МЕНЮ
КОШНИЦА

Глухарче семена

Разфасовка: 1 гр. Цъфтеж: Цветовете на популярното на всички Глухарче (Taraxacum officin..
4.70 лв.
Многогодишно тревисто растение с леко горчив вкус на листата. Може да се консумира сурово ..
3.50 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 3 от 3 (1 страници)

В тази категория ще откриете богато разнообразие от качествени семена на едно невероятно растение, познато още от Древността и определяно, като отлично кулинарно ястие, както и страхотно билково лекарство. За нас е огромно удоволствие да ви представим категорията семена на обикновеното растение, с необикновени свойства - Глухарчето. 

Глухарчето принадлежи към семейството на Сложноцветните видове и е многогодишно тревисто растение. Глухарчето, или често срещано под наименованието Радика, често бива определяно за упорит плевел и е пренебрегвано в градината. Всъщност то се характеризира с добре развит, месест корен, който достига дължина до 20 см. Листенцата му са с неправилна форма и са плитко или по-дълбоко пересто врязани. Те образуват розетка, от която се развиват кухи и безлистни стъбла, които достигат дължина до 30 см. На върха на стъблата се развива цветът, който цъфти в жълти цветове и формира формата на кошничка.  

Интересно наблюдение, е че при откъсване на цвета, глухарчето отделя специфичен бял  лепкав сок, от тук произлиза и още едно описание на “слънчевото цвете” - “тревистото растение с млечен сок”.

Глухарчето е култура, която се отглежда изключително лесно. Рядко бива нападната от вредители, както и от болести, които биха били фатални за някои растения. Освен че се отглежда лесно, има и множество приложения. Растителната култура е годна за консумация, като може да се яде в сурово състояние, на салата, както и задушена, и варена. Глухарчето може да се направи на чай, като се вари на чай от корен, както и да участва в рецептата на някои сладка. Важно е да отбележим, че за консумация на глухарчето се използват всички части на растителната култура - от корените до цветовете. 

Освен вкусно, глухарчето е и изключително полезно и се смята, че помага при лечение на редица заболявания.  Причината за това е страхотното му съдържание на витамини, минерали и протеини - богато е на витамин B1, витамин C,  витамин D и провитамин A. И не се изчерпва дотук!

В глухарчето се съдържат каротеноидите лутеин и флавоксантин, които се характеризират със силно антиоксидантно действие и имат функцията да стимулират по-добра защита на организма срещу вредните свободни радикали. 

Може би най-важната съставка, която се съдържа в радиката е тараксацин. Всъщност тази съставка се намира в млечния сок на тревистото растение. Смята се, че тараксацинът е отговорен за по-добрата работа на черния дроб и жлъчката. Освен това, подобрява апетита и стимулира по-доброто храносмилане. 

Според множество източници, глухарчето е растението със страхотен противовъзпалителен ефект и антивирусно действие. 

Има сведения, че помага при чернодробни заболявания, стомашни и чревни заболявания, както и болести, свързани с пикочните пътища и проблеми с бъбреците. 

Листенцата на глухарчето пък се смята, че помагат при борбата с анемията и диабета. Препоръчват се при лечение на артрит, ревматизъм, треска, както и за облекчаване на предменструални болки. 

Сокът на глухарчето се използва често при лечение на кожни заболявания, като кожни обриви, брадавици, екземи и акне. Смята се, че ефектът му е доста добър. 

Въпреки множеството си отлични лечебни свойства и богати хранителни съставки, не е препоръчително да се прекалява с консумацията на “слънчевото цвете”. Ако се превиши количеството, има вероятност да предизвика стомашен дискомфорт или алергична реакция. 

А знаехте ли, че наименованието “Глухарче” не е случайно?
Появило се е, защото ако летящо плодосемка попадне в ухото на човек, има вероятност да предизвика проблеми със слуха, особено при по-малки деца.