МЕНЮ
КОШНИЦА

Грамофонче семена

Грамофончето е известно с много имена – латинското наименование ипомея (Ipomea tricolor) и..
2.10 лв.
Семена на Ипомея (Грамофонче) микс от различни цветове. Ipomea Purpurea представлява пълзя..
2.99 лв.
Едногодишно, буйно растение с много листа, достигащо височина до 250 см. Цветовете са сини..
3.50 лв.
Semenata Shop магазин за семена представя едно интересно и бързо растящо цвете - Ипомея (г..
3.69 лв.
Цветният микс от семена на увивни градински цветя (Climbing plants mixed) ще се превърне в..
2.10 лв.
Показани от 1 до 5 от 5 (1 страници)

Утринна слава или така познатото на всички градинари грамофонче е цвете, известно с приятни си аромат и нежните цветове, които имат формата на ухото на грамофон, откъдето идва може би и името на това растение. Грамофончето не е особено типично за отглеждане по нашите ширини, въпреки че вирее добре в по-топлите райони на страната. Причината е, че цветето идва от много по-топли от България страни, а именно: за негова родина се смятат тропическите части на Южна Америка. Много от градинарите познават това растение под други имена, като най-популярното от тях е ипомея. Грамофончето е едногодишно тревисто растение. Цветовете му с формата на красива фунийка, радват окото в периода от юли до септември. Растението цъфти в различни нюанси, сред които морско синьо, червено, розово, лилаво, бяло и много други. Грамофончето не е взискателно цвете, бързо започва да цъфти, и то по много. Интересен факт за един от видовете на грамофончето е, че негови плодове са сладките картофи, познати още като батати - полезни, вкусни и изключително популярни напоследък. 

Засаждане и отглеждане

Грамофончето се разпространява чрез семена. Добре е предварително да си подготвите разсад в подходящи саксии. Засейте семето от март до април. През май, когато опасността от пролетни слани е преминала, се извършва разсаждането на растенията. Те бързо се захващат на постоянното си място и не след дълго ще ви радват с прекрасните си цветове, които ще обсипят растенията. Важна част от отглеждането на грамофончето е да изберете подходяща лека плодородна почва, както и да не допускате тя да изсъхне, докато растенията се развиват.

Грижи

Грамофончето е светлолюбиво и топлолюбиво растение, предвид районите, откъдето идва. Затова важен фактор е да му осигурите тези две условия. И разбира се - поливането. Често, по много и с подходящата вода - то не обича студено, имайте го предвид. В допълнение, грамофончето е увивно растение, поради което е нужно да създадете условия за този негов характер.