МЕНЮ
КОШНИЦА

Агератум семена

Искате да създадете скален акцент в градината си? Обожавате естествено създадените диви къ..
3.50 лв.
Едногодишно растение с тъмно розови, бели и лилави цветчета, достигащо височина 25 см. Слъ..
2.10 лв.
Едногодишно растение с тъмно розови цветчета, достигащо височина 20 см. Слънцелюбиво и лес..
3.50 лв.
Семена на Агератум нисък син
Няма наличност
Едногодишно растение с тъмно сини цветчета като звездички, достигащо височина 20 см. Слънц..
3.50 лв.
Показани от 1 до 4 от 4 (1 страници)

Агератумът, или известен още като Синьо пухче, е многогодишно (но при нашите метеорологични условия едногодишно) влаголюбиво растение, което е подходящо както за балкона, така и за всяка цветна градина. То има ярки лилави цветове, които ще донесат настроение на всеки дом. Това красиво растение е от семейство Астрови, а за негова родина се смята

Централна Америка. На височина стига до половин метър, цветчетата му наподобяват синьо-зелени маргаритки, а листата са месести и в тъмно зелен цвят. Освен прекрасния аромат, друг хубав белег на агератума е дългия период на цъфтеж - от май месец до първите слани.

Срещат се много видове от цветето, като те се различават по формата на цветовете и листата, височината на храста, както и по нюанса на цветчетата. Ако искате да зарадвате себе си и да се грижите за цвете, което ще ви донесе само положителни емоции, то несъмнено опитайте отглеждане на агератум у дома.

В природата се срещат около 60 вида Агератум. Флористите го обожават, тъй като е страхотно допълнение към всеки букета, а също така, разцъфнал в саксия, е страхотен подарък за рожден ден или друг повод на някоя прекрасна дама.

Засаждане и отглеждане 

Първата важна задача е да изберете подходяща почва за вашето цвете агератум. Тя трябва да е лека, неутрална, умерено плодородна. Ако е прекалено богата, има опасност растението да се развие предимно в стъблената си част и да цъфти значително по-малко през целия сезон. Препоръчва се да дезинфекцираме почвата преди да сложим семената в нея.

Това става като земята се залива с вряща вода, след което се покрива с лист хартия за печене и се загрява до 70-90 градуса по Целзий за 20-30 минути. Семената също се подготвят преди същинската сеитба. Накисват се в калиев перманганат за едно денонощие.
Агератумът се отглежда чрез разсад, чието отглеждане започва през февруари. Семената се разпръскват равномерно в сандъчета, покриват се с фин слой почва и се оросяват. Готовите растения се разсаждат, след като опасността от слани и много ниски температури премине.

Грижи

Агератумът е силно топлолюбиво и светлолюбиво растение. Подходящо място за него е най-слънчевата част на градината, балкона, ако е вътре в стаята, то мястото му е до прозореца на някоя южна стая. Имайки предвид неспирните слънчеви лъчи, които ще го огряват през цялото време, растението се нуждае и от по-често поливане. Важна дейност от грижите за агератума е изрязване на прецъфтелите цветове - така ще направите място за нови. Важно е да знаете, че растението е устойчиво на вятър, а подходящ негов партньор на балкона е Калцеоларията.