Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
8
19
16
Семена
Кога се засява
123
124
125
134
126
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
82
83
84
85
86
87
Цвят на плода/цвета
90
91
Начин на засяване
29
58
Дълговечност
103
Място на отглеждане
105
104
106
Необходимост от опора
108
107
Нужда от поливане
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
114
Височина на растението
68
Предназначение на плода/цвета
159
117
116
33
32
Рейтинг
1
2
3
4
5

Естрагон семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Италиански семена на Естрагон - ароматна и изключително полезна подправка
Цъфтеж: Дребни цветове, жълт цвят. Цъфтеж от юни до август. Височина: До 120 сантиметра.         &nb..
3,00 лв.
Цъфтеж: Дребни цветове, жълт цвят. Цъфтеж от юни до август. Височина: До 120 сантиметра.         &nb..
Професионален Черен клипс щипка за домати и поддържане на оранжерийни култури диаметър 23 мм
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..
3,50 лв.
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..
Семена на Естрагон
Многогодишно тревисто растение, чиито листа се използват за подправка поради силния аромат, Размножава се чрез производство на разсад, като семената с..
1,30 лв.
Многогодишно тревисто растение, чиито листа се използват за подправка поради силния аромат, Размножава се чрез производство на разсад, като семената с..

Под тази категория на интернет магазина за дома и градината, ще откриете голям и разнообразен избор на висококачествени сортове семена на известна подправка, позната от Древността с множеството си полезни свойства, която днес се слави с широко приложение в кулинарията, предимно за овкусяване на ястия и сосове - Естрагон, известна и под наименованието Тарос. 

Естрагонът е многогодишна култура, която е част от семейството на Сложноцветните видове. Смята се, че страните, от които произлиза са Сибир, Китай, Япония и Манголия. Разпространението и в Европа се случва на много по-късен етап, чак през 16-ти век, като днес подправката се смята за една от най-характерните в европейската кухня. Причината за голямата й популярност е силният й аромат и умението да подсили вкуса на ястията, към които се добавя, особено на месните ястия и сирената, и отлично подправя и сосове. За това не е и изненада, че е изключително популярна във френската и средиземноморската кухня. 

Историята на ароматния тарос се вярва, че датира от преди хиляди години. Има сведения, че в древността естрагонът имал сериозно разпространение сред древните гърци. Те, изненадващо, използвали естрагона не за подправка, а за облекчение на болка. Дъвчели листата на растението, което успокоявало болката при зъбобол и намалявало възпалението. Причината за това му приложение, е че многогодишното растение има много добри антисептични свойства. 

Според други интересни вярвания, естрагонът притежава свойството да лекува ухапване от змия. Това е и пряко свързано с латинското му наименование “dracunculus”, което буквално се превежда, като драконче. 

А какво всъщност представлява тази интересна подправка?

Естрагонът е многогодишно растение, което в периода си на цъфтеж, има възможността да достигне на височина до 2 метра. Характерно за него е тревистото му стъбло, което може да е разклонено, изправено или полуизправено. Листенцата му са издължени и обагрени в зеленикави тонове. Цъфти в кръгли съцветия, които представляват кошнички, а в тези кошнички се намират цветчетата му, които са дребнички и жълтеникави на цвят. 

Забележително при вида са корените му, които са дълги и имат змиевидна форма. Отново препратка към латинското наименование на растението. 

Размножава се от семена, които се сеят след преминаване на големите студове - месеците март-април. Растението може да се сее и отглежда на открито в градината, както в по-големи саксии или сандъчета на балкона. Въпреки, че е студоустойчиво, естрагонът обича слънчевата светлина. Има по-големи изисквания към почвата, в която се отглежда, като за правилния му растеж и развитие трябва да осигурите дълбоки и пропускливи почви, богати на хранителни елементи. Има нужда от влажност, затова редовното поливане е задължително. 

Естрагонът цъфти в красиви съцветия през летните месеци - от юни до август. 

Подправката е любима притурка към множество ястия. Почти задължителна е като добавка към омлети, и всякакви блюда с яйца!

Въпреки високо оценените вкусови и ароматни качества, трябва да се внимава с количеството естрагон. Заради силно изразения си аромат, подправката е препоръчително да се използва  умерено, защото при по-високи дози, вместо да подсили вкуса на ястието, има опасност да му придаде по-натрапчив вкус. 

Освен вкусна и ароматна, кулинарната притурка има и множество ползи за здравето. Характеризира се с имуностимулиращи свойства, антисептични свойства и успокояващо действие. Стимулира правилния храносмилателен процес, укрепва имунната система и повишава апетита.

Популярни производители
Semenata.bg © 2021