МЕНЮ
КОШНИЦА

Гайлардия семена

Многогодишно, лесно за отглеждане растение. Образува големи двуцветни цветове със забележи..
3.50 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

В този раздел на онлайн градински магазин за семена на цветя, сме подбрали богат асортимент от сортови семена на пъстрото цвете, често срещано под наименованието “цвете одеяло” - гайлардия. Историята на атрактивното цвете намира своето начало още от древните индиански племена и се характеризира, като едно от сухоустойчивите многогодишни видове. Въпреки това, по нашите ширини, красивото килимче се отглежда, като едногодишен вид и често цветовете му биват оприличавани на тези на маргаритката. Прекрасното лятно цвете образува малки цветчета в оранжево-жълтата гама, със сериозен цъфтежен потенциал. Гайлардията е изключително подходяща за оформяне на бордюри, а когато разгърне красотата на цветовете си, превръща градината в същинска цветна приказка. С нашите предложения за сортови семена, отглеждането на красивото цвете ще стане още по-лесно и успешно.

Историята на гайлардията се смята, че започва сравнително отдавна в Америка и е свързана пряко с местното й население. Цветното растение е познато в родината си под наименованието “Цвете Одеяло”, заради съцветията си, които на цвят наподобяват ярко шарени завивки, в оранжево-жълтата гама - типичен почерк на индианците. А самото име на растение, с което е разпространено и днес - Гайлардия, му е дадено в чест на френски ботаник, определян като покровител на ботаниката, част от Френското ботаническо дружество през 18-ти век - Gaillard de Charentonneau. 

Гайлардията се отглежда по нашите ширини, като едногодишна култура. Растението е част от семейството на Сложноцветните видове и се характеризира със своята особена търпимост към внезапни климатични промени и в частност дълги засушавания. Това се дължи основно на здравата му коренова система и жилави стъбла, които на височина достигат не повече от 30 см. С красивите си обемни цветове и сравнително ниското стъбло, растението е подходящ избор за оформяне на цветни бордюри, алпинеуми, и обособени цветни кътчета в открити пространства. 

Другата основна характеристика на гайлардията е богатият цъфтеж на цветовете й. Те са едри, по форма наподобяват силно тези на маргаритката, и са изключително издръжливи.  Цъфтят през летните месеци, като първите цветове се появяват в началото на месец юни, а останалите - до началото на месец октомври. Цъфтят в цветни червеникави гами - между жълто и оранжево. Често цветовете биват използвани за различен тип цветни аранжировки и стават част от проектите на ландшафтни специалисти.

Отглеждането на гайлардията се случва сравнително лесно в домашни условия, защото самото растение е считано за вид, който не проявява почти никакви претенции. Отглежда се успешно както в градината, така и в саксия на балкона.  Размножава се от семена или чрез разделяне на туфи. Семенцата се засяват на открито през пролетните месеци - месец март-април. Важен момент при изборът на място е слънчевата светлина - нужда се от достатъчно слънце, за да се развие добре. Гайлардията проявява непоносимост към прекалено овлажняване, затова се нуждае от пропусклива почва. Добър избор е лек субстрат, с добри дренажни свойства, като при самото засяване, семенцата е хубаво да се покрият с тънък слой почва. В тази връзка, поливането трябва да се случва умерено - по един или два пъти седмично. Обилната влага може да нанесе вреди върху цветето. Препоръчително е редовното подхранване през периода на цъфтеж, а подходящите торове са концентрирани универсални за цъфтящи растения. При правилно отглеждане, семената покълват за период от две седмици.