МЕНЮ
КОШНИЦА

Алабаш семена

Севън Сийдс и магазин Semenata BG представят с удоволствие семена за отглеждане на микрора..
2.19 лв.
В нашия огромен каталог със сортови семена добавихме най-сетне и такива, които са подходящ..
2.19 лв.
Семената за микрорастения от червен Алабаш (понякога наричан още и червено колраби) са поп..
2.19 лв.
Средно ранен сорт. Растение образуващо закръглена виолетова грудка над земята с много твър..
3.50 лв.
Средно ранен сорт. Растение образуващо закръглена виолетова грудка над земята с много твър..
1.79 лв.
Семена на Алабаш гигант може да поръчате онлайн от магазин Semenata bg. Това е късен сорт,..
2.00 лв.
Разфасовка / брой семена: 3 гр. (около 900 - 1050 бр. сортови семена на алабаш син деликат..
1.80 лв.
Разфасовка / брой семена: 3 гр. (около 900 - 1050 бр. семена на бял Алабаш деликатесен сор..
1.80 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 9 от 9 (1 страници)

Под тази категория в нашия висококвалифициран онлайн магазин за семена, плодове и зеленчуци, ще откриете внимателно подбрани сортове семена на есенния зеленчук Алабаш. Едно страхотно кореноплодно растение от семейство Кръстоцветни, което на външен вид наподобява диво зеле, но изненадва с богатото си съдържание на витамини и минерали и се цени високо, поради страхотните си здравословни и диетични свойства, които оказва върху човешкото тяло.  

Историята на алабашът датира от средата на 16-ти век в Германия, когато за първи път двугодишното зеленчуково растение бива описано. Не е изненада, че наименованието му произлиза от немската дума „ kohl”, която означава зеле и „rabi”, което означава ряпа. На външен вид зеленчукът наподобява зеле, а вкусът му е подобен на този на ряпата, но малко по-сладък.

Алабашът притежава крушовидна форма, която създава илюзията, че е растение, което расте под земята, а всъщност се отглежда свободно над земята. Характеризира се с продълговати обемни листа, а месестата му част е сочна и хрупкава. Основната характеристика при този витаминозен зеленчук, е че за храна за използва основно коренът му. 

Кореноплодното растение е популярно за консумация в Централна Европа и Азия, а в България се разпространяват два негови вида - едър алабаш и дребен алабаш. 

Двата вида се различават по цвят и хранителни свойства. Едрият алабаш се отличава с виолетово-синкав цвят на кората, докато дребният - със светло зелена кора. Като цяло, този зеленчук се смята за изключително полезен именно заради съдържанието си. Богат източник на Витамин C, както и витамин A1, В1, В2, В6, на минерални вещества и калий. Смята се за диетична храна, не само заради малкото си калории, но и заради нулевото си съдържание на мазнини. И въпреки страхотните си свойства, именно те различават  двата вида, разпространени у нас. Дребният алабаш е по-богат на хранителни вещества от едрият, смята се за по-диетичния вариант и за по-вкусния. 

С впечатляващото си витаминозно съдържание, зеленчукът от семейство Кръстоцветни е силно препоръчителен за доброто поддържане на естествения имунитет. Като допълнение е страхотен източник на диетични фибри, които освен, че го правят идеален избор за всяко диетично меню, го правят и препоръчителна храна за хора, които страдат от стомашни проблеми. Действа изключително полезно на червата и консумацията му намаля риска от рак на дебелото черво. 


Алабашът се консумира основно в сурово състояние. Причината, е че при термична обработка, топлината унищожава голяма част от многото полезни вещества, които се съдържат в зеленчука. Пример за вкусно, полезно (дори диетично) и изключително лесно ястие е обикновена салата с алабаш. Просто трябва да обелите корена, да го нарежете на по-малки или по-големи парченца, в зависимост от предпочитанията ви, и да овкусите с малко сол и зехтин. 

Въпреки че основно коренът на това растение се консумира, хубаво е да се обърне и внимание на листата му, тъй като те съдържат в себе си много полезни и хранителни вещества, като витамини и каротин. Младите листа намират своето място в кулинарията варени или като добавка към ястия и салати.