МЕНЮ
КОШНИЦА

Физалис семена

Едногодишно, лесно за отглеждане растение, с изправено храстовидно стебло. Образува малки,..
4.50 лв.
Цариградското грозде има сладко-кисел вкус, подобно на традиционното грозде. Плодовете мог..
4.39 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Готови ли сте да внесете повече екзотика в градината си? Семената за едногодишното ядливо ..
4.70 лв.
Показани от 1 до 4 от 4 (1 страници)

В тази категория ще ви представим сортови семена на едно не дотолкова популярно растение у нас, но познато и високо ценено по цял свят. В този раздел ще се запознаете с тревистото растение от семейство Картофови - Физалис, познато и под наименованията цариградско грозде, инка бери и мексикански домат. При нас се отглежда, като саксийно декоративно растение и е познато, като (под наименованието) “зеленчуков физалис”. Наподобяващо по външни характеристики домата, физалисът е сочен, леко кисел и изненадващо полезен плод. 

Физалисът е култура, разпространена широко в Америка, особено в южните части, като за негова родина се смятат Перу и Бразилия. Расте до 3 метра височина и образува малки плодчета, които наподобяват по форма и вид много домата, но се различава по интересната обвивка около плода, която частично или изцяло покрива малкото доматче. Тази обвивка, наподобяваща шушулка се нарича чашка или мехунка и всъщност представлява изсъхналият цвят на плода. Плодовете могат да бъдат на цвят оранжеви, бледо-жълти, зелени, дори се срещат и виолетови видове. Характеризират се с много лек вкус, който може да бъде описан, като една интересна комбинация от леко сладко, леко кисело и леко освежаващо.

У нас, това растение се отглежда, като декоративно, както на двора, така и в саксия. Основното му изискване е да бъде поставено на слънчева светлина. 

Интересен е моментът на зрялост при физалиса. За разлика от повечето плодове, когато достигне своята зрялост, този плод придобива специфичен вкус и аромат, които не се смятат за апетитни. Достига своята зрялост, когато чашката се е разцепила. Препоръчително е плодчетата да се берат, преди да достигнат своята зрялост, но не са и напълно зелени. 

Плодчетата на физалиса са облагодетелствани с множество полезни елементи, които имат ценни свойства. Те са страхотен източник на витамин С, витамините от група B, пектин, каротин и важни органични киселини, от които в голямо количество се намира лимоновата киселина. В състава им се отличават и още магнезиеви, калциеви и в големи количества фосфорни соли, както и антиоксиданти, от които един от най-мощните, а именно криптоксантин. Плодовете на инка бери са богати и на въглехидрати, белтъчини и имат много ниско калорийно съдържание. В 100 грама се съдържат едва 60 калории. 

Консумацията на вкусните плодчета може да доведе до множество благоприятни ползи върху човешкия организъм. Те са страхотен антиоксидант и се смята, че имат отлично успокояващо действие. Според още сведения, стимулират пречистването на кръвта и могат да защитят храносмилателната система от развитието на вредни микроорганизми. 

Едно от основните лечебни свойства на физалиса е антисептичното му действие. От листенцата на плодчето може да се направи чай, който действа успокояващо при възпаление на дихателните пътища. С това си свойство, физалисът е силно препоръчителен за хора, които страдат от астма. 

Със страхотния си и интересен вкус, мексиканският домат си е спечелил и заслужено място в кухнята. Има приложение в супи, сосове и салати. Употребява се и много често в сладкарството, като декорация. Плодчетата му често служат за вкусна украса на кремове и  торти. От тях се приготвят също сокове, мармалади и компоти.