Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
19
Семена
Кога се засява
124
125
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
82
83
84
85
Цвят на плода/цвета
89
Начин на засяване
29
58
Дълговечност
101
Място на отглеждане
105
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
109
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
115
Височина на растението
67
Предназначение на плода/цвета
117
Рейтинг
1
2
3
4
5

Гипсофила семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Семена на Гипсофила микс
Двугодишно, храстовидно растение, образуващо многобройни дребни цветчета. Подходящо е за декорация на градини, за рязан цвят или за аранжиране на буке..
3,00 лв.
Двугодишно, храстовидно растение, образуващо многобройни дребни цветчета. Подходящо е за декорация на градини, за рязан цвят или за аранжиране на буке..
Семена на Гипсофила Бянка - Gypsophila elegans Bianca
Двугодишно, храстовидно растение с височина до 50 см, образуващо многобройни дребни бели цветчета. Подходящо е за декорация на градини, за рязан цвят ..
3,00 лв.
Двугодишно, храстовидно растение с височина до 50 см, образуващо многобройни дребни бели цветчета. Подходящо е за декорация на градини, за рязан цвят ..

Гипсофилата е двугодишно растение, което поради своята неустойчивост на ниски температури се отглежда като едногодишно в градините. То  e първоначално открито в районите на  Източна Европа, Азия и Северна Америка. Познати са 50 вида, но най-разпространени са G. elegans, който произхожда от Кавказ и G. floribunda от Източна Персия. Всички разновидности виреят само в богати на калций и гипс почви, заради което цветето е кръстено  Gypsophila – обичащо гипс.

Растението има прави корени, които след поникването се разклоняват на всички страни. То образува кълбовиден храст с ширина 30 - 38 см и дължина до 50 см. Всяко  негово стъбълце е тънко и по него има стотици малки бели или розови цветове, които наподобяват звездички с диаметър, не по-голям от сантиметър. Листата му са елипсовидни със сиво зелена окраска. Те са малки и имат един нерв. Долните са дълги и лопатовидни, а горните - ланцетни и с остра форма. Гипсофилата е отлична за гарниране на букети от всякакви цветя. Тя е подходяща за засаждане в алпинеуми или в цветни групи.    

Засаждане и отглеждане на семена от цветя Гипсофили

Това цвете се размножава чрез семена, които се засяват през пролетта, от април до май. За целта се подбира добре осветен участък с леко варовикова почва и добри дренажни свойства. Температурата й трябва да бъде поне 15-18°С. Семенцата се поставят на 1-1,5 см. дълбочина и 20-30 см разстояние едно от друго. Растенията покълват за около 20-30 дни. Цъфтежът започва 40-50 дни след това и трае цяло лято, от юни до септември. Кичестите форми, които нямат семена, се размножават чрез делене и чрез резници.

Грижи

Почвата, на която вирее гипсофилата не бива да бъде много богата на хранителни вещества, защото иначе се  получат големи растения с малко цветове. Тя трябва да се поддържа леко влажна, но не постоянно мокра. Обикновено, растението  не се нуждае от често подхранване с торове, но е добре това да става 2-3 пъти на сезон. За предпочитане са минерални и органични, непресни торове. За да се  стимулира образуването на нови разклонения, трябва да подрязваме цветето след периода на цъфтеж. Наесен то трябва да бъде засадено на постоянно място. Гипсофилата е студоустойчива, но е най- добре да бъде пренесена на сухо и топло през зимния период.

Популярни производители
Semenata.bg © 2021