Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
8
16
Семена
Кога се засява
122
123
124
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
82
83
Цвят на плода/цвета
95
Начин на засяване
29
Дълговечност
102
Място на отглеждане
105
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
109
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
114
Височина на растението
68
Предназначение на плода/цвета
159
117
116
33
32
Рейтинг
1
2
3
4
5

Ким семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Семена на Ким (Carum carvi) - ароматна сухоустойчива подправка с невероятни качества
Цъфтеж: Цветчетата на растението Ким цъфтят в светло розово през май до юли. Височина: До 100 сантиметра.      &nbs..
1,30 лв.
Цъфтеж: Цветчетата на растението Ким цъфтят в светло розово през май до юли. Височина: До 100 сантиметра.      &nbs..
Професионален Черен клипс щипка за домати и поддържане на оранжерийни култури диаметър 23 мм
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..
3,50 лв.
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..

Към нашия богат каталог от висококачествени, професионални и внимателно подбрани сортове семена, добавихме категория семена на една изключително интересна подправка, култивирана още в Древността. В този раздел ще ви запознаем със страхотната подправка Ким, позната и с наименованията Кимел и Див Анасон, чиито основни характеристики са острият аромат и лекия анасонов вкус, които придават една желана пикантна нотка към всяко ястие и подсилват неговия аромат. Освен отлична подправка, двугодишното растение е страхотно средство за лечение на множество заболявания и съдържа в себе си полезни етерични масла.

Ким е двугодишно растение, което цъфти през топлите месеци - май-юни. Принадлежи към семейството на моркова - Сенникоцветни и произхожда от Северна Африка. Характеризира се с изправени стъбла, които достигат височина до 80 см. Образува удължени листенца, които към корените на растението растат с дълги дръжки, а в горната част на растението - с къси. Листенцата наподобяват много тези на морковите. Ароматният ким цъфти в малки красиви цветчета, обагрени в бели и бледо розови цветове. 

Плодчетата му са продълговати и често биват бъркани със семена, защото са мънички и твърди. Вкусът им е пикантен, а ароматът - анасонов, остър, но сладък. Плодчетата на кимът са богати на етерични масла, което ги прави много полезни. 


Кимът може да се отглежда, както на открито, в градината,  така и в сандъче, на балкона. Семенцата се сеят малко след като са преминали сланите, в плодородна, но влажна почва и се излагат на пряка слънчева светлина. Покълват за по-малко от месец, при правилно отглеждане, което изисква редовно, но умерено поливане. Плодчетата на това растение се консумират цели, а не се смилат. 

Историята на подправката датира от Древността, от около 1500 г пр.н.е. Смята се, че била първо култивирана от древни египтяни и била широко разпространена сред тях. Открити са доказателства, под формата на останки от семена на ким, при археологически разкопки в територията, на която се е намирала древна Месопотамия. Такива са намерени и в гробници на Египетски фараони. 
През Средновековието, ароматният Ким се сдобил с друга популярност, хората смятали, че семената на растението служат за прогонване на зли духове и зли сили. Затова често го използвали именно за това. 

Днешно време, популярността на растението е голяма, а приложенията му са на ароматна и леко пикантна подправка, на лечебно средство в народната медицина и на етерично масло. 

Плодовете на кима са богати на етерично масло, което се добавя от тях, чрез дестилация с водна пара. Маслото се характеризира с леко пикантен вкус и специфичен аромат. Използва се, като ароматизатор в козметиката, за парфюми, сапуни и лосиони. Намира приложение и в медицината, където се действа успешно при проблеми със стомаха, стимулира стомашната секреция и по този начин подпомага правилното храносмилане.

Чаят от ким има също много благоприятно действие върху стомашно-чревния тракт. Препоръчва се да консумацията му поне три пъти на ден по време на всяко хапване, за да помогне на правилното храносмилане. Смята се, че действа ефикасно за предотвратяване на газове. 

Има успокояващо действие и при колики, особено при бебенцата. От ким се прави специална отвара, която се дава на малките герои, за да облекчи и успокои болките при появата на колики. 

Освен върху стомаха, чаят има още множество предимства и върху целия организъм. Страхотен помощник при гадене, при кашлица, при болки в гърба и ставите, използва се успешно за укрепване на имунната система и тонизира тялото.

Трябва да се внимава при подправянето на ястията с дадената подправка. Ким има силен аромат и вкус, което може да доведе до гадене, при предозиране. 

Популярни производители
Semenata.bg © 2021