Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
8
19
Семена
Кога се засява
122
123
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
82
83
84
85
Цвят на плода/цвета
93
95
96
98
Начин на засяване
58
Дълговечност
103
Място на отглеждане
105
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
114
Височина на растението
66
Предназначение на плода/цвета
117
Рейтинг
1
2
3
4
5

Аубриета семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Семена на Аубриета ниска наситено розова
Многогодишно, лесно за отглеждане, вечнозелено растение, предпочитащо слънчеви места. Цъфти изобилно през цялата пролет, с красиви наситено розови цве..
4,00 лв.
Многогодишно, лесно за отглеждане, вечнозелено растение, предпочитащо слънчеви места. Цъфти изобилно през цялата пролет, с красиви наситено розови цве..
Семена на Аубриета микс
Многогодишно, лесно за отглеждане, вечнозелено растение, предпочитащо слънчеви места. Цъфти изобилно през цялата пролет, с красиви лилави цветове. Под..
3,00 лв.
Многогодишно, лесно за отглеждане, вечнозелено растение, предпочитащо слънчеви места. Цъфти изобилно през цялата пролет, с красиви лилави цветове. Под..

Аубриета е многогодишно тревисто вечнозелено растение, което ще допринесе за красивия вид на вашата градина. То принадлежи към семейство Кръстоцветни, а за негова родина се смята Западна Азия. Често срещано в дива среда е и в Южна Европа, откъдето идва и у нас. Българските климатични особености са подходящи за отглеждането на това градинско цвете, затова с удоволствие представяме семена сортови, с които лесно и бързо да облагородите собствената си градина!

Аубриета (идващо от латинското име Aubrieta hybrida) е един от многото представители на богато цъфтящите растения, за съжаление все още слабо популярен у нас. Цъфти растението от началото на март месец до юни месец с много на брой красиви цветове. Среща се в различни багри, сред които лилаво, розово, синьо, червенo. На височина Аубриетата достига 4-5 см, с цветове около 1-1,5 см в диаметър. Интересното при цъфтенето е, че при обилен цъфтеж листната маса на растението се покрива изцяло, а четирите венчелистчета на всеки от цветовете образуват красив килим. Цветето е подходящо за засаждане както на двора, така и в сандъчета и големи саксии на балкона. Може да се използва като допълнение към голям букет, както и самостоятелно за малка ваза. Може да се каже, че цветето е красиво предизвикателство за всеки любител градинар.

Засаждане и отглеждане 

Аубриетата се отглежда чрез директна сеитба или чрез предварително засят разсад. Интересна особеност е, че растението може да се засее както рано напролет - април-май, така и през есенно време - септември до октомври. При втория вариант семената презимуват в почвата без никакъв проблем и поникват напролет, когато температурите достигнат подходящата амплитуда. Както всички останали градински цветя, Аубриетата се засажда в рохкава, добре дренирана почва, а семената се покриват с почвен субстрат, не повече от 0,5 см отгоре. Кълняемостта на семената се случва за период от около 14 дни. За оптимален цъфтеж препоръките са да се остави разстояние около 20-25 см между растенията, за да имат нужното пространство да се развиват в диаметър. Растенията цъфтят в периода май-юни, като през първата година цъфтежът е по-оскъден и с всяка следваща година се увеличава. 

Грижи

Аубриетата се има нужда от поливане редовно в умерени количества. През зимата ограничете или спрете напълно да снабдявате с вода. Ако отглеждате растението декоративно в сандъци или саксии, не спирайте поливането рязко. Цветето обича пряката слънчева светлина, затова се опитайте да му я осигурите. Може да подрязвате Аубриетите. Така ще се радвате и на повторен растеж на насажденията в периода септември-октомври.

Популярни производители
Semenata.bg © 2021