Вашата кошница е празна!
В този раздел на нашия онлайн магазин ще намерите асортимент богат от семена на една от най-старите храни култивирани и един от най-ранните зеленчуци, които съществуват. Едно растение, част от семейство Бобови, което е изключително близък родственик с граха и зеления фасул, а именно Баклата.
Полезен и вкусен. Това са двете думи, които описват перфектно Баклата.
А с какво всъщност се характеризира това древно растение ?
Баклата представлява едногодишен многосеменен боб, който се отличава с ранно узряване и силно развит централен корен. Стъблото му е изправено и разклонено в основата,а на височина достига до 180 см. Листенцата му са с интересна елипсовидна форма и гладка повърхност. Сформира много на брой едри цветове, които са обагрени в бели окраски и се характеризират с едно или две черни петънца по венчелистчетата.
Дава реколта от сочни и зелени бобчета, които при узряване придобиват тъмно кафяви, дори черни нюанси. С тази си особеност, баклата е позата и под името “черен боб”.
В едно гроздче се съдържат от 1 до 4 плодчета. Формата им е цилиндрична, с извито крайче.
Като останалите бобови култури, баклата е богата на протеини и фибри. Всъщност растителните фибри, които са в състава й са повече, отколкото при лещата, граха и фасула. Полезното съдържание на растението далеч не се изчерпва само дотук. В състава си, баклата притежава изключително необходими витамини от група B - B1 и B2, фосфор, цинк и желязо. Баклата е културата, която може да снабди организма с необходимата доза желязо на ден.
С високото си съдържание на протеини и фибри, “черният боб”се превръща в една чудесна алтернатива за хора, които се стремят към по-здравословен и диетичен начин на живот.
Консумацията му е и чудесна превенция срещу множество болести, особено тези на сърцето. Причината, е че както останалите бобови растения, баклата допринася за намаляване на нивата на кръвна захар, което има лошо влияние върху кръвоносните съдове.
Баклата може да се консумира по много начини. С прекрасния си вкус и аромат, баклата е любим зеленчук, от който се прави много вкусна супа, яхния, чорба. Една прекрасна идея за ястие с бакла е именно лятната зеленчукова яхния.
За тази рецепта са необходими лук, чесън, червен пипер, брашно, копър, олио и разбира се бакла. Препоръчително е да се избере по-свежа бакла, която трябва да се измие добре и шушулките и да се срежат в двата края.
В по-голяма тенджера се загрява олиото и се добавя лука. Необходими са ви две главички лук, които трябва предварително да нарежете на ситно. Разбърква се, докато омекне и се добавя баклата. Необходимото количество бакла е около един килограм, който предварително се поръсва със сол и се претрива внимателно между пръстите.
Разбърквате двата зеленчука, докато се омешат и задушавате за малко. След като задушите, добавяте червеният пипер, около една чаена лъжица, брашното, една супена лъжица, половин връзка копър, една глава, ситно нарязан чесън и добавяте гореща вода. Оставяте ястието на слаб огън, за около 30-40 минути. Нарязвате останалата половинка от копъра на ситно и преди сервиране поръсвате обилно ястието. И воала!
Много хора приемат баклата и за по-добрият заместник на салатния боб и я добавят, като една полезна съставка към салатата. В зависимост от вкусовите предпочитания, може да си изберете различни съставки, баклата се съчетава изключително добре със сирене, розмарин, босилек и шунка.