МЕНЮ
КОШНИЦА

Коприва семена

Разфасовка: 0,3 гр. ​Цъфтеж: Цъфтежът е в периода август до септември. Беридба може да с..
2.40 лв.
Копривата е сред тези растения, които всички познаваме заради уникалните й качества, но им..
3.50 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 3 от 3 (1 страници)

В тази категория на онлайн магазина за семена на подправки и билки - семената БГ, сме подбрали богата селекция от качествени семена на едно от първите зеленолистни, които освежават градината още на ранна пролет - Копривата. Това изключително полезно растение има задължително присъствие в множество рецепти на народната медицина и е несъмнено едно от най-мощните билки познати днес. Ароматна и доста вкусна, копривата е отлична суперхрана, с интересни “жилещи способности”. 

Може би най-забележителната характеристика на многогодишното растение Коприва са нейните дълги власинки, които на допир всеки знае отделят доста парлив сок. На височина растението се простира до 70 см и образува дълги листенца. Цъфти през месеците юни и август. За употреба се използват всички части на това интересно растение и е възможно да се извлече сериозна полза от всяка една от тях - от корена, чак до цветовете. 

Причината за “жилещите способности” на власинките на копривата е парливо вещество, в което всъщност се съдържат много полезни съставки - от хлорофил, мравчена киселина, каротин, галова киселина, до витамините B2, C и K. Полезното растение е богато още на калций, цинк, желязо, фибри, аминокиселини, както и витамините А, В, С, Е. Забележително, е че витамин C в копривата се съдържа двойно повече, отколкото в лимоните. Освен това е растението, което съдържа едно от най-високите количества витамин K - витаминът, който отговоря до голяма степен за кръвосъсирването. Копривата е богата на протеини и белтъчини.

С изключителното си витаминозно и полезно съдържание, зеленолистната култура оказва множество благоприятни ползи върху организма. Благодарение на сериозното количество витамин K, в състава си, копривата проявява мощно пречистващо кръвта действие. Особено популярно е отличното й диуретично свойство. Консумацията й помага за много добро почистване на организма от вредните вещества (шлаки), натрупали се през зимните месеци. Тя е и мощен антиоксидант, който успява да неутрализира до голяма степен киселинността в човешкия организъм, отговорна за развитието на множество болести. 

Смята се, че копривата е идеалният заместител на медикаментите, които се изписват при хора, които страдат от дефицит на желязо. Зеленолистната култура може да снабди организма с необходимата доза желязо и да му помогне да се бори успешно с болестни състояния, като анемия. 

Приложенията на полезното растение са многобройни. Може да се консумира в прясно състояние, в ястия, може да се направи на запарка/чай, да се приготви и като сок. Смята се, че най-вкусната коприва е младата и крехка, с която може да приготвите омлети, като добавите  свежо откъснати листенца коприва към яйчицата, каши, супи и много други. 

Суровата коприва също може да се консумира, като я изсушите или сварите, като това е начинът да  се отървете от нейните парещи способности.

А знаехте ли за някои интересни факти, свързани с вкусното зеленолистно растение коприва?

Копривата е позната още от Древността. Доказателство за почитта към това лечебно растение е картината на немския художник Албрехт Дюрер, рисувана през 15-ти век, която представлява ангел, който се въздига към небесата и държи в ръката си коприва. 

Името на копривата произхожда от латинската дума Urtica, която произлиза от глагола urere, който буквално се превежда, като да изгори. Това наименование подсказва за жилещите способности на растението. 

Копривата се използва за направата на текстил и хартия. Всъщност това приложение на растението е позната от стотици години, като по време на Първата световна война, именно с коприва правели част от униформите на войниците.