МЕНЮ
КОШНИЦА

Хизоп (Исоп) семена

Хизоп е сред тези растения, които не само си заслужава да познавате добре, но и да отглежд..
4.70 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

В тази категория на онлайн магазина семената bg сме подготвили за нашите клиенти професионални и високодобивни семена на една култура, която е много подходяща за отглеждане в нашия климат - Хизоп. Хизопът представлява многогодишно растение, полухраст е и принадлежи към семейството на Устноцветните видове. Притежава сходни външни характеристики с Лавандулата и се отглежда за лечебна суровина, подправка и етерично масло. Билката е позната култура още от Древността, а днешно време на много места по света я разпознават с наименованията - исоп, калама и изоп.

Хизопът или Исопът, както е позната на много места, е тревиста ароматна култура, която обича слънчеви и сухи места. Характеризира се с коренова система, която е доста добре развита, образува изправени стъбла, които достигат на височина до 60 см. Образува продълговати листенца, с приседнали дръжки, които са с дължина около 5 см. Цъфти през лятото - от юли до август в дребни сини цветове, които се разполагат върху стъблата на растението. Притежават свеж аромат приятен, който се усещате около растението през цялото лято. 

Как да отгледате хизоп в дома си?

Хизопът се размножава доста лесно с вкоренени резници, или чрез директна сеитба на сортови семена. Най-добрите резултати се получават при предварително подготвен разсад. За тази процедура, семенцата на хизопа се засяват в полиетиленови оранжерии или парници в средата на месец март. Семенцата на Хизопа могат да се засеят и на открито през по-топлите месеци - април и май. Готовият разсад се изнася и се сее на подходящо място през лятото. Исопът се сее редово, с 50 см между редовете и 30 см между растенията. 

Както споменахме вече, исопът обича топлото и сухо време. Развива се успешно и дава високи добиви, когато се отглежда на слънчеви и топли места. Проявява известни претенции и към почвата, като предпочита плодородни и дренирани субстрати. Билката трябва да се подхранва редовно, с подходящи за нея  торове, такива са например - предназначените за билки и подправки, както и универсални течни торове. Хизопът има нужда от вода, но трябва да се внимава при поливането. Преполиването може да доведе до нежелани резултати. Същото се отнася и за засенчването. 

Растението цъфти през втората година на своята сеитба. 

Исопът е култура, която се отглежда още от древни времена. Популярността й се дължи на множеството свойства, с които е снабдена - лечебни, кулинарни и етерично-маслени. Като лечебно средство, хизопът се слави със своето тонизиращо, антисептично и детоксикиращо свойство. Често билката се използва и за лечение на болести на дихателните пътища.  

В кулинарията, хизопът се използва, като ценна подправка. Има приложение при подправяне на салати, супи, сирена, месни ястия и сосове. Като подправка се използва и към напитки. Интересен факт, е че билката е част от състава на един от най-популярните ликьори в света - ликьор Шартрьоз. Още по-интересно наблюдение, е че вкусът на този ликьор дължи вкуса си именно на хизопа. 

Хизопът е и страхотна етерично-маслена култура, която притежава леко горчив вкус и силен аромат. Етеричното масло от хизоп е смятано за изключително ефективно и е снабдено с множество ползи за човешкото тяло. То може да бъде бактерицидно, спазмолитично, тонизиращо и противовъзпалително средство. За получава на етерично масло, растението се бере точно преди цъфтежа му. Използва се надземната му част, включваща съцветията и листата, които преминават през парна дестилация в контейнери. То влиза в състава на парфюми, сапуни, лосиони и други.