МЕНЮ
КОШНИЦА

Карфиол семена

Разфасовка / брой семена: 3,2 гр. семена на виолетов карфиол сорт Сицилия Виолет се съдърж..
3.50 лв.
Ранен сорт. Ниско растение с големи външни листа, образуващо голяма, плътна, кръгла, бяла ..
2.69 лв.
Магазин Semenata Shop представя за своите клиенти семена на карфиол Наутилус F1. Средно ра..
4.90 лв.
Разфасовка / брой семена: 3 гр. (около 800 бр. семена) Норма за сеитба: 50 - 60 гр. семе..
1.50 лв.
Ранен сорт. Високо растение, с малко на брой отворени външни листа. Образува средна по раз..
3.50 лв.
Ранен сорт. Ниско растение с големи външни листа, образуващо голяма, плътна, кръгла, бяла ..
2.40 лв.
Разфасовка / брой семена: 1,5 гр. (около 400 бр. семена) и 50 гр. Норма за сеитба: 50 - ..
1.89 лв.
Разфасовка / брой семена: 1,5 гр. (450 - 525 бр. семена на карфиол Мацерата Грийн късен). ..
2.19 лв.
Онлайн магазин Семената шоп представя на Вашето внимание един много полезен зеленчук за ма..
1.70 лв.
Разфасовка / брой семена: 1,5 гр. (в една опаковка има 450 до 525 бр. семена на карфиол Ро..
2.19 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 11 от 11 (1 страници)

В нашия онлайн магазин поддържаме богат асортимент от професионални и висококачествени сортове семена на плодове, зеленчуци и цветя. Под тази категория ще откриете именно това - качество и вкус. Подбрали сме висококвалифицирани сортове на цветното зеле, което се цени освен заради вкусовите си характеристика, и заради множеството си лечебни свойства. В този раздел на нашия онлайн каталог ще откриете различни сортове семена на прекрасния зеленчук, какъвто всъщност е Карфиолът. 

Карфиолът е едногодишно растение, което принадлежи към семейството на Кръстоцветните (Brassicaceae). То е част от рода на Зелето, към който също приспадат броколите, брюкселското зеле, алабашът, репичката и други. Това тревисто растение е  познато и под наименованието Цветно зеле, както и Културно зеле, и се характеризира с множество свойства - хранителни и лечебни. 

Карфиолът произхожда от Древна Мала Азия и Средиземноморието. Смята се, че цветното зеле е било изключително популярно сред древните римляни и египтяни. Възвръща своята популярност в Западна Европа и постепенно в целия свят през 18 век. Интересен печат в историята, свързан с този зеленчук е крилатата фраза на известния по цял свят писател Марк Твен, в която той заявява следното - “Карфиолът е просто зелка, завършила колеж.“

Карфиолът образува глава, която представлява удебелени плътно прилепнали едно до друго бели цветоносни стъбла, които наподобяват розички. Характеризират се с деликатен аромат и лек привкус на орехи. Освен главата, ядливи части на карфиола са кочаните и вътрешните листенца. 

Най-често срещаният вид е белият карфиол, но освен него се срещат и други разновидности на вкусния и полезен зеленчук. Може да намерите оранжеви, лилаво-виолетови и жълто-зелени видове. 

Карфиолът е определен за суперхрана, поради множеството ползи, които консумацията му допринася за здравето на човека. Познато и под наименованието цветно зеле, този прекрасен зеленчук съдържа в състава се витамини, като витамин А, високо съдържание на витамин C, витамин K и витамините от група B. Съставът му е прекрасно допълнен от жизненоважните минерали, като калий, калций, магнезий и фосфор. Притежава множество аминокиселини, растителни мазнини и бета каротин. Водното му съдържание е около 92% и в 100 грама се съдържат едва 25 калории, правейки карфиолът отлично допълнение и към диетичния режим. 

С цялостното си здравословно съдържание, карфиолът влияе изключително благоприятно върху човешкия организъм и се смята за един добър помощник в борбата с множество заболявания. Приет е за прекрасен чистач на организма, като спомага за пречистване на клетките и детоксикация на черния дроб. Има благоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система и консумацията му може да доведе до предотвратяване на някои ракови заболявания. 

А как може да се консумира този полезен зеленчук ?