МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на Чимен (Сминдух) - Trigonella foenum-graecum характерният полъх на Средиземно море

Семена на Чимен (Сминдух) - Trigonella foenum-graecum характерният полъх на Средиземно море - Сминдух семена с отлична цена: 4.50 лв.
Семена на Чимен (Сминдух) - Trigonella foenum-graecum характерният полъх на Средиземно море
4.70 лв.
 • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
 • Код: S006150

Опции

Купи
 • Цъфтеж: Цветчетата на Сминдуха са бледо-жълти, след прецъфтяване се преобразуват в шушулка. Цъфтежът е от юли до септември.
 • ВисочинаДо 50 сантиметра.                               
 • Осветеност на терена: Преки слънчеви лъчи.             
 • Почвени условия: Всякакъв вид дренирана почва.
 • Устойчивост на ниски температури: Не е студоустойчива билка.
 • Дълговечност: Едногодишно растение.
 • Подходящо място: На открито или на слънчева тераса в градината и двора или в саксии и сандъчета.
 • Период на сеитба: Март месец.
 • Дълбочина на сеитба: До 1 сантиметър.
 • Схема на отглежданеСхемата е 20 см между редове, 15 см меджу семената.
 • Период за покълване: От две до четири седмици.
 • Необходимост от поливане: Умерено.
 • Подходящи торове: При богати почви, не е необходимо наторяване. Въпреки това по-добри резултати дава при торене с комбинирани торове.
 • Разфасовка: 8 гр. 

Онлайн магазин semenata.bg представя на любителите на известните и популярни билки и подправки семена на Сминдух (Чимен). Настоящите ни и бъдещи клиенти и читатели могат да ги поръчат директно от сайта. Растението е едногодишна култура, известно е още с името Чимен (латинско име Trigonella foenum-graecum). Стебълцето на Сминдуха стига до 50 сантиметра, по него се образуват удължени шушулчици със зърна от 10 до 20 бройки.

Листенцата и семето от Сминдух са широко използвани при приготвяне на разни видове ястия с месо, риба и зеленчуци. Определящото за това приложение е силният аромат, който се отделя от тях. Характерната наситена миризма носи свежест и засилва вкуса на всяко ястие, в състава на което попадне сминдуха.

Зрънцата, които всъщност се ползват от растението, се изпичат преди да влязат в употреба. Можете да ги смелите след това, за да ги използвате по качествено. Смилането става или в познатите на всички хаванчета или в мелница за подправки.

Ако все още не сте се досетили от къде Ви е познат Сминдуха, ще Ви помогнем, подправката се използва за приготвяне на всеизвестната Шарена сол.

Нашите баби например правят най-вкусната домашна шарена сол като омесват домашни чубрица, черен пипер, червен пипер, сол и разбира се Сминдух. Всички подправки са домашно отгледани, което само показва как спокойно можем да се насладим на полезни и вкусни комбинации, от собственоръчно отгледани подправки.

Сушените листенца на подправката са доста добри помошници при направата на наденица, суджук и най-вече пастърми. При подправянето на пастърмите най-важен е именно Сминдухът.

Билковата стойност на Чимена се състои в използване на растението в народолечението. Използва се като антисептик, при бронхитни състояния, също успява да подпомага възстановяването на изтощения организъм като връща нивото на кръвна захар и холестерол в нормални граници.

За да се сдобиете с полезната билка и подправка първото, което трябва да направите е да ги поръчате. Лесно и просто можете да направите това от нашия онлайн магазин semenata.bg.

След като имате вече семената от Чимен в ръцете си хубаво е да знаете някои неща, като например – засяването на семето на Сминдух се случва в определени за целта редове. Те се правят на предварително избрано слънчево място. Отглеждането на Чимен е за година време, като за климатичните условия в нашата страна подправката не е студоустойчива. Това е и причината да подберете слънце за бъдещите си билки.

На семенцата са им нужни от две до четири седмици, за да се покажат над земята. През това време поливането трябва да е умерено, без да се преполива, иначе рискувате семето да загние.

Семена
Кога се засяваМарт
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаЖълт, Зелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеСухоустойчив вид, Умерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаКонсервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив