МЕНЮ
КОШНИЦА

Гипсофила семена

Двугодишно, храстовидно растение с височина до 50 см, образуващо многобройни дребни бели ц..
3.50 лв.
Двугодишно, храстовидно растение, образуващо многобройни дребни цветчета. Подходящо е за д..
3.50 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

Гипсофилата е двугодишно растение, което поради своята неустойчивост на ниски температури се отглежда като едногодишно в градините. То  e първоначално открито в районите на  Източна Европа, Азия и Северна Америка. Познати са 50 вида, но най-разпространени са G. elegans, който произхожда от Кавказ и G. floribunda от Източна Персия. Всички разновидности виреят само в богати на калций и гипс почви, заради което цветето е кръстено  Gypsophila – обичащо гипс.

Растението има прави корени, които след поникването се разклоняват на всички страни. То образува кълбовиден храст с ширина 30 - 38 см и дължина до 50 см. Всяко  негово стъбълце е тънко и по него има стотици малки бели или розови цветове, които наподобяват звездички с диаметър, не по-голям от сантиметър. Листата му са елипсовидни със сиво зелена окраска. Те са малки и имат един нерв. Долните са дълги и лопатовидни, а горните - ланцетни и с остра форма. Гипсофилата е отлична за гарниране на букети от всякакви цветя. Тя е подходяща за засаждане в алпинеуми или в цветни групи.    

Засаждане и отглеждане на семена от цветя Гипсофили

Това цвете се размножава чрез семена, които се засяват през пролетта, от април до май. За целта се подбира добре осветен участък с леко варовикова почва и добри дренажни свойства. Температурата й трябва да бъде поне 15-18°С. Семенцата се поставят на 1-1,5 см. дълбочина и 20-30 см разстояние едно от друго. Растенията покълват за около 20-30 дни. Цъфтежът започва 40-50 дни след това и трае цяло лято, от юни до септември. Кичестите форми, които нямат семена, се размножават чрез делене и чрез резници.

Грижи

Почвата, на която вирее гипсофилата не бива да бъде много богата на хранителни вещества, защото иначе се  получат големи растения с малко цветове. Тя трябва да се поддържа леко влажна, но не постоянно мокра. Обикновено, растението  не се нуждае от често подхранване с торове, но е добре това да става 2-3 пъти на сезон. За предпочитане са минерални и органични, непресни торове. За да се  стимулира образуването на нови разклонения, трябва да подрязваме цветето след периода на цъфтеж. Наесен то трябва да бъде засадено на постоянно място. Гипсофилата е студоустойчива, но е най- добре да бъде пренесена на сухо и топло през зимния период.