Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
8
16
Семена
Кога се засява
123
124
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
83
84
85
Цвят на плода/цвета
90
Начин на засяване
29
Дълговечност
103
Място на отглеждане
105
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
114
Височина на растението
67
68
Предназначение на плода/цвета
159
117
116
Рейтинг
1
2
3
4
5

Жълт Кантарион семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Жълт кантарион - семена от една лечебна билка (Hypericum perforatum)
Цъфтеж: Цветчетата на Жълтия Кантарион (латинско име Hypericum perforatum) цъфтят в жълто през юни и юли. Височина: От 30 до 80 сантиметра. ..
1,30 лв.
Цъфтеж: Цветчетата на Жълтия Кантарион (латинско име Hypericum perforatum) цъфтят в жълто през юни и юли. Височина: От 30 до 80 сантиметра. ..
Професионален Черен клипс щипка за домати и поддържане на оранжерийни култури диаметър 23 мм
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..
3,50 лв.
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..

В онлайн магазинът за дома и градината Семената бг, вече може да откриете категория на една от най-ароматните и лековити билки, която съществременно грее на балкона или градината в красиви слънчеви цветове. В този раздел сме подбрали за нашите клиенти богато разнообразие от висококачествени сортове семена на считаната за най-полезна билка Жълт Кантарион, срещана често и като Звъника. 

Жълтият кантарион е вид тревисто растение, което принадлежи към семейството на Звъниковите видове. Билката е толкова популярна, че се среща под разнообразни имена, сред които христова чудотворка, порезниче и може би най-популярното звъника. Представлява тревисто растение, силно разклонено, което на височина достига до 80 см. Заформя срещуположни листенца, в елипсовидна форма и цъфти в ярко жълти цветове, които образуват съцветия, наречени още метлица. Лековитата билка цъфти през летните месеци юни-юли, като се препоръчва да се бере около 24-ти юни, когато се пада и българския народен празник Еньовден. Смята се, по стара българска традиция, че това е денят, през който билките имат най-силна лечебна мощ, особено ако се берат на изгрев слънце. 

Звъниката се размножава от семена. Препоръчителния период на сеитба са пролетните месеца март-април, като семенцата се разпръскват и се покриват с тънък слой почва. Хубаво е да засявате семената в добре дренирани почви, богати на хранителни елементи и да поливате умерено. Може да отглеждате жълтия кантарион на балкона в по-голяма саксия или сандъче, или в градината в двора. При правилно отглеждане и достатъчно слънчева светлина, семенцата покълват за няколко седмици.

Освен ароматно растение с красиви цветове, жълтият кантарион е и билка, която е изключително лековита. В състава си съдържа множество полезни съставки, които я правят една от най-полезните билки сред нас. В състава й се открояват хиперицин, хиперфорин, каротен, флавоноиди, никотинова киселина и други. В билката има и етерично масло. 

С полезното си съдържание, жълтият кантарион има отлично противовъзпалително, регенеративно и ранозаздравяващо действие. Билката действа изключително благоприятно при стомашно-чревни неразположения, при изгаряния, при неврологични възпаления, при бъбречни заболявания. Повлиява положително на сърцето, като подобрява сърдечната дейност и подобрява оросяването на сърдечния мускул.

Едно от най-забележителните й свойства е невероятното й антидепресивно действие. Именно съставката хиперицин е отговорна за това. Тя спомага за регулиране нивата на серотонин, така наречения хормон на щастието, който е основният виновник за нашето добро настроение. С това си свойство, ароматната билка се използва за тонизиране на нервната система, подобряване на общото състояние на човек, както и при по-сериозни заболявания, като например се използва за лечение на депресия. 

С маслото от жълт кантарион се лекуват успешно рани и зачервявания, може да се прилага и при ухапвания от насекоми, за да се успокои мястото. Етеричното масло може да се извлече от листата, стеблото и цветовете на билката.

Въпреки полезността му, жълтият кантарион може да се окаже противопоказен в някои случай. Не се препоръчва да се приема при жени, по време на бременност. Трябва да се внимава и да не се предозира с билката, защото при такива ситуации, има  вероятност да се появят нежелани странични ефекти, като безпокойство, главоболие, умора, раздразнителност, обриви, както и стомашно разстройство.

Популярни производители
Semenata.bg © 2021