МЕНЮ
КОШНИЦА

Жълт Кантарион семена

Отглеждането на билкова градина най-често се свързва с ползите от растенията и тяхната леч..
2.10 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

В онлайн магазинът за дома и градината Семената бг, вече може да откриете категория на една от най-ароматните и лековити билки, която съществременно грее на балкона или градината в красиви слънчеви цветове. В този раздел сме подбрали за нашите клиенти богато разнообразие от висококачествени сортове семена на считаната за най-полезна билка Жълт Кантарион, срещана често и като Звъника. 

Жълтият кантарион е вид тревисто растение, което принадлежи към семейството на Звъниковите видове. Билката е толкова популярна, че се среща под разнообразни имена, сред които христова чудотворка, порезниче и може би най-популярното звъника. Представлява тревисто растение, силно разклонено, което на височина достига до 80 см. Заформя срещуположни листенца, в елипсовидна форма и цъфти в ярко жълти цветове, които образуват съцветия, наречени още метлица. Лековитата билка цъфти през летните месеци юни-юли, като се препоръчва да се бере около 24-ти юни, когато се пада и българския народен празник Еньовден. Смята се, по стара българска традиция, че това е денят, през който билките имат най-силна лечебна мощ, особено ако се берат на изгрев слънце. 

Звъниката се размножава от семена. Препоръчителния период на сеитба са пролетните месеца март-април, като семенцата се разпръскват и се покриват с тънък слой почва. Хубаво е да засявате семената в добре дренирани почви, богати на хранителни елементи и да поливате умерено. Може да отглеждате жълтия кантарион на балкона в по-голяма саксия или сандъче, или в градината в двора. При правилно отглеждане и достатъчно слънчева светлина, семенцата покълват за няколко седмици.

Освен ароматно растение с красиви цветове, жълтият кантарион е и билка, която е изключително лековита. В състава си съдържа множество полезни съставки, които я правят една от най-полезните билки сред нас. В състава й се открояват хиперицин, хиперфорин, каротен, флавоноиди, никотинова киселина и други. В билката има и етерично масло. 

С полезното си съдържание, жълтият кантарион има отлично противовъзпалително, регенеративно и ранозаздравяващо действие. Билката действа изключително благоприятно при стомашно-чревни неразположения, при изгаряния, при неврологични възпаления, при бъбречни заболявания. Повлиява положително на сърцето, като подобрява сърдечната дейност и подобрява оросяването на сърдечния мускул.

Едно от най-забележителните й свойства е невероятното й антидепресивно действие. Именно съставката хиперицин е отговорна за това. Тя спомага за регулиране нивата на серотонин, така наречения хормон на щастието, който е основният виновник за нашето добро настроение. С това си свойство, ароматната билка се използва за тонизиране на нервната система, подобряване на общото състояние на човек, както и при по-сериозни заболявания, като например се използва за лечение на депресия. 

С маслото от жълт кантарион се лекуват успешно рани и зачервявания, може да се прилага и при ухапвания от насекоми, за да се успокои мястото. Етеричното масло може да се извлече от листата, стеблото и цветовете на билката.

Въпреки полезността му, жълтият кантарион може да се окаже противопоказен в някои случай. Не се препоръчва да се приема при жени, по време на бременност. Трябва да се внимава и да не се предозира с билката, защото при такива ситуации, има  вероятност да се появят нежелани странични ефекти, като безпокойство, главоболие, умора, раздразнителност, обриви, както и стомашно разстройство.