МЕНЮ
КОШНИЦА

Маточина семена

Цъфтеж: Юни и септември в бяло, бледожълто и бледорозово.  Височина: 30-70 сантиметра. ..
3.50 лв.
Цъфтеж: Юни и септември в бяло, бледожълто и бледорозово.  Височина: 30-70 сантиметра. ..
2.10 лв.
Описание: Многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни, достигащо височина 80 с..
4.70 лв.
Показани от 1 до 3 от 3 (1 страници)

Маточината е една от билките, с може би, най-разпространени приложения в света. Тя се употребява основно, като полезна билка, поради лечебните свойства, сред които антисептично, успокояващо и противогъбично. Притежава характерен лимонов аромат и е отлична подправка. Едно от най-популярните й приложение е под формата на чай, и то лечебен, и е любимото растение на пчеларите, защото е отличен медонос. А знаехте ли, че е позната на много места и под наименованието - “Лимонка” и че може да я отглеждате лесно във Вашия дом и градина?

В тази категория на нашия онлайн магазин за двор и градина ще откриете цялата тази информация за маточината и повече. Като професионален онлайн магазин, специализиран основно в градински стоки, сме селектирали висококачествени и високодобивни сортове семена, с които лесно и успешно ще отгледате ароматната маточина в домашни условия. 

Маточината е растение, с богата история, като сведенията за нея датират още от времето преди Христа. В Древността, била разпространена с лечебните си свойства.   Древните гърци и римляни я прилагали, като средство, с което лекували болести на нервната система, безсъние и безпокойство. Освен това, древната билка имала отлично външно приложение върху кожата, действала облекчаващо при ухапвания и ужилвания от насекоми. Популярността на маточината продължила и през следващите векове, като през Средновековието си спечелила наименованието “еликсир на живота”. Има и сведения, че дори Карл Велики проявявал специална почит към лечебното растение и разпоредил да се отглежда във всички монашески градини. Днешно време, маточината се култивира в целия свят и популярността й расте. 

За родина на маточината се смятат земите около Средиземноморието, а най-голямата култивация на културата се случва в Северна Америка и Европа. Лимонката е част от семейството на Устноцветните видове и се отглежда, като многогодишно растение. На височина достига 50-150 см и се характеризира с разклонено стъбло, върху което са насипани срещуположно, зелени, продълговати листенца. Маточината цъфти към края на лятото, в дребни бледи цветове - бели, розови и жълтеникави. 

Именно листенцата и цветовете са използваемата част на маточината. Цветовете са богати на нектар, който привлича пчеличките и стимулира производството на мед. Често се отглежда от пчелари, именно защото е отличен медонос. Листенцата пък са изключително ароматни и се използват за отлична подправка и билка. Интересна особеност, е че се берат, преди да разцъфти растението, защото след цъфтеж, листната маса губи аромата си, заедно с лечебните си свойства. 

От листенцата на маточината се извлича и ароматно етерично масло, което проявява спазмолитично, противовъзпалително, тонизиращо, успокояващо действие и дори подмладяващо действие. Използва се за облекчаване симптоми на безпокойство и паника. Може да се прилага и върху сковани мускули и проблемни стави. Проявява отлично действие върху екземни инфекции. Маслото от маточина е намерило своето почетно място и в парфюмната и козметичната индустрия. Превърнало се е в известна съставка на множество популярни парфюми, кремове и масла на козметични марки.

Лимоновото растение има почетно приложение и в кулинарията, разбира се. Но не се готви. С приятния си аромат на лимонови кори, листата от маточината се използват за подправка на ястия. Едно от най-успешните такива, е съчетанието й с риба. Маточината се използва и за направата на ликьор.