МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на чубрица Местна (Satureja hortensis) с традиционен български аромат

Семена на градинска чубрица Местна - Satureja hortensis - типичният български аромат - Чубрица семена с отлична цена: 1.50 лв.
Семена на чубрица Местна (Satureja hortensis) с традиционен български аромат

Опции

Купи

Чубрица Местна е сорт подправка, която притежава уникален силен аромат, който придава изкушаващото ухание на редица български гозби. Растенията се отглеждат лесно, а при нас в Севън Сийдс ООД ще откриете качествени семена за засяване на тази подправка.

Какво ви е нужно, за да отглеждате Чубрица Местна в градината си?

Латинското име на този сорт е Satureja hortensis L. Растенията са едногодишни по нашите ширини и компактни на размер. На височина Чубрицата достига около 20 – 30 см и расте на туфи. Листата са малки и заострени тъмно зелени.
Най-подходящото време за засяване на семената е през пролетта, когато климатичните условия са най-благоприятни с постоянни положителни температури – края на Март и – Април. Чубрица Местна е страхотно допълнение към ароматната градина с билки и подправки в градината или на балкона. Компактният размер на растенията позволява отглеждането им в саксии и кашпи, както и засяването директно в градината. Чубрицата е лесна за отглеждане и много непретенциозна култура.

Осигурете слънчево място, на което любимата подправка ще може да развие пълния си потенциал. Растенията не са взискателни откъм тип почви. В случай, че сте избрали място с по-бедна на хранителни вещества почва може да наторите Чубрицата с торове за билки и подправки.

Засяването на семената е изключително лесно. Пригответе подходящ универсален субстрат и саксии и заровете семената на дълбочина от около 1 – 2 см. Въоръжете се с търпение, защото покълването на семената може да отнеме до няколко седмици. Най-подходящите условия за обгрижване на семената и младите растения включва топлина и светлина.

Мнозина градинари приготвят разсад на подправката, за да получат реколта още по-рано. Ако и вие изберете този вариант, засадате готовия разсад когато температурите навън са положителни и няма опасност от слани. При засаждането е препоръчително да оставяте около 30 см разстояние между отделните растения. Чубрица Местна не издържа на студове. В периода на покълване трябва да поддържате почвата влажна. Поливането на порасналите растения трябва да е умерено, но да се избягва преполиване.

Чубрица Местна цъфти през лятото. Цветовете й са ситни, обагрени в розово – лилави нюанси. Вегетацията на подправката е около 65 – 75 дни.

Реколтата от Чубрицата е във формата на стъбла и листа. Подправката може да се използва както в свежо състояние, така и сушена. Когато си отглеждате Чубрица Местна в градината или на балкона имате възможност по всяко време да отрежете стъбла от растението и да ги добавите към салати и специалитети. 

В суха форма Чубрицата може да се съхранява по-дълго и да се използва през цялата година.

Сушенето на стъблата и листата е лесно. След отрязването на цялата надземна част на Чубрицата се разстилат стъблата на сухо, хладно и проветриво място. Когато листата и стъблата са напълно сухи могат да се наронят и да се приберат за съхранение в подходящ плътно затварящ се съд.

Чубрицата е добре позната подправка в Българската кухня. Допълва перфектно ястия от бобови култури, различни специалитети с месо и риба и други.

За засяването на 1 декар площ ще са нужни около 80 грама семена. Най-често ще откриете разфасовки от 2 грама, 5 грама и 50 грама, които ще са ви достатъчни за създаване на ароматна билкова градина.

Разфасовка: 2 гр., 5 гр. и 50 гр. са предлаганите от Севън сийдс ООД разфасовки от семена на чубрица Местна

Вижте и още видове чубрици като семена на балканска Чубрица.

Семена
Кога се засяваМарт, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли
Цвят на плода/цветаЛилав, Розов
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив