МЕНЮ
КОШНИЦА

Годеция семена

Градински център Semenata Shop представя семена на цветя Годеция. Това е едногодишно издръ..
3.00 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

Годецията е популярно градинско и домашно цвете от семейство Върболикови. Наподобява азалията поради голямата прилика с нейните цветове. Тя произхожда от Северна и Южна Америка и носи името на шведския ботаник C. H. Godet. Тя е едногодишна култура и най-лесно се разпространява със семена. Има изключително атрактивен цъфтеж с продължителност - юли - октомври. Годецията издържа на температури до - 3 градуса, което я прави сравнително зимоустойчива. Листата й са прости и продълговати. Стъблото й достига от 20 см до 50 см височина, като при по-високите видове се препоръчва да се подпират. Тя е непретенциозен вид цвете, което вирее на слънчеви места с добре дренирани, песъчливи почви. 

Засаждане и отглеждане на Годецията

Годецията се разпространява чрез сеитба на семена, защото има прекалено слаба коренова система и не издържа пресаждане. Обикновено се отглежда на открито в градината или в саксии.
Семената се сеят между март и април. Поставят се на плитко и се покриват с фин слой почва. Добре е да се осигури около 25 см отстояние между отделните растения. Покълването става за около две седмици.

Нейният цъфтеж е доста обилен и продължава от юли  до октомври. Съществуват 20 сорта, от които най-разпространеният е Грандифлора. Заради своята омайна красота, годецията Рембранд също е предпочитано цвете от много градинари за едногодишни цветни лехи и бордюри. Тя се съчетава успешно с други непретенциозни градински цветя, като немофила, лимнантес дугласии, калифорнийски мак, едногодишен флокс, лаватера и космос.

Грижи за различните видове Годеции

Поливайте редовно без да преовлажнявате почвата. Препоръчително е да подхранвате с торове за цъфтящи цветя през 10 дни. Премахвайте прецъфтелите цветове за да имате по-обилен  и продължителен цъфтеж. Когато растенията са още млади може да пензирате връхчетата им през две седмици, за не избуяват на височина, а по-скоро на ширина. Така ще се образуват повече цветни пъпки. Ако разклоненията са пораснали много на гъсто, трябва да ги проредите, за да не се задушат и да станат хилави.