МЕНЮ
КОШНИЦА

Винка семена

Едногодишно растение високо 25 см с храстовиден изправен растеж. Има богат цъфтеж през цял..
3.50 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

Винка е градинско цвете с много спорен произход. Известно е още с наименованието Мадагаскарска зеленика, но различни източници си противоречат дали двете са едно и също растение. Винката спада към едноименното си семейство, което включва едва седем вида, сред които храсти, треви и дори дървета. Растението има тъмнозелени листа и нежни цветове, които са обагрени различно - има розови, сини, бели и пъстри. Може да им се радвате от началото на лятото до началото на есента. Винката спада към семейството на едногодишните, защото в България няма достатъчно подходящи условия за отглеждането ѝ на открито. Мадагаскарската зеленика е родом от топли страни като Индия, Китай, Куба, Мадагаскар.
Винката е цвете, което в последните години се наложи като любимец на градинарите. Освен че има прекрасни цветове, то радва с дългия си цъфтеж и непретенциозност откъм грижи. Може да се отглежда както на балкона в саксии и сандъчета, така и в двора сред останала цъфнала маса. 

Засаждане и отглеждане цветя за саксия и сандъче Винка

Винката се размножава по всяко време на годината. Ако никога досега не сте се занимавали с това, то препоръчваме захващане от семена. От тях се произвежда разсад, който впоследствие се засажда в постоянна почва - било то в градината или в подходящи саксии. 

На постоянно място винката се отглежда в редове - така е най-лесно за поливане, прекопаване и плевене, като препоръчителното разстояние между отделните растения следва да е около 20 см. Оставяйки това пространство, растенията бързо се развиват и много скоро площта бива обхваната напълно от стъблата и разклоненията на цветето, а впоследствие биват покрити и с красиви нежни цветове. За да поддържате този цъфтеж, трябва да се режат увехналите цветове, за да осигурите необходимото пространство за нови такива.