МЕНЮ
КОШНИЦА

Естрагон семена

Италиански семена на Естрагон - ароматна и изключително полезна подправка
Няма наличност
Цъфтеж: Дребни цветове, жълт цвят. Цъфтеж от юни до август. Височина: До 120 сантиметра...
3.50 лв.
Многогодишно тревисто растение, чиито листа се използват за подправка поради силния аромат..
2.10 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 3 от 3 (1 страници)

Под тази категория на интернет магазина за дома и градината, ще откриете голям и разнообразен избор на висококачествени сортове семена на известна подправка, позната от Древността с множеството си полезни свойства, която днес се слави с широко приложение в кулинарията, предимно за овкусяване на ястия и сосове - Естрагон, известна и под наименованието Тарос. 

Естрагонът е многогодишна култура, която е част от семейството на Сложноцветните видове. Смята се, че страните, от които произлиза са Сибир, Китай, Япония и Манголия. Разпространението и в Европа се случва на много по-късен етап, чак през 16-ти век, като днес подправката се смята за една от най-характерните в европейската кухня. Причината за голямата й популярност е силният й аромат и умението да подсили вкуса на ястията, към които се добавя, особено на месните ястия и сирената, и отлично подправя и сосове. За това не е и изненада, че е изключително популярна във френската и средиземноморската кухня. 

Историята на ароматния тарос се вярва, че датира от преди хиляди години. Има сведения, че в древността естрагонът имал сериозно разпространение сред древните гърци. Те, изненадващо, използвали естрагона не за подправка, а за облекчение на болка. Дъвчели листата на растението, което успокоявало болката при зъбобол и намалявало възпалението. Причината за това му приложение, е че многогодишното растение има много добри антисептични свойства. 

Според други интересни вярвания, естрагонът притежава свойството да лекува ухапване от змия. Това е и пряко свързано с латинското му наименование “dracunculus”, което буквално се превежда, като драконче. 

А какво всъщност представлява тази интересна подправка?

Естрагонът е многогодишно растение, което в периода си на цъфтеж, има възможността да достигне на височина до 2 метра. Характерно за него е тревистото му стъбло, което може да е разклонено, изправено или полуизправено. Листенцата му са издължени и обагрени в зеленикави тонове. Цъфти в кръгли съцветия, които представляват кошнички, а в тези кошнички се намират цветчетата му, които са дребнички и жълтеникави на цвят. 

Забележително при вида са корените му, които са дълги и имат змиевидна форма. Отново препратка към латинското наименование на растението. 

Размножава се от семена, които се сеят след преминаване на големите студове - месеците март-април. Растението може да се сее и отглежда на открито в градината, както в по-големи саксии или сандъчета на балкона. Въпреки, че е студоустойчиво, естрагонът обича слънчевата светлина. Има по-големи изисквания към почвата, в която се отглежда, като за правилния му растеж и развитие трябва да осигурите дълбоки и пропускливи почви, богати на хранителни елементи. Има нужда от влажност, затова редовното поливане е задължително. 

Естрагонът цъфти в красиви съцветия през летните месеци - от юни до август. 

Подправката е любима притурка към множество ястия. Почти задължителна е като добавка към омлети, и всякакви блюда с яйца!

Въпреки високо оценените вкусови и ароматни качества, трябва да се внимава с количеството естрагон. Заради силно изразения си аромат, подправката е препоръчително да се използва  умерено, защото при по-високи дози, вместо да подсили вкуса на ястието, има опасност да му придаде по-натрапчив вкус. 

Освен вкусна и ароматна, кулинарната притурка има и множество ползи за здравето. Характеризира се с имуностимулиращи свойства, антисептични свойства и успокояващо действие. Стимулира правилния храносмилателен процес, укрепва имунната система и повишава апетита.