МЕНЮ
КОШНИЦА

Далия (Гергина) семена

Едногодишно, лесно за отглеждане растение с височина до 60 см, образуващо ярки единични цв..
2.10 лв.
Едногодишно, лесно за отглеждане растение с височина 60 см, образуващо ярки единични цвето..
3.50 лв.
Едногодишно, лесно за отглеждане растение с височина 100 см, образуващо ярки единични цвет..
2.10 лв.
Едногодишно растение с обилен цъфтеж за цветни лехи, бордюри и каменни градини. Предпочита..
2.99 лв.
Показани от 1 до 4 от 4 (1 страници)

Далията или известна още като гергина, е растение, изключително познато на местните градинари. Цветето принадлежи към семейство Сложноцветни и е предпочитано за отглеждане заради красивите си пъстри цветове, с които насажденията обагрят градините цяло лято. Далията е пренесена от Мексико у нас, цъфти с големи кичести цветове, чийто диаметър достига 25 см. На височина растението достига до 1 метър при оптимално отглеждане и подходящи условия. Цветето се среща в различни краски - от бели, през розови до тъмно лилави. 

Засаждане и отглеждане

Красивата гергина се размножава чрез семена или грудки. Ако сте избрали първия вариант на засаждане, вие сте попаднали на правилното място. Ние сме горди да ви представим семена на далия, подходящи за отглеждане дори от най-новите любители на градинарството. Ако сте точно от тези хора, със сигурност трябва да знаете, че не сте сбъркали с избора си да отглеждате невероятната гергина. Отглеждането става чрез отглеждане на разсад на пролет - семената се поставят в почвата в периода март-април, а пикирането на готовия разсад се извършва през месец май. Дълбочината на засаждане е малко по-голяма, отколкото на повечето градински цветя, а именно 1-1,5 см. Почвата, която избирате за отглеждане на гергината следва да бъде добре дренирана и по възможност плодородна.

Ако градината ви обаче не предлага второто изискване, то не бива да се отчайвате - растението не е особено взискателно, що се отнася до мястото, на което ще бъде отглеждано. Далията предпочита слънчеви места, но добре понася и полусянка. Цъфтежът на растението започва през месец юли, като продължава чак до есента. Самото цвете е многогодишно, но у нас трудно преживява, тъй като не е зимоустойчиво. Въпреки това може да засадите далията в голяма саксия и като дойде момент на захлаждане, да я приберете в къщата. Така ще съхраните растението и то ще оцелее до следващата пролет, когато ще започне да се развива наново. 

Грижи

Основните грижи за гергината са поливане, плевене и рязане на увехналите цветове. С последната дейност ще осигурите повече пространство за всяка следващата развиваща се пъпка. Поливането също е важно, като към него ще добавим и съвет за оросяване на растенията далия. Причината е, че цветето е силно влаголюбиво и особено в най-горещите месеци през лятото трябва да му се осигури оптимално количество вода - по всички възможни начини. Това означава, че ако имате възможност, може да пулверизирате растенията. 
Далията е цвете, което е широко разпространена сред ландшафтните специалисти. То се използва както за декорация на арки, така и за фасадно озеленяване, или пък за цветни тераси с предимно южно или западно изложение.