Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
8
19
16
Семена
Кога се засява
133
122
123
124
125
134
135
136
126
127
128
129
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
Цвят на плода/цвета
89
90
91
92
95
96
Начин на засяване
29
58
Дълговечност
101
102
103
Място на отглеждане
105
104
106
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
110
Необходимост от светлина
113
112
Зимоустойчивост
114
115
Височина на растението
66
67
Предназначение на плода/цвета
159
117
116
33
32
Рейтинг
1
2
3
4
5

Кориандър семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Семена на Кориандър - силно ароматна екзотична подправка от древността (Coriandrum sativum)
Цъфтеж: Дребен цвят в бледорозово или бяло, цъфтящ през май. Височина: До 70 сантиметра. Осветеност на терена: Засейте семената на Кориандър на..
1,30 лв.
Цъфтеж: Дребен цвят в бледорозово или бяло, цъфтящ през май. Височина: До 70 сантиметра. Осветеност на терена: Засейте семената на Кориандър на..
Семена на дискове с подправки Кориандър, Босилек, Мащерка, Магданоз, Див Кервиз и Шивес
Цъфтеж (обединява цвят и период на цъфтеж): Магданоз – в жълти цветове, босилек – лилаво-бели, мащерка – лилаво – розови. Ц..
5,00 лв.
Цъфтеж (обединява цвят и период на цъфтеж): Магданоз – в жълти цветове, босилек – лилаво-бели, мащерка – лилаво – розови. Ц..
Семена на Кориандър
Едногодишно растение с височина 60 см. Сее се рано на пролет. Листата и семената се използват като подправка. ..
3,00 лв.
Едногодишно растение с височина 60 см. Сее се рано на пролет. Листата и семената се използват като подправка. ..
Професионален Черен клипс щипка за домати и поддържане на оранжерийни култури диаметър 23 мм
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..
3,50 лв.
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..

За нас е удоволствие да Ви представим в тази категория на нашия онлайн магазин (каталог) за градина и двор, едно богато разнообразие от сортови качествени семена на изгодни цени, на една от най-старите подправки, познати в света - ароматната подправка Кориандър. Със специфичния си цитрусово-пикантен аромат, етеричното масло, което съдържа в плодовете си, древната си история и множеството си приложения и свойства, кориандърът с право е заслужил мястото на една от водещите подправки в култури по целия свят. Освен като подправка, ароматното растение е познато и като билка, с множество полезни свойства, защото се употребяват както листата му, така и семената.  

Кориандърът е едногодишно етерично-маслено растение, което принадлежи към семейството на Сенникоцветни видове, към това семейство се причисляват също копъра, магданоза и моркова. Може да намерите нашите предложения за всяка едно от тези зеленолистни култури в онлайн каталога ни още сега. Кориандърът е малко растение, което на височина достига между 50 до 70 см, развива изправено стъбло, което в горната част се разклонява. Листенцата му са дребни и леко пернати, а цветът им варира между различните нюанси на зеленото, като на външен вид те наподобяват много тези на магданоза. Кориандърът образува ситни цветчета, събрани в чадъри съцветия, които цъфтят през летните месеци юни и юли в нежни бели и бледо розови цветове. Плодчетата, които дава растението представляват кутийка, в кръгла форма, която е пълна със семенца. Именно семената са частта на кориандъра, която е намерила своето почетно място в кулинарията. 

Всички части на кориандъра могат да се консумират, като в кулинарията основно се използват пресните листенца на растението и сушените плодове, а на някои места - и корените. Интересното при ароматната подправка, е че листенцата се различават  на вкус от изсушените семена. Листенцата се характеризират с цитрусов и доста свеж вкус, докато семенцата са по-скоро пикантни, с лек лимонов привкус.

Кориандърът е основна подправка в страни, като Индия, Мароко, Източна Европа и Латинска Америка. Листенцата на подправката се използват, като отлична гарнитура към множество месни ястия и добавка към различни видове салата. Кориандърът е и една от основните подправки, които влизат в състава на известното мексиканското гуакамоле. Подправката се използва и за овкусяване на пикантния сос къри. При добавяне на ароматната подправка към ястията е важно да се добавят след като ястието е сготвено, защото високата температура (топлината) унищожава аромата на подправката. 

Кориандърът притежава далечна и много интересна история. Смятан е за една от най-древните подправки в света. Доказателство за съществуването му се открива в древни писания, датиращи на повече от 5000 години. Споменава се в Светото писание (втората книга на Стария завет), където ароматната подправка е сравнена с манна небесна. Манна небесна представлява, според Библията, храната, която Господ изпратил на Мойсей и хората му, по време на тяхното 40-годишно скитане, след напускането на Египет. Това е и причината, кориандърът да е една от традиционните подправки към ястията, които се приготвят на еврейската Пасха - празникът, който се чества по повод изхода на евреите от Египет. 
За наличието на ароматната подправка в древността са доказателство и открити семена в древни египетски пирамиди. 

Още в Древността открили, че кориандърът имал повече приложения от ароматна кулинарна притурка за ястия. В Древна Гърция, например, смятали подправката за отличен афродизиак. Смята се, че в древната медицина го е предписвал на мъже за увеличаване на мъжката потентност. 

Днешно време, кориандърът е известен с множеството си полезни свойства. Листата му, например, са отличен помощник при различни възпаления и рани, а от семената на кориандър се изготвят множество медикаменти, които притежават болкоуспокояващо действие. Те са добър помощник при чревен дискомфорт, диария, запек, повръщане, както и задух. 

От кориандърът се прави страхотен ароматен чай, който има полезното антибактериално и регенеративно действие. Действа отлично при настинка и грип. 

Освен в кулинарията и медицината, кориандърът се използва и в козметиката. С етеричното масло, което съдържа в плодчетата си, от ароматната подправка се правят страхотни сапуни.

Популярни производители
Semenata.bg © 2021