Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
16
Семена
Кога се засява
122
123
124
125
134
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
82
83
84
85
86
87
Цвят на плода/цвета
94
Начин на засяване
29
58
Дълговечност
101
103
Място на отглеждане
105
104
106
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
111
109
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
114
115
Височина на растението
67
Предназначение на плода/цвета
117
116
33
32
Рейтинг
1
2
3
4
5

Физалис семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Семена на ядлив Физалис (Physalis alkekengi) - екзотичен и освежаващ вкус
Разфасовка / Брой семена: 2 гр. семена на ядлив физалис се съдържат в една оригинална опаковка на италианската фирма Франчи. Цъфтеж: Червено-оран..
4,00 лв.
Разфасовка / Брой семена: 2 гр. семена на ядлив физалис се съдържат в една оригинална опаковка на италианската фирма Франчи. Цъфтеж: Червено-оран..
Професионален Черен клипс щипка за домати и поддържане на оранжерийни култури диаметър 23 мм
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..
3,50 лв.
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..
Семена на Томатило ( Мексикански физалис)
Едногодишно, лесно за отглеждане растение, с изправено храстовидно стебло. Образува малки, жълти цветове с централно тъмно петно. Плодовете са средно ..
4,00 лв.
Едногодишно, лесно за отглеждане растение, с изправено храстовидно стебло. Образува малки, жълти цветове с централно тъмно петно. Плодовете са средно ..

В тази категория ще ви представим сортови семена на едно не дотолкова популярно растение у нас, но познато и високо ценено по цял свят. В този раздел ще се запознаете с тревистото растение от семейство Картофови - Физалис, познато и под наименованията цариградско грозде, инка бери и мексикански домат. При нас се отглежда, като саксийно декоративно растение и е познато, като (под наименованието) “зеленчуков физалис”. Наподобяващо по външни характеристики домата, физалисът е сочен, леко кисел и изненадващо полезен плод. 

Физалисът е култура, разпространена широко в Америка, особено в южните части, като за негова родина се смятат Перу и Бразилия. Расте до 3 метра височина и образува малки плодчета, които наподобяват по форма и вид много домата, но се различава по интересната обвивка около плода, която частично или изцяло покрива малкото доматче. Тази обвивка, наподобяваща шушулка се нарича чашка или мехунка и всъщност представлява изсъхналият цвят на плода. Плодовете могат да бъдат на цвят оранжеви, бледо-жълти, зелени, дори се срещат и виолетови видове. Характеризират се с много лек вкус, който може да бъде описан, като една интересна комбинация от леко сладко, леко кисело и леко освежаващо.

У нас, това растение се отглежда, като декоративно, както на двора, така и в саксия. Основното му изискване е да бъде поставено на слънчева светлина. 

Интересен е моментът на зрялост при физалиса. За разлика от повечето плодове, когато достигне своята зрялост, този плод придобива специфичен вкус и аромат, които не се смятат за апетитни. Достига своята зрялост, когато чашката се е разцепила. Препоръчително е плодчетата да се берат, преди да достигнат своята зрялост, но не са и напълно зелени. 

Плодчетата на физалиса са облагодетелствани с множество полезни елементи, които имат ценни свойства. Те са страхотен източник на витамин С, витамините от група B, пектин, каротин и важни органични киселини, от които в голямо количество се намира лимоновата киселина. В състава им се отличават и още магнезиеви, калциеви и в големи количества фосфорни соли, както и антиоксиданти, от които един от най-мощните, а именно криптоксантин. Плодовете на инка бери са богати и на въглехидрати, белтъчини и имат много ниско калорийно съдържание. В 100 грама се съдържат едва 60 калории. 

Консумацията на вкусните плодчета може да доведе до множество благоприятни ползи върху човешкия организъм. Те са страхотен антиоксидант и се смята, че имат отлично успокояващо действие. Според още сведения, стимулират пречистването на кръвта и могат да защитят храносмилателната система от развитието на вредни микроорганизми. 

Едно от основните лечебни свойства на физалиса е антисептичното му действие. От листенцата на плодчето може да се направи чай, който действа успокояващо при възпаление на дихателните пътища. С това си свойство, физалисът е силно препоръчителен за хора, които страдат от астма. 

Със страхотния си и интересен вкус, мексиканският домат си е спечелил и заслужено място в кухнята. Има приложение в супи, сосове и салати. Употребява се и много често в сладкарството, като декорация. Плодчетата му често служат за вкусна украса на кремове и  торти. От тях се приготвят също сокове, мармалади и компоти. 

Популярни производители
Semenata.bg © 2021