Вашата кошница е празна!
За нас е удоволствие да Ви представим в тази категория на нашия онлайн магазин (каталог) за градина и двор, едно богато разнообразие от сортови качествени семена на изгодни цени, на една от най-старите подправки, познати в света - ароматната подправка Кориандър. Със специфичния си цитрусово-пикантен аромат, етеричното масло, което съдържа в плодовете си, древната си история и множеството си приложения и свойства, кориандърът с право е заслужил мястото на една от водещите подправки в култури по целия свят. Освен като подправка, ароматното растение е познато и като билка, с множество полезни свойства, защото се употребяват както листата му, така и семената.
Кориандърът е едногодишно етерично-маслено растение, което принадлежи към семейството на Сенникоцветни видове, към това семейство се причисляват също копъра, магданоза и моркова. Може да намерите нашите предложения за всяка едно от тези зеленолистни култури в онлайн каталога ни още сега. Кориандърът е малко растение, което на височина достига между 50 до 70 см, развива изправено стъбло, което в горната част се разклонява. Листенцата му са дребни и леко пернати, а цветът им варира между различните нюанси на зеленото, като на външен вид те наподобяват много тези на магданоза. Кориандърът образува ситни цветчета, събрани в чадъри съцветия, които цъфтят през летните месеци юни и юли в нежни бели и бледо розови цветове. Плодчетата, които дава растението представляват кутийка, в кръгла форма, която е пълна със семенца. Именно семената са частта на кориандъра, която е намерила своето почетно място в кулинарията.
Всички части на кориандъра могат да се консумират, като в кулинарията основно се използват пресните листенца на растението и сушените плодове, а на някои места - и корените. Интересното при ароматната подправка, е че листенцата се различават на вкус от изсушените семена. Листенцата се характеризират с цитрусов и доста свеж вкус, докато семенцата са по-скоро пикантни, с лек лимонов привкус.
Кориандърът е основна подправка в страни, като Индия, Мароко, Източна Европа и Латинска Америка. Листенцата на подправката се използват, като отлична гарнитура към множество месни ястия и добавка към различни видове салата. Кориандърът е и една от основните подправки, които влизат в състава на известното мексиканското гуакамоле. Подправката се използва и за овкусяване на пикантния сос къри. При добавяне на ароматната подправка към ястията е важно да се добавят след като ястието е сготвено, защото високата температура (топлината) унищожава аромата на подправката.
Кориандърът притежава далечна и много интересна история. Смятан е за една от най-древните подправки в света. Доказателство за съществуването му се открива в древни писания, датиращи на повече от 5000 години. Споменава се в Светото писание (втората книга на Стария завет), където ароматната подправка е сравнена с манна небесна. Манна небесна представлява, според Библията, храната, която Господ изпратил на Мойсей и хората му, по време на тяхното 40-годишно скитане, след напускането на Египет. Това е и причината, кориандърът да е една от традиционните подправки към ястията, които се приготвят на еврейската Пасха - празникът, който се чества по повод изхода на евреите от Египет.
За наличието на ароматната подправка в древността са доказателство и открити семена в древни египетски пирамиди.
Още в Древността открили, че кориандърът имал повече приложения от ароматна кулинарна притурка за ястия. В Древна Гърция, например, смятали подправката за отличен афродизиак. Смята се, че в древната медицина го е предписвал на мъже за увеличаване на мъжката потентност.
Днешно време, кориандърът е известен с множеството си полезни свойства. Листата му, например, са отличен помощник при различни възпаления и рани, а от семената на кориандър се изготвят множество медикаменти, които притежават болкоуспокояващо действие. Те са добър помощник при чревен дискомфорт, диария, запек, повръщане, както и задух.
От кориандърът се прави страхотен ароматен чай, който има полезното антибактериално и регенеративно действие. Действа отлично при настинка и грип.
Освен в кулинарията и медицината, кориандърът се използва и в козметиката. С етеричното масло, което съдържа в плодчетата си, от ароматната подправка се правят страхотни сапуни.