МЕНЮ
КОШНИЦА

Аубриета семена

Многогодишно, лесно за отглеждане, вечнозелено растение, предпочитащо слънчеви места. Цъфт..
5.00 лв.
Красота, изобилие от цветове и минимални грижи – ако търсите впечатляващо пролетно цвете, ..
3.00 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

Аубриета е многогодишно тревисто вечнозелено растение, което ще допринесе за красивия вид на вашата градина. То принадлежи към семейство Кръстоцветни, а за негова родина се смята Западна Азия. Често срещано в дива среда е и в Южна Европа, откъдето идва и у нас. Българските климатични особености са подходящи за отглеждането на това градинско цвете, затова с удоволствие представяме семена сортови, с които лесно и бързо да облагородите собствената си градина!

Аубриета (идващо от латинското име Aubrieta hybrida) е един от многото представители на богато цъфтящите растения, за съжаление все още слабо популярен у нас. Цъфти растението от началото на март месец до юни месец с много на брой красиви цветове. Среща се в различни багри, сред които лилаво, розово, синьо, червенo. На височина Аубриетата достига 4-5 см, с цветове около 1-1,5 см в диаметър. Интересното при цъфтенето е, че при обилен цъфтеж листната маса на растението се покрива изцяло, а четирите венчелистчета на всеки от цветовете образуват красив килим. Цветето е подходящо за засаждане както на двора, така и в сандъчета и големи саксии на балкона. Може да се използва като допълнение към голям букет, както и самостоятелно за малка ваза. Може да се каже, че цветето е красиво предизвикателство за всеки любител градинар.

Засаждане и отглеждане 

Аубриетата се отглежда чрез директна сеитба или чрез предварително засят разсад. Интересна особеност е, че растението може да се засее както рано напролет - април-май, така и през есенно време - септември до октомври. При втория вариант семената презимуват в почвата без никакъв проблем и поникват напролет, когато температурите достигнат подходящата амплитуда. Както всички останали градински цветя, Аубриетата се засажда в рохкава, добре дренирана почва, а семената се покриват с почвен субстрат, не повече от 0,5 см отгоре. Кълняемостта на семената се случва за период от около 14 дни. За оптимален цъфтеж препоръките са да се остави разстояние около 20-25 см между растенията, за да имат нужното пространство да се развиват в диаметър. Растенията цъфтят в периода май-юни, като през първата година цъфтежът е по-оскъден и с всяка следваща година се увеличава. 

Грижи

Аубриетата се има нужда от поливане редовно в умерени количества. През зимата ограничете или спрете напълно да снабдявате с вода. Ако отглеждате растението декоративно в сандъци или саксии, не спирайте поливането рязко. Цветето обича пряката слънчева светлина, затова се опитайте да му я осигурите. Може да подрязвате Аубриетите. Така ще се радвате и на повторен растеж на насажденията в периода септември-октомври.