МЕНЮ
КОШНИЦА

Мащерка семена

Мащерката е незаменима за ароматизиране на сосове, маринати, месо на скара и салати. Мащер..
7.99 лв.
Италиански сортови семена на Мащерка от Франчи със силен и наситен аромат
Няма наличност
Добавете ароматната мащерка към градината си, а след това и към трапезата си като засеете ..
3.50 лв.
 Разфасовка / брой семена: 4 бр. диска с 10 см диаметър. Норма за сеитба: В завис..
4.39 лв.
Цъфтеж (обединява цвят и период на цъфтеж): Магданоз – в жълти цветове, босилек &nda..
5.00 лв.
Семена на Мащерка (Thymus officinalis) за отглеждане в саксия и градина
Най-продаван
Цъфтеж: Цъфти обилно в розов цвят, в периода – юни до септември. Височина: До 30 сантиме..
2.10 лв.
Цъфтеж: Цветчетата на тази мащерка при цъфтеж са розово-виолетови, появяват се от юни до с..
1.99 лв.
Подправка, подходяща за отглеждане, както в градина, така и в саксия, с период на засяване..
2.99 лв.
Показани от 1 до 7 от 7 (1 страници)

В тази категория на нашия онлайн магазин за семена, ще откриете богато разнообразие от високодобивни и висококачествени сортове на благоуханната и всеизвестна билка Мащерка. Тревистото растение, което се отглежда, най-вече като многогодишно, с разпространение на повече от 350 вида, е отличен медонос, уникална подправка и лечебна билка, богата на етерични масла. Позната на много места и като “овчарски босилек”, а не рядко и с името “бабина душица”, мащерката е изключително интересна култура, с множество приложения, която може да отгледате в домашни условия.

Историята на мащерката е древна, като най-старата информация намерена за нея е на поне 5000 години. Благоуханното растение намерило своето почетно място сред древните народи и се разпространявало успешно, като силен афродизиак сред гърците и еквивалент на сила, според древните римляни. В Древен Египет мащерката била една от съставките, която прибавяли към известните масла, с които балсамирали мумиите на фараоните.

В миналото мащерката била символ на куража. В Древен Рим, войниците преди битка се задължително се къпели със вода, която е ароматизирана от мащерката, защото се вярвало, че тя ще допринесе за тяхната победа. Това вярване се запазила и в хода на времето, като през Средновековието девойките бродирали върху туниките на рицарите ароматното растение. 

В хода на историята, се появила и интересна легенда за ароматната билка, която я свързвала с различни вълшебства. Причината за това всъщност била високата концентрация на етерични масла в мащерката, която при предозиране можела да доведе до халюцинации. 

В наши дни, мащерката е широко разпространена и са познати поне 350 вида от ароматната подправка. Най-известните са кимовата мащерка, цитрусовата, дивата и познатата за нас - обикновена мащерка. Обикновената мащерка е и видът, който се отглежда успешно в домашния условия и е познат, като зелената подправка. Причината, е че частта, която се използва от ароматната подправка са пресните й зелени листа. 

Мащерката се размножава успешно от семена. Препоръчителната сеитба е периодът, след падането на късните слани - краят на месец март. Може да се отглежда градински, на двора, или саксийно - на терасата. Мащерката обича пряката слънчева светлина.  Самата култура не проявява претенции към почвата, но ако все пак субстратът е беден, се препоръчва подхранване с минерални торове. Преди покълването на семенцата, поливането трябва да е редовно. След успешно поникване, поливайте умерено и внимавайте да не преовлажните почвата. 

Мащерката цъфти през летните месеци - от началото на месец юни до месец септември. На височина достига до 40 см и образува нежни розови цветове. Нейната основна характеристика е ароматът й. Интересен факт, е че той е най-силен точно преди цъфтежа на растението. 

Друга важен белег  на ароматното растение, е че е отличен медонос. Той е сериозен източник на голямо количество нектар, който привлича пчелите и от него се получава невероятен ароматен мед. Медът от мащерка, например, е много популярен на Балканите. 

Освен като медонос, мащерката е известна,  и като ароматна подправка, и като силно лечебна билка. Може да се използва, както в пресен, така и в изсушен вид. Предимството на изсушените цветове, е че не губят почти нищо от качествата си. Прясната мащерка, обаче, притежава по-силен аромат. 

Като билка, най-често мащерка се прилага в изсушено състояние, и проявява отлично противовъзпалително, антисептично и болкоуспокояващо действие. Популярна е и употребата й при лечение на кашлица, защото проявява бронхоразширяващо и отхрачващо свойство.

Мащерката е растение, което се цени доста високо, заради меденото си и деликатно и доста приятно за много хора ухание. Съчетава се отлично с други ароматни треви и има уникалното свойство да обогати и допълни техните аромати. Интересен факт, е че може да понесе по-дълга термична обработка и поради тази причина, често мащерката е първата подправка, която може да добавите към ястието, преди останалите подправки. Благоуханната подправка се съчетава прекрасно с боб, зеленчукови ястия, яйца, паста и риба.