МЕНЮ
КОШНИЦА

Праз лук семена

Кои са любимите ви пролетни зеленчуци? Ако празът присъства в списъка ви, то българският с..
2.40 лв.
Късен сорт. Средно високо растение, образуващо бяло стъбло със средна дължина и широки лис..
3.90 лв.
Късен сорт, предназначен за зимна реколта. Образува големи, бели, дълги стебла, леко издут..
2.40 лв.
Разфасовка / брой семена:  2 гр. (около 500 бр. семена на праз) Норма за сеитба: 300 - 4..
1.79 лв.
Разфасовка / брой семена:  2 гр. (около 500 бр. семена на праз); 5 гр., 10 гр., 50 гр. Н..
1.70 лв.
Разфасовка / брой семена: 1,5 гр. (около 510 - 675 бр. био семена на праз лук De Carentan ..
4.39 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 7 от 7 (1 страници)
В този раздел на сортови семена искаме да ви представим един изключително полезен зеленчук, който е основна съставка на почти всяко ястие в нашия край. Зеленчук, който се характеризира с мек вкус и богато хранително съдържание, и е представител на семейството на Луковите растения - на вашето внимание Праз лук. 
 
Празът е родственик с лука и чесъна, но неговата история го обвързва с много далечен период в миналото. Смята се, че датира още в Древността, където е бил консумиран от древните римляни и използван, като лечебно средство в Месопотамия.След векове бива разпространен в Европа, където популярността му толкова се разширява, че зеленчукът става официално емблема на националния френски отбор по ръгби. 
 
Въпреки че е част от семейството на Луковите растение, празът се различава от останалите култури, тъй като неговите листни основи не надебеляват и не образуват грудки, а образува високо цилиндрично стъбло, обсипано с листенца.
 
Празът се дели на два основни вида - летен и зимен. Разликата между тях, е че летният праз има по-тънки стъбла, докато зимният - по-плътни. 
 
Представителят на Луковите растения е култура, която се размножава чрез предварително подготвен разсад или директна сеитба на семената в почвата. Вирее добре на дълбоки и богати на органични вещества почви, които имат добра водна пропускливост. Всъщност, празът има високи изисквания към водата, за да покълне и да се развива успешно, луковата култура се нуждае от редовно и обилно поливане. Успешно расте на минусови температури, като издържа до -20°С.
 
Готов е за беритба в есенните месеци - октомври/ноември. 
 
Определян като изключително полезен зеленчук, празът лук е двугодишна култура, (която е) богата на витамини, минерали, фибри, протеини и на необходимата за човешкия организъм фосфорна киселина. 
 
Освен това, в него се съдържа в пъти по-малко захар и повече витамини, отколкото в останалите му родственици. 
 
С полезния си състав, празът оказва множество благоприятни свойства върху човешкото тяло. Редовната му консумация улеснява храносмилането и активира метаболизма, което от своя страна стимулира организма да изхвърли излишните килограми -  търсения ефект при много хора, които страдат от наднормено тегло.
 
В състава му се съдържат и полифеноли, които се характеризират с добре изразени антиоксидантни свойства. Тяхната основна функция е да предпазват организма от вредното действие на свободните радикали. Съдържанието им в праза служи за добра защита на кръвоносните съдове. 
 
Зеленчукът от семейство Лукови оказва благоприятно влияние и върху дихателната система, предпазва бъбреците, както и черния дроб. 
 
Широкото му приложение в кулинарията е известно по цял свят. Основното му приложение е като подправка във всякакви видове салати, супи и ястия. 
 
Консумацията му в прясно състояние е силно препоръчителна, защото тогава съдържа в себе си целия полезен сбор от хранителни вещества. Когато премине термична обработка, полезността му се понижава.