МЕНЮ
КОШНИЦА

Анасон семена

Мaгазин Semenata Shop представя семена на Анасон. Това е едногодишно тревисто културно рас..
3.50 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

В тази подкатегория на подправките, в магазинът за дома и градината семената шоп, ще откриете висококачествени сортове семена на една от най-интересните, ароматни и полезни видове (подправки), която привлича заслужено интереса и се нуждае от по-специално внимание. В този раздел ще откриете асортимент от различни сортове семена на Анасона. Една подправка, позната още от древността, като истинско церебително средство, което има изненадващо много здравословни ползи върху човека. Разбира се, мястото й в кухнята не трябва да бъде подценявано, защото именно със сладко-пикантния си (специфичен) вкус и силен аромат, тази подправка е високо ценена в кулинарията, а семенцата й са един от най-сериозните източници на жизненоважния микроелемент желязо. От анасона се извлича и страхотно етерично масло, което има противовъзпалителен и успокояващ ефект.

Какво всъщност представлява анасонът?

Анасонът е едногодишно тревисто растение, с високо стъбло, което на височина достига до 60 см.  Цъфти в бели цветчета и образува плодчета си през лятото - месеците юни-август. Плодчетата му са в яйцевидни и яйцевидно продълговати форми.. Плодовете се характеризират със сладникаво-пиперлив вкус и силен аромат. Освен плодове, от растението се набавя и страхотно лечебно масло. 

Но нека се върнем малко по-назад в историята на това “лечебно” растение. Легендите за него датират още от дълбока Древност, като сведения за съществуването му има в Древен Рим и Египет, където е бил широко употребяван, като лечебно средство. Всъщност от анасона приготвяли кейкове, които се консумирали след приема на по-тежки храни. 

Причината, е че анасонът е познат на народната медицина, като отлично средство при проблеми със стомашно-чревния тракт. (Характеризира се с отлично приложение върху храносмилателната система), помага при образуване на спазми и газове, поява на гадене, диария, както и при стомашно-чревни колики. 

Анасонът се цени и поради страхотното си очистително действие. Според различни източници, употребата му при камъни в бъбреците е много успешна.

Етеричното масло, което е основата на състава на анасона, е страхотен помощник при първи признаци на простуда, болки в гърлото, както и кашлица. Етеричното масло се използва и при лечение на различни възпалителни процеси, притежава и успокоително действие. Освен лечебно приложение, страхотното масло може да бъде употребявано и високо оценено в козметиката. 

В съдържанието си, анасонът е обогатен с  множество полезни вещества, които го правят толкова мултифункционален и полезен. Има интересно съдържание на съставката анетол, която се прилага в множество лекарства, предназначени за лечение на кашлица и болки в стомаха.

Анасонът е подправка, богата на протеини, белтъчини, захари, полизахариди, витамини, минерални соли и микроелементи. Плодчетата му са отличен източник на витамините С и Р. Семенцата пък съдържат мазнини и етерични масла. Те са и страхотен източник на желязо. С високото си съдържание на важния микроелемент,  семената на анасона са добра алтернатива за лечение на анемия.

В кулинарията анасонът си е спечелил славата на силна кухненска подправка. Със специфичния си аромат и леко сладко-тръпчив вкус, добавя към ястията привлекателни нотки. Често се използва за овкусяване на месни ястия, тестени продукти, както и сладкиши. 

От анасонът се приготвят и силни напитки. Известна такава е Анасоновата ракия, както и различни видове ликьори.

Познати са два вида анасон - обикновен анасон и звездовиден анасон.