МЕНЮ
КОШНИЦА

Рукола семена

Добавихме в нашия онлайн магазин семена на рукола градинска Култивирана, позната и под лат..
2.40 лв.
Градински магазин Семената бг представя био семена на Рукола от Вилморин. Това е интересно..
3.90 лв.
Био семена: Сертифицирани семена, получени от контролирано производство, което изключва уп..
3.90 лв.
Градински магазин Semenata shop Представя за своите клиенти семена био на Рукола с тънки л..
3.90 лв.
Разфасовка / брой семена: 2 гр. (около 900 - 1000 бр. семена) Норма за сеитба: За 1 дека..
1.70 лв.
Градински онлайн магазин Semenata bg представя за своите клиенти един нов и интересен сорт..
1.80 лв.
Онлайн център за семена и стоки за дом и градина Semenata bg представя семена на дива Руко..
1.89 лв.
Разфасовка / брой семена: 1 бр. диск със семена на Рукола с размер 10 см. Норма за сеитб..
3.29 лв.
Цъфтеж: Цветове: босилек – бели до светлорозови, риган – бели, рукола – бели, копър – жълт..
3.79 лв.
Ранен сорт. Средно по размер отворено растение със зелени назъбени листа, крехки хрупкави ..
2.40 лв.
Семена на Рукола Селватика Екстра с изключително наситен аромат
Няма наличност
Semenata Shop предсавя специални Семена на Рукола сорт Селватика селекция Екстра (латинско..
5.00 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 12 от 12 (1 страници)

В тази категория, в нашия онлайн магазин, ще намерите богат избор от сортови семена на полезното едногодишно растение, каквото е Руколата. Това тревисто растение е познато и под наименованията ерука и рокет и е широко разпространено в Средиземноморието, където се е превърнало в любима кулинарна съставка в множество традиционни ястия. Освен със своето страхотно кулинарно приложение, руколата може да се похвали и с богат хранителен състав. 

А какво всъщност представлява руколата?

Руколата е тревиста култура от семейството на Кръстоцветните видове. Смята се, че произлиза още от Древността, където в Древен Рим е била широко употрябвано в кулинарията, под формата на подправка. Семената на руколата пък били познати и с действието си на афродизиак. Според някои легенди, именно с тази си популярност, в Древен Египет, от семената на растението се приготвяла специална напитка, която се давала на младоженеца в деня на сватбата му. 

Едноименният зеленчук расте от растение, което достига на височина до 60 см. Характеризира се със зелени на цвят листенца. Те са месести, обсипани с власинки и притежават интересен/специфичен аромат. Именно листенцата на руколата правят зеленчука толкова забележителен. Отличават се от останалите зеленолистни със специфичния си аромат и вкус, който може да се опише, като необичайна комбинация между леко горчив и леко пикантен, със забележима ядкова нотка.(привкус)

С необичайния си вкус и не особено голяма популярност в нашите ширини, руколата може да бъде определена като екзотична култура. Като такава, интересно е да се отбележи, че се отглежда сравнително лесно, защото този зеленолистник не изисква особени грижи. Отглежда се от семенца, които се сеят през пролетните месеци април-май. Има нужда от сенчесто местенце, или местенце, което не се огрява през целия ден от слънчева светлина,  и температури до 25°C. Важно е да се полива редовно и обилно. Подходяща е за сеитба в сандъчета и саксии. Смята се, че около месец, месец и половина след сеитбата си, листенцата на растението са най-ароматни и вкусни. 

Руколата има близка връзка с горчицата, поради това не е изненада и специфичният й вкус. В кулинарията, културата е популярна съставка в множество салати. От зеленчука се използват листенцата, които са се превърнали в кулинарен фаворит в Средиземноморската кухня. Руколата се добавя към традиционната италианска паста, италианска пица и ризото. Консумира се и самостоятелно, прясна, в комбинация със зелена салата, малко зехтин и балсамико. Леко горчивите и пикантни листенца се комбинират отлично с кедрови ядки и различни сиренца. 

Освен със своето кулинарно приложение, руколата е ценен зеленчук и заради богатия си хранителен състав. Познатата и под наименованията ерука и рокет, тя е един от малкото зеленолистни, които притежават високо съдържание на провитамин А - бета-каротинът, който подсилва имунната система, мастни киселини Омега-3, важни антиоксиданти и фолиева киселина. 

Богатият състав от полезни вещества в руколата е допълнен и от витамин A, витамините от група B, витамин C и витамин K. Със солидно количество в зеленчука се откриват и важните минерали калий, желязо, както фосфор, магнезий и натрий. В руколата се съдържат и етерични масла, фибри, въглехидрати и белтъчини. 

Като достоен представител на зеленолистните зеленчуци, и руколата е бедна на калории - в 100 грама се съдържат едва 25 калории, което я прави отличен диетичен избор. 

С ниското си калорийно съдържание и множеството си полезни вещества, руколата се е превърнала в кулинарната екзотика, която определено заслужава почетно място в нашето меню (нашата кухня)!