Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
19
16
Семена
Кога се засява
122
123
124
125
134
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
80
81
82
83
84
Цвят на плода/цвета
90
91
Начин на засяване
29
58
Дълговечност
103
Място на отглеждане
105
106
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
109
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
114
Височина на растението
66
Предназначение на плода/цвета
159
117
116
33
32
Рейтинг
1
2
3
4
5

Глухарче семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Италиански семена на Глухарче - Taraxacum officinale - растение с изключителна полезност
Цъфтеж: Цветовете на популярното на всички Глухарче (Taraxacum officinale) са с ярък жълт цвят и ще ви зарадват през април до юли. Височина:..
4,00 лв.
Цъфтеж: Цветовете на популярното на всички Глухарче (Taraxacum officinale) са с ярък жълт цвят и ще ви зарадват през април до юли. Височина:..
Семена на Глухарче
Многогодишно тревисто растение с леко горчив вкус на листата. Може да се консумира сурово на салата или сготвено като спанак. ..
3,00 лв.
Многогодишно тревисто растение с леко горчив вкус на листата. Може да се консумира сурово на салата или сготвено като спанак. ..
Професионален Черен клипс щипка за домати и поддържане на оранжерийни култури диаметър 23 мм
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..
3,50 лв.
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..

В тази категория ще откриете богато разнообразие от качествени семена на едно невероятно растение, познато още от Древността и определяно, като отлично кулинарно ястие, както и страхотно билково лекарство. За нас е огромно удоволствие да ви представим категорията семена на обикновеното растение, с необикновени свойства - Глухарчето. 

Глухарчето принадлежи към семейството на Сложноцветните видове и е многогодишно тревисто растение. Глухарчето, или често срещано под наименованието Радика, често бива определяно за упорит плевел и е пренебрегвано в градината. Всъщност то се характеризира с добре развит, месест корен, който достига дължина до 20 см. Листенцата му са с неправилна форма и са плитко или по-дълбоко пересто врязани. Те образуват розетка, от която се развиват кухи и безлистни стъбла, които достигат дължина до 30 см. На върха на стъблата се развива цветът, който цъфти в жълти цветове и формира формата на кошничка.  

Интересно наблюдение, е че при откъсване на цвета, глухарчето отделя специфичен бял  лепкав сок, от тук произлиза и още едно описание на “слънчевото цвете” - “тревистото растение с млечен сок”.

Глухарчето е култура, която се отглежда изключително лесно. Рядко бива нападната от вредители, както и от болести, които биха били фатални за някои растения. Освен че се отглежда лесно, има и множество приложения. Растителната култура е годна за консумация, като може да се яде в сурово състояние, на салата, както и задушена, и варена. Глухарчето може да се направи на чай, като се вари на чай от корен, както и да участва в рецептата на някои сладка. Важно е да отбележим, че за консумация на глухарчето се използват всички части на растителната култура - от корените до цветовете. 

Освен вкусно, глухарчето е и изключително полезно и се смята, че помага при лечение на редица заболявания.  Причината за това е страхотното му съдържание на витамини, минерали и протеини - богато е на витамин B1, витамин C,  витамин D и провитамин A. И не се изчерпва дотук!

В глухарчето се съдържат каротеноидите лутеин и флавоксантин, които се характеризират със силно антиоксидантно действие и имат функцията да стимулират по-добра защита на организма срещу вредните свободни радикали. 

Може би най-важната съставка, която се съдържа в радиката е тараксацин. Всъщност тази съставка се намира в млечния сок на тревистото растение. Смята се, че тараксацинът е отговорен за по-добрата работа на черния дроб и жлъчката. Освен това, подобрява апетита и стимулира по-доброто храносмилане. 

Според множество източници, глухарчето е растението със страхотен противовъзпалителен ефект и антивирусно действие. 

Има сведения, че помага при чернодробни заболявания, стомашни и чревни заболявания, както и болести, свързани с пикочните пътища и проблеми с бъбреците. 

Листенцата на глухарчето пък се смята, че помагат при борбата с анемията и диабета. Препоръчват се при лечение на артрит, ревматизъм, треска, както и за облекчаване на предменструални болки. 

Сокът на глухарчето се използва често при лечение на кожни заболявания, като кожни обриви, брадавици, екземи и акне. Смята се, че ефектът му е доста добър. 

Въпреки множеството си отлични лечебни свойства и богати хранителни съставки, не е препоръчително да се прекалява с консумацията на “слънчевото цвете”. Ако се превиши количеството, има вероятност да предизвика стомашен дискомфорт или алергична реакция. 

А знаехте ли, че наименованието “Глухарче” не е случайно?
Появило се е, защото ако летящо плодосемка попадне в ухото на човек, има вероятност да предизвика проблеми със слуха, особено при по-малки деца. 

Популярни производители
Semenata.bg © 2021