Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
8
19
Семена
Кога се засява
122
123
124
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
81
82
83
84
85
86
Цвят на плода/цвета
93
97
Начин на засяване
29
58
Дълговечност
103
Място на отглеждане
105
106
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
110
Необходимост от светлина
113
112
Зимоустойчивост
114
Височина на растението
67
Предназначение на плода/цвета
117
Рейтинг
1
2
3
4
5

Аквилегия семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Семена на Аквилегия (Кандилка) - микс от страхотни цветове
Вирее най-добре на слънце, но понася леко засенчване. Полива се умерено, подходяща за цветни лехи, сандъчета и балкони. Височина до 40 см. Разфасов..
1,30 лв.
Вирее най-добре на слънце, но понася леко засенчване. Полива се умерено, подходяща за цветни лехи, сандъчета и балкони. Височина до 40 см. Разфасов..
Семена на Кандилка микс (Аквилегия) - микс от страхотни цветове
Многогодишно растение с височина до 60 см. Предпочита слънчеви места, но понася леко засенчване. Полива се умерено. Подходящо за цветни лехи, сандъчет..
4,00 лв.
Многогодишно растение с височина до 60 см. Предпочита слънчеви места, но понася леко засенчване. Полива се умерено. Подходящо за цветни лехи, сандъчет..

Аквилегия е градинско/балконско цвете, което спада към многочисленото семейство Лютикови. Разбира се, има много видове аквилегия, но всеки градинар има своите предпочитания за цвят, големина и цъфтеж. Известно още като Кандилка, растението е прекрасно малко храстче, което е носи красота на дома ви, дори когато не е обагрено с цветове. Интересно при това цвете е, че има т.нар. шпори на цветовете, които се пълнят с вода по време на дъжд и съответно я задържат, докато не се изпари. Именно от там идва и наименованието на гръцки - аквилегия ( “аква” - вода, “лего” - събирам). 

Засаждане и отглеждане 

Като за начало е добре да изберете най-подходящото място в градината си за вашите храстчета аквилегия. Растението не е особено взискателно към светлината. Имайте предвид, че ако засадите цветето на лека сянка, то няма да бъде огрявано директно от слънчевите лъчи и така ще може да цъфти по-дълго. Що се отнася до почвата, аквилегията също не е особено капризна. Стига тя да не е тежка и твърде влажна, всяка една почва е подходяща за отглеждането на това цвете. Разбира се, плодородната ще подпомогне растежа на растението, но ако торите всяка една, то няма да имате проблем с развитието на вашите насаждения с аквилегия.
Кандилките се засаждат чрез директн сеитба. Семената се поставят в почвата рано през пролетта, след което готовите стръкове се разсаждат на отредените за постоянно развитие места. Насажденията с аквилегия растат дружно, затова разсаждането им трябва да стане в кратък период - например за един-два дена. 

Грижи

Кандилките се нуждаят от редовно поливане (но не преполиване), наторяване (ако условията го налагат) и чистене на прецъфтелите цветове, за да направите място за нови. Растението ще ви дари с прекрасните си цветове още през март в случай, че сте започнали отглеждането в стаята, след което сте пренесли кандилките в двора.
Може да оставите кандилките да презимуват, като ги вкарате в прохладно помещение, а на пролет да ги сложите отново до прозореца.

Кандилката е отлично цвете за използване в зацветяване на алпитеуми, както и да участва в групи. Рядко се използва за букети, защото цветът ѝ не е особено траен. Поради изобилието от сортова през последните години кандилката с успех се настани и в саксии, които може да се разположат на балкона. Заради елегантната си форма и невзискателния си “нрав” кандилката е любимка на повечето цветари.

Популярни производители
Semenata.bg © 2021