МЕНЮ
КОШНИЦА

Майорана семена

Разфасовка: 1 гр. Цъфтеж: Майораната има дребен бял цвят с цъфтеж през юли и август. В..
3.50 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

Майораната е една от най-ароматните подправки, с толкова силен аромат, че трудно може да се пренебрегне, и е една от най-характерните за месни ястия - с лекия си, тръпчиво-горчив, привкус. Историята на подправката датира от преди хиляди години, където е била определяна, като една от свещените билки. Тя е едногодишна тревиста култура, но в Северна Африка, нейната родина, се култивира, като многогодишна. Още в Далечното минало, древните народи разкрили множеството приложения на ароматното растение, което и до днес е широко употребявано в кулинарията, народната медицина, както и парфюмната промишленост. В тази категория ще откриете богата селекция от сортови семена на майораната, от които ще може да отглеждате екзотичната подправка във Вашия дом и градина. (Но нека Ви запознаем първо с древната история на екзотичното растение и споделим съвети за отглеждането му.)

Популярността на майораната датира от древните времена, където на много места била издигнала в култ. Древните гърци приемали екзотичната подправка за свещено растение. Според легенди, ако растението поникнело на гроба на някой покойник, това означавало, че покойника се радва на вечен мир. Разпространението й на подправка не отстъпвало, като заради характерните за нея силен аромат, наподобяващ изключително много този на ригана, и специфичния вкус, се радвала на широка употреба. Майораната била популярна и с лечебните си свойства. Според множество източници, именно Хипократ, “бащата на медицината”, предписвал ароматната билка на хора, които страдали от стомашни неразположения и проблеми с дишането. 

Днешно време, майораната е утвърдила своето място в кулинарията. Позната е по цял свят, като класичеката подправка за пилешко месо, ангешко месо, както и колбаси. Интересен факт, е че популярността й е изключително голяма в Германия, където типичните за тях наденички и колбаси се овкусяват именно с тръпчиво-горчивата подправка.

Екзотичната подправка представлява едногодишно тревисто растение, която принадлежи към семейството на Устноцветните видове. Характеризира се със силно разклоненен корен и издължени елипсовидни листа. Различното при това растение е финният мъх, който покрива стъблата и листенцата. Цъфти през летните месеци в малки цветчета, оцветени в червени и бели бои.

Майораната се размножава от семена. Семенцата могат да се сеят през цялата година, в подходяща саксия или сандъче, и да се отглеждат вътре през зимните месеци. Подходящият момент за изваждането на растението навън, е ранната пролет, когато е преминала опасността от слани. Към краят на месец март, растението се разсява и се сее навън, в градинката или се прави директна сеитба на семенцата в почвата. Майораната се нуждае от 20-25 градуса температура на въдуха, за да поникнат семенцата й. 

Екзотичното растение обича топлината, светлината и се нуждае от малко вода. Важно е да се отбележи, че в периода на покълване на семенцата, трябва да поливате растенито редовно. След като семенцата покълнат, което се случва за период от около 14 дена, поливането може да се редуцира до няколко пъти в седмицата. Майораната проявява повече претенции, към почвата. Тя трябва да е по-суха, да не задържа вода, и да е плодородна. Освен това, трябва да се натори при сеитбата на семената, както и след техния цъфтеж. 

Популярността на майораната, като билка също не е за подценяване. Растението се използва в народната медицина, в частност, при стомашни проблеми и възпаления. Има успокояващо и спазмолитично действие, и служи, като мощен антисептик. 

На последно, но не и по важност място, силно ароматното растение намира своето приложение и в парфюмната промишленост. Това се дължи на етеричното масло, което се съдържа в надземната му част.