Вашата кошница е празна!
Под тази категория в нашата онлайн платформа ще намерите богат асортимент от внимателно селектирани сортове семена на вкусното и полезно Брюкселско зеле. Един страхотен зеленчук, снабден с множество полезни вещества, който се култивира в огромни количества в Брюксел, Белгия, откъдето получава и името си и е популярен в САЩ и Европа, където е смятан за перфектната деликатесна храна.
Брюкселското зеле е един от ярките представители на семейство Кръстоцветни, където членуват и останалите зелеви култури, като карфиолът, броколите и зелето. Притежава изправено, неразклоняващо се растение, което образува близо 90 на брой малки и крехки плодчета. Листенцата му са големи и здрави и именно в тяхната пазва се образуват зелевите пъпчици, които представляват дребни зелчета. Големината им достига 2,5 - 5 см, обагрени са в апетитен зелен цвят и много приятен вкус.
Брюкселското зеле има две разновидност - нисък и висок сорт. Високият се характеризира с растение, което достига на височина до 100 см, а ниският - до 60 см.
Културата е двугодишна и студоустойчива. Образува малки зелчета през втората година при температури до 6-7°С.
Зелевата култура притежава широко кулинарно приложение. С деликатесния си вкус и богато хранително съдържание, това не е изненада за никой. Всъщност брюкселското зеле заема едно от първите места сред храните с растителен произход. Миниатюрните зелчици са толкова полезни, че снабдяват организма с така необходимото желязо и витамин C. Добри източници на Витамин B2, минерални соли, фибри, каротин, натрий, калий, белтъчини, въглехидрати и етерични масла.
Характерното на брюкселското зеле е и неговият нисък калориен дефицит. В 100 грама се съдържат 36 калории. С ниското си калорийно съдържание, брюкселското зеле се нарежда сред останалите зелеви култури, като една перфектна диетична и здравословна добавка към разнообразното хранене.
Годни за консумация са само зелените зелки. Ако попаднете на зеленчук, който е наранен или цветът му е жълтеникав, не го консумирайте. Друго важно условие за вкусните зелчици е да са здрави на пипане.
Сравнително лесни са за подготовка. Важно е да обелите горният слой на зелчицата и след това да я измиете. С малките си размери, може да си направите салатка с целите миниатюрни зелчици или да ги разрежете на две, в зависимост от вашите предпочитания. Прекрасно допълнение на деликатесния им вкус е лимонът (или лимоновият сок). Брюкселското зеле се съчета и много успешно със зехтин, чесън и индийско орехче.
Прекрасен пример за доброто им съчетание е следното лесно и много вкусно ястие, за което са ви необходими около килограм от малките зелчета, лимонов сок, масло, две или три скилидки чесън и сол.
Зелчиците трябва да се сварят предварително в подсолена вода, докато не омекнат достатъчно. През това време комбинирате останалите съставки - маслото трябва да се разтопи, скилидките на чесън да се намачкат и да се объркат заедно със сока от лимон. След като зелчетата са готови, се изцеждат, поставят се в подходящ съд и се овкусят с вече подготвения неустоим дресинг.