правила, които трябва да се спазват, за да покълнат семената и да разцъфти цветето в красиви пъстри камбанки. При избора на място за сеитба, изберете полусенчести или слънчеви кътчета във вашия двор. Цветето ще ви се отблагодари с цветовете си. Относно самата почва -  проявява изисквания. Расте и се развива успешно на богати и обработени субстрати, с добра оцедливост. Трябва да се подхранва два пъти през месеца, особено в периода си на цъфтеж, като за целта подходящ избор са течните универсални торове или гранулирани за цъфтящи растения. Изисква умерено, но обилно поливане - нито прекаленото овлажняване, нито засушаването дават добри резултати. Ако искате да задържите цветовете за по-дълго, при увяхване им, отрежете стъблото малко над почвата, така ще стимулирате по-дългия цъфтеж на цветоносите. 

Еферичното пъстро цвете се съчетава отлично с други цъфтящи растения. Цветната им композиция може да създаде вълшебни градински лехи от цветове, покрай стълбища, огради и беседки. 

Освен с красотата на цветовете си, дигиталисът е познат и със своите лечебни свойства. Всъщност, екстрактът от красивото цвете е включен в множество лекарства, предназначени за укрепване на сърдечно-съдовата система. Причината за това му приложение са невероятният микс от активни съставки, които напръстникът притежава в листата и цветовете си, именно те са доказани, като ефикасни срещу кардиологични заболявания. Въпреки невероятния си ефект, дигиталисът се използва само под формата на готово лекарство, тинктура или таблетки, защото притежава високо количество гликозиди, които са сериозно токсични. 

Предлаганите семената са предназначени за отглеждане на Дигиталиса, като декоративно растение, затова моля не използвайте нито една от частите му за консумация и лечебни цели.  
Важно е при сеитбата и отглеждане на Напръстника да използвате предпазни ръкавици.