Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
8
19
16
Семена
Кога се засява
123
124
125
134
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
82
83
84
85
86
87
Цвят на плода/цвета
89
95
Начин на засяване
29
Дълговечност
101
Място на отглеждане
105
104
106
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
109
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
115
Височина на растението
66
Предназначение на плода/цвета
159
117
116
33
32
Рейтинг
1
2
3
4
5

Кимион семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Семена на Кимион - популярната билка сред кулинарите (Cuminum cyminum)
Цъфтеж (обединява цвят и период на цъфтеж): Цъфти със светло-розови цветове, събрани в сенници в период август-септември. Височина: Около 25 сант..
1,30 лв.
Цъфтеж (обединява цвят и период на цъфтеж): Цъфти със светло-розови цветове, събрани в сенници в период август-септември. Височина: Около 25 сант..
Семена на Кимион
Описание: едногодишно, слънцелюбиво, растение  с височина около 30 см, принадлежащо към семейство Сенникоцветни. Образува тънка и много разклонен..
4,00 лв.
Описание: едногодишно, слънцелюбиво, растение  с височина около 30 см, принадлежащо към семейство Сенникоцветни. Образува тънка и много разклонен..
Професионален Черен клипс щипка за домати и поддържане на оранжерийни култури диаметър 23 мм
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..
3,50 лв.
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..

В тази категория на онлайн магазина семената БГ, магазинът за дома и градината, искаме да представим на нашите клиенти, една категория, която събира в себе си професионални и висококачествени семена на една от най-известните подправки, особено популярна за месни ястия - Кимион. Страхотното многогодишно растение е познато на света още от Древността, където в Древен Египет и Древен Рим се възползвали от страхотните му свойства на ароматна подправка, но и от отличните му лечебни характеристики. За нас е удоволствие да ви запознаем по-подробно с множеството характеристики и свойства на етеричното-маслено растение Кимион, част от семейството на Сенникоцветните, родственик с растението ким, морков и магданоз. Може да откриете категории на всяко едно от посочените културни в нашия онлайн магазин.

Кимионът е растение с много дълга история. Намерени са сведения за съществуването му, под формата на останки от плодове в древни гробници, където са погребвали египтяните от древните времена. Смята се, че древните египтяни използвали именно кимиона за сместа, която правили при консервиране на мумиите. Не е изненада, че днес една от страните, в които се отглежда най-усилено растението Кимион, е Египет. 

В Древен Египет, ароматното растение било широко разпространено, като подправка. Смята се, че приложението на кимиона, като лечебно растения дошло на по-късен етап, в Древен Рим, където освен да си подравят ястията с леко пикантната подправка, древните римляни използвали кимиона и като полезна билка, с която лекували различни здравословни състояния.

Днес за родина на кимиона се смята Средиземноморието. Подправката се отглеждала преди, като едногодишна тревиста култура, а днешно време - като другодишно или многодишно растение. Размножава се, чрез директна сеитба на семената в почвата през пролетните месеци - април, май. Препоръчително е почвата, която сте избрали за сеитбата да е дълбока и богата на хранителни вещества. Семенцата покълват за кратък период от време - от две седмици до месец, при оптимална слънчева светлина и редовно поливане. Важно е да се отбележи, че кимионът не е растение, което обича прекалено много преовлажняване, така че трябва да се внимава с поливането. 

Кимионът расте и се развива в средно на височина растение, което достига до/около 25 см - 30 см. Стъблото му е тънко и разклонено, и образува зеленикави листенца, от вида сложноперести. Цъфти през летните месеци - в края на месец май и началото на месец юни в свежи бели и бледорозови цветове, които формират сенниковидни съцветия. 

От древни времена, лечебните свойства на кимиона са високо ценени и приложението му на полезна билка е запазило популярността си и до днес. Кимионът проявява изключително благоприятно действие върху храносмилателната система. Билката стимулира апетита,  успокоява стомаха при спазми и неутрализира газовете от червата. Помага и при лечение на проблеми в жлъчката и черния дроб. 

В състава си, кимионът има високо съдържание на етерично масло. Всъщност, подправката дължи силния си и топъл аромат на концентрираната хидрофобна течност.  Най-много масло се съдържат в плодовете на растението - семките. Това етерично масло проявява противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Има полезно действие при алергии, менструални болки, кожни раздразнения, при бронхит и синузит. Помага и при стрес. 

Кимионът има силно изразен аромат и неповторим вкус. Наситенияя аромат на подправката се определя, като леко горчив, със сладки нотки, докато вкусът е леко пикантен. С тези си две основни характеристики, не е изненада, че това е една от най-популярните подправки в света. Използва се за подправяне на различни месни храни, супи, риба и много други. Смята се, че кимионът притежава добри консервиращи свойства, заради това се използва много в направата на различни сушени месни деликатеси.

Въпреки множеството си полезни свойства, ако се прекали с подправката кимион, може да се появят някои нежелани ефекти. Ароматната подправка може да раздразни стомашната лигавица и да предизвика появата на киселини. Би могла да доведе до сънливост и умора, а при по-сериозен прием на етеричното масло - до негативен ефект върху черния дроб и бъбреците. Не се препоръчва да се приема от жени, по време на тяхната бременност. 

Популярни производители
Semenata.bg © 2021