МЕНЮ
КОШНИЦА

Кимион семена

Цъфтеж (обединява цвят и период на цъфтеж): Цъфти със светло-розови цветове, събрани в сен..
2.10 лв.
Описание: едногодишно, слънцелюбиво, растение  с височина около 30 см, принадлежащо към се..
4.70 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 3 от 3 (1 страници)

В тази категория на онлайн магазина семената БГ, магазинът за дома и градината, искаме да представим на нашите клиенти, една категория, която събира в себе си професионални и висококачествени семена на една от най-известните подправки, особено популярна за месни ястия - Кимион. Страхотното многогодишно растение е познато на света още от Древността, където в Древен Египет и Древен Рим се възползвали от страхотните му свойства на ароматна подправка, но и от отличните му лечебни характеристики. За нас е удоволствие да ви запознаем по-подробно с множеството характеристики и свойства на етеричното-маслено растение Кимион, част от семейството на Сенникоцветните, родственик с растението ким, морков и магданоз. Може да откриете категории на всяко едно от посочените културни в нашия онлайн магазин.

Кимионът е растение с много дълга история. Намерени са сведения за съществуването му, под формата на останки от плодове в древни гробници, където са погребвали египтяните от древните времена. Смята се, че древните египтяни използвали именно кимиона за сместа, която правили при консервиране на мумиите. Не е изненада, че днес една от страните, в които се отглежда най-усилено растението Кимион, е Египет. 

В Древен Египет, ароматното растение било широко разпространено, като подправка. Смята се, че приложението на кимиона, като лечебно растения дошло на по-късен етап, в Древен Рим, където освен да си подравят ястията с леко пикантната подправка, древните римляни използвали кимиона и като полезна билка, с която лекували различни здравословни състояния.

Днес за родина на кимиона се смята Средиземноморието. Подправката се отглеждала преди, като едногодишна тревиста култура, а днешно време - като другодишно или многодишно растение. Размножава се, чрез директна сеитба на семената в почвата през пролетните месеци - април, май. Препоръчително е почвата, която сте избрали за сеитбата да е дълбока и богата на хранителни вещества. Семенцата покълват за кратък период от време - от две седмици до месец, при оптимална слънчева светлина и редовно поливане. Важно е да се отбележи, че кимионът не е растение, което обича прекалено много преовлажняване, така че трябва да се внимава с поливането. 

Кимионът расте и се развива в средно на височина растение, което достига до/около 25 см - 30 см. Стъблото му е тънко и разклонено, и образува зеленикави листенца, от вида сложноперести. Цъфти през летните месеци - в края на месец май и началото на месец юни в свежи бели и бледорозови цветове, които формират сенниковидни съцветия. 

От древни времена, лечебните свойства на кимиона са високо ценени и приложението му на полезна билка е запазило популярността си и до днес. Кимионът проявява изключително благоприятно действие върху храносмилателната система. Билката стимулира апетита,  успокоява стомаха при спазми и неутрализира газовете от червата. Помага и при лечение на проблеми в жлъчката и черния дроб. 

В състава си, кимионът има високо съдържание на етерично масло. Всъщност, подправката дължи силния си и топъл аромат на концентрираната хидрофобна течност.  Най-много масло се съдържат в плодовете на растението - семките. Това етерично масло проявява противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Има полезно действие при алергии, менструални болки, кожни раздразнения, при бронхит и синузит. Помага и при стрес. 

Кимионът има силно изразен аромат и неповторим вкус. Наситенияя аромат на подправката се определя, като леко горчив, със сладки нотки, докато вкусът е леко пикантен. С тези си две основни характеристики, не е изненада, че това е една от най-популярните подправки в света. Използва се за подправяне на различни месни храни, супи, риба и много други. Смята се, че кимионът притежава добри консервиращи свойства, заради това се използва много в направата на различни сушени месни деликатеси.

Въпреки множеството си полезни свойства, ако се прекали с подправката кимион, може да се появят някои нежелани ефекти. Ароматната подправка може да раздразни стомашната лигавица и да предизвика появата на киселини. Би могла да доведе до сънливост и умора, а при по-сериозен прием на етеричното масло - до негативен ефект върху черния дроб и бъбреците. Не се препоръчва да се приема от жени, по време на тяхната бременност.