Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
8
Семена
Кога се засява
123
124
125
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
83
84
85
86
Цвят на плода/цвета
90
98
Начин на засяване
29
Дълговечност
101
Място на отглеждане
105
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
115
Височина на растението
66
Предназначение на плода/цвета
117
Рейтинг
1
2
3
4
5

Годеция семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Семена на Годеция
Градински център Semenata Shop представя семена на цветя Годеция. Това е едногодишно издръжливо растение. Вирее на слънчеви и открити места. Семената ..
1,30 лв.
Градински център Semenata Shop представя семена на цветя Годеция. Това е едногодишно издръжливо растение. Вирее на слънчеви и открити места. Семената ..

Годецията е популярно градинско и домашно цвете от семейство Върболикови. Наподобява азалията поради голямата прилика с нейните цветове. Тя произхожда от Северна и Южна Америка и носи името на шведския ботаник C. H. Godet. Тя е едногодишна култура и най-лесно се разпространява със семена. Има изключително атрактивен цъфтеж с продължителност - юли - октомври. Годецията издържа на температури до - 3 градуса, което я прави сравнително зимоустойчива. Листата й са прости и продълговати. Стъблото й достига от 20 см до 50 см височина, като при по-високите видове се препоръчва да се подпират. Тя е непретенциозен вид цвете, което вирее на слънчеви места с добре дренирани, песъчливи почви. 

Засаждане и отглеждане на Годецията

Годецията се разпространява чрез сеитба на семена, защото има прекалено слаба коренова система и не издържа пресаждане. Обикновено се отглежда на открито в градината или в саксии.
Семената се сеят между март и април. Поставят се на плитко и се покриват с фин слой почва. Добре е да се осигури около 25 см отстояние между отделните растения. Покълването става за около две седмици.

Нейният цъфтеж е доста обилен и продължава от юли  до октомври. Съществуват 20 сорта, от които най-разпространеният е Грандифлора. Заради своята омайна красота, годецията Рембранд също е предпочитано цвете от много градинари за едногодишни цветни лехи и бордюри. Тя се съчетава успешно с други непретенциозни градински цветя, като немофила, лимнантес дугласии, калифорнийски мак, едногодишен флокс, лаватера и космос.

Грижи за различните видове Годеции

Поливайте редовно без да преовлажнявате почвата. Препоръчително е да подхранвате с торове за цъфтящи цветя през 10 дни. Премахвайте прецъфтелите цветове за да имате по-обилен  и продължителен цъфтеж. Когато растенията са още млади може да пензирате връхчетата им през две седмици, за не избуяват на височина, а по-скоро на ширина. Така ще се образуват повече цветни пъпки. Ако разклоненията са пораснали много на гъсто, трябва да ги проредите, за да не се задушат и да станат хилави.

Популярни производители
Semenata.bg © 2021