МЕНЮ
КОШНИЦА

Рукола семена

Био семена: Сертифицирани семена, получени от контролирано производство, което изключва уп..
3.90 лв.
Градински магазин Semenata shop Представя за своите клиенти семена био на Рукола с тънки л..
3.90 лв.
Разфасовка / брой семена: 1 бр. диск със семена на Рукола с размер 10 см. Норма за сеитб..
2.00 лв.
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във вс..
3.50 лв.
Градински онлайн магазин Semenata bg представя за своите клиенти един нов и интересен сорт..
1.50 лв.
Цъфтеж: Цветове: босилек – бели до светлорозови, риган – бели, рукола – бели, копър – жълт..
3.19 лв.
Уникален сорт, селектиран за бейби произвводство. Прорастване на растението и уголемяване ..
19.20 лв.
Ранен сорт. Невзискателно растение, с тъмнозелени и леко назъбени по краищата листа, със п..
2.20 лв.
Ранен сорт. Средно по размер отворено растение със зелени назъбени листа, крехки хрупкави ..
2.20 лв.
Semenata Shop предсавя специални Семена на Рукола сорт Селватика селекция Екстра (латинско..
4.00 лв.
Показани от 1 до 10 от 10 (1 страници)

В тази категория, в нашия онлайн магазин, ще намерите богат избор от сортови семена на полезното едногодишно растение, каквото е Руколата. Това тревисто растение е познато и под наименованията ерука и рокет и е широко разпространено в Средиземноморието, където се е превърнало в любима кулинарна съставка в множество традиционни ястия. Освен със своето страхотно кулинарно приложение, руколата може да се похвали и с богат хранителен състав. 

А какво всъщност представлява руколата?

Руколата е тревиста култура от семейството на Кръстоцветните видове. Смята се, че произлиза още от Древността, където в Древен Рим е била широко употрябвано в кулинарията, под формата на подправка. Семената на руколата пък били познати и с действието си на афродизиак. Според някои легенди, именно с тази си популярност, в Древен Египет, от семената на растението се приготвяла специална напитка, която се давала на младоженеца в деня на сватбата му. 

Едноименният зеленчук расте от растение, което достига на височина до 60 см. Характеризира се със зелени на цвят листенца. Те са месести, обсипани с власинки и притежават интересен/специфичен аромат. Именно листенцата на руколата правят зеленчука толкова забележителен. Отличават се от останалите зеленолистни със специфичния си аромат и вкус, който може да се опише, като необичайна комбинация между леко горчив и леко пикантен, със забележима ядкова нотка.(привкус)

С необичайния си вкус и не особено голяма популярност в нашите ширини, руколата може да бъде определена като екзотична култура. Като такава, интересно е да се отбележи, че се отглежда сравнително лесно, защото този зеленолистник не изисква особени грижи. Отглежда се от семенца, които се сеят през пролетните месеци април-май. Има нужда от сенчесто местенце, или местенце, което не се огрява през целия ден от слънчева светлина,  и температури до 25°C. Важно е да се полива редовно и обилно. Подходяща е за сеитба в сандъчета и саксии. Смята се, че около месец, месец и половина след сеитбата си, листенцата на растението са най-ароматни и вкусни. 

Руколата има близка връзка с горчицата, поради това не е изненада и специфичният й вкус. В кулинарията, културата е популярна съставка в множество салати. От зеленчука се използват листенцата, които са се превърнали в кулинарен фаворит в Средиземноморската кухня. Руколата се добавя към традиционната италианска паста, италианска пица и ризото. Консумира се и самостоятелно, прясна, в комбинация със зелена салата, малко зехтин и балсамико. Леко горчивите и пикантни листенца се комбинират отлично с кедрови ядки и различни сиренца. 

Освен със своето кулинарно приложение, руколата е ценен зеленчук и заради богатия си хранителен състав. Познатата и под наименованията ерука и рокет, тя е един от малкото зеленолистни, които притежават високо съдържание на провитамин А - бета-каротинът, който подсилва имунната система, мастни киселини Омега-3, важни антиоксиданти и фолиева киселина. 

Богатият състав от полезни вещества в руколата е допълнен и от витамин A, витамините от група B, витамин C и витамин K. Със солидно количество в зеленчука се откриват и важните минерали калий, желязо, както фосфор, магнезий и натрий. В руколата се съдържат и етерични масла, фибри, въглехидрати и белтъчини. 

Като достоен представител на зеленолистните зеленчуци, и руколата е бедна на калории - в 100 грама се съдържат едва 25 калории, което я прави отличен диетичен избор. 

С ниското си калорийно съдържание и множеството си полезни вещества, руколата се е превърнала в кулинарната екзотика, която определено заслужава почетно място в нашето меню (нашата кухня)!