В тази категория, в нашия онлайн магазин, ще намерите богат избор от сортови семена на полезното едногодишно растение, каквото е Руколата. Това тревисто растение е познато и под наименованията ерука и рокет и е широко разпространено в Средиземноморието, където се е превърнало в любима кулинарна съставка в множество традиционни ястия. Освен със своето страхотно кулинарно приложение, руколата може да се похвали и с богат хранителен състав.
А какво всъщност представлява руколата?
Руколата е тревиста култура от семейството на Кръстоцветните видове. Смята се, че произлиза още от Древността, където в Древен Рим е била широко употрябвано в кулинарията, под формата на подправка. Семената на руколата пък били познати и с действието си на афродизиак. Според някои легенди, именно с тази си популярност, в Древен Египет, от семената на растението се приготвяла специална напитка, която се давала на младоженеца в деня на сватбата му.
Едноименният зеленчук расте от растение, което достига на височина до 60 см. Характеризира се със зелени на цвят листенца. Те са месести, обсипани с власинки и притежават интересен/специфичен аромат. Именно листенцата на руколата правят зеленчука толкова забележителен. Отличават се от останалите зеленолистни със специфичния си аромат и вкус, който може да се опише, като необичайна комбинация между леко горчив и леко пикантен, със забележима ядкова нотка.(привкус)
С необичайния си вкус и не особено голяма популярност в нашите ширини, руколата може да бъде определена като екзотична култура. Като такава, интересно е да се отбележи, че се отглежда сравнително лесно, защото този зеленолистник не изисква особени грижи. Отглежда се от семенца, които се сеят през пролетните месеци април-май. Има нужда от сенчесто местенце, или местенце, което не се огрява през целия ден от слънчева светлина, и температури до 25°C. Важно е да се полива редовно и обилно. Подходяща е за сеитба в сандъчета и саксии. Смята се, че около месец, месец и половина след сеитбата си, листенцата на растението са най-ароматни и вкусни.
Руколата има близка връзка с горчицата, поради това не е изненада и специфичният й вкус. В кулинарията, културата е популярна съставка в множество салати. От зеленчука се използват листенцата, които са се превърнали в кулинарен фаворит в Средиземноморската кухня. Руколата се добавя към традиционната италианска паста, италианска пица и ризото. Консумира се и самостоятелно, прясна, в комбинация със зелена салата, малко зехтин и балсамико. Леко горчивите и пикантни листенца се комбинират отлично с кедрови ядки и различни сиренца.
Освен със своето кулинарно приложение, руколата е ценен зеленчук и заради богатия си хранителен състав. Познатата и под наименованията ерука и рокет, тя е един от малкото зеленолистни, които притежават високо съдържание на провитамин А - бета-каротинът, който подсилва имунната система, мастни киселини Омега-3, важни антиоксиданти и фолиева киселина.
Богатият състав от полезни вещества в руколата е допълнен и от витамин A, витамините от група B, витамин C и витамин K. Със солидно количество в зеленчука се откриват и важните минерали калий, желязо, както фосфор, магнезий и натрий. В руколата се съдържат и етерични масла, фибри, въглехидрати и белтъчини.
Като достоен представител на зеленолистните зеленчуци, и руколата е бедна на калории - в 100 грама се съдържат едва 25 калории, което я прави отличен диетичен избор.
С ниското си калорийно съдържание и множеството си полезни вещества, руколата се е превърнала в кулинарната екзотика, която определено заслужава почетно място в нашето меню (нашата кухня)!