МЕНЮ
КОШНИЦА

Бакла семена

Разфасовка / брой семена: Семена на Бакла Дует може да закупите в опаковки 50 гр. (20 - 50..
2.40 лв.
Семената Шоп представя Сертифицирани био семена от бакла, получени от контролирано произво..
3.90 лв.
Разфасовка / брой семена: 50 гр. (20 - 50 бр. семена), 500 гр. (200 - 500 бр. семена) Но..
2.59 лв.
Разфасовка / брой семена: 50 гр. (20 - 50 бр. семена), 500 гр. (200 - 500 бр. семена) Но..
2.97 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 5 от 5 (1 страници)

В този раздел на нашия онлайн магазин ще намерите асортимент богат от семена на една от най-старите храни култивирани и един от най-ранните зеленчуци, които съществуват. Едно растение, част от семейство Бобови, което е изключително близък родственик с граха и зеления фасул, а именно Баклата. 

Полезен и вкусен. Това са двете думи, които описват перфектно Баклата. 

А с какво всъщност се характеризира това древно растение ? 

Баклата представлява едногодишен многосеменен боб, който се отличава с ранно узряване и силно развит централен корен. Стъблото му е изправено и разклонено в основата,а  на височина достига до 180 см. Листенцата му са с интересна  елипсовидна форма и гладка повърхност. Сформира много на брой едри цветове, които са обагрени в бели окраски и се характеризират с едно или две черни петънца по венчелистчетата. 

Дава реколта от сочни и зелени бобчета, които при узряване придобиват тъмно кафяви, дори черни нюанси. С тази си особеност, баклата е позата и под името “черен боб”.

 В едно гроздче се съдържат от 1 до 4 плодчета. Формата им е цилиндрична, с извито крайче. 

Като останалите бобови култури, баклата е богата на протеини и фибри. Всъщност растителните фибри, които са в състава й са повече, отколкото при лещата, граха и фасула. Полезното съдържание на растението далеч не се изчерпва само дотук. В състава си, баклата притежава изключително необходими  витамини  от група B - B1 и B2, фосфор, цинк и желязо. Баклата е културата, която може да снабди организма с необходимата доза желязо на ден. 

С високото си съдържание на протеини и фибри, “черният боб”се превръща в една чудесна алтернатива за хора, които се стремят към по-здравословен и диетичен начин на живот. 

Консумацията му е и чудесна превенция срещу множество болести, особено тези на сърцето. Причината, е че както останалите бобови растения, баклата допринася за намаляване на нивата на кръвна захар, което има лошо влияние върху кръвоносните съдове. 

Баклата може да се консумира по много начини. С прекрасния си вкус и аромат, баклата е любим зеленчук, от който се прави много вкусна супа, яхния, чорба. Една прекрасна идея за ястие с бакла е именно лятната зеленчукова яхния.  

За тази рецепта са необходими лук, чесън, червен пипер, брашно, копър, олио и разбира се бакла. Препоръчително е да се избере по-свежа бакла, която трябва да се измие добре и шушулките и да се срежат в двата края. 

В по-голяма тенджера се загрява олиото и се добавя лука. Необходими са ви две главички лук, които трябва предварително да нарежете на ситно. Разбърква се, докато омекне и се добавя баклата. Необходимото количество бакла е около един килограм, който предварително се поръсва със сол и се претрива внимателно между пръстите.

Разбърквате двата зеленчука, докато се омешат и задушавате за малко. След като задушите, добавяте червеният пипер, около една чаена лъжица, брашното, една супена лъжица, половин връзка копър, една глава, ситно нарязан чесън и добавяте гореща вода. Оставяте ястието на слаб огън, за около 30-40 минути. Нарязвате останалата половинка от копъра на ситно и преди сервиране поръсвате обилно ястието. И воала!

Много хора приемат баклата и за по-добрият заместник на салатния боб и я добавят, като една полезна съставка към салатата. В зависимост от вкусовите предпочитания, може да си изберете различни съставки, баклата се съчетава изключително добре със сирене, розмарин,  босилек и шунка.