МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на черна ряпа - природно средство против кашлица, идеално за зимна салата

Семена на черна ряпа - природно средство против кашлица, идеално за зимна салата - Репички и ряпа семена с отлична цена: 2.20 лв.
Семена на черна ряпа - природно средство против кашлица, идеално за зимна салата
2.40 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S001142

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 12 гр. семена се съдържат в една опаковка от черна ряпа.
  • Норма за сеитба: От 2 - 2,5 кг за декар площ или 2 - 2,5 гр. за кв. м.
  • Реколта: 4 - 5 тона/декар.
  • Период на сеитба: Юли - Август са месеците, през които се извършва директна сеитба на семената на черната ряпа на дълбочина, ако 2 - 3 см.
  • Период на разсаждане: Черната ряпа не се разсажда. Направете прореждане, ако е необходимо.
  • Схема на отглеждане: Семената на ряпата обикновено се сеят за късна култура. При температура над 3 градуса по Целзий, можете да правите сеитба за ранно производство. Оптималната температура за равитие е 14 - 16 градуса по Целзий и предпочита по-висока влажност. Засейте семената по схема: 70/30 см.
  • Вегетация: Около 45 - 50 дни. При ранно производство плодоноси октомври - ноември.
  • Характеристики на плода: Кореноплодите на зимната черна ряпа имат сферична форма и са много леко удължени. Месестата част е лютива, стегната и плътна и има бял цвят. Кожата на черната ряпа е гладка и с черен цвят. Има много добра съхраняемост.

Онлайн магазин semenata.bg предлага на вниманието на клиентите си сортови семена от черна ряпа. Това зеленчуково растение от семейство Кръстоцветни е ценно със своето богатство на витамини (пpoвитaмин A /кapoтин/, peтинoл /витaмин A/, витaмин B9, K), минерални соли, ненаситени мастни киселини, магнезий, цинк, натрий, калий, желязо, фосфор, калций и др. Черната ряпа е била отглеждана още преди 3000 години в Средна Азия, а в България първите данни са от една фреска от XIII-ти век в Боянската черква, на която е изографисана ряпа. 

Черната ряпа е студоустойчиво зеленчуково растение и обича много светлина. Кореноплодите са едри (10-15 см), кръгли, леко удължени в основата, външната обвивка е гладка и черна, месестата част е плътна, крехка, хрупкава и сочна. 

Поради високото съдържание на фибри, консумацията на черна ряпа влияе благотворно на храносмилателната система, подобрява чревната функция. Освен това черната ряпа може да се използва като помощно природно средство при лечение на хронични бронхити, ангина, грип.

Семена на черна ряпа можете да засеете директно в почвата, без да бъде необходимо приготвянето на разсад в периода на месеците Юли -  Август. Редовете да са на 30 см растояние, а растенията на 10 см едно от друго в реда. Подобно на сортовите семена на бяла ряпа и тези се сеят на дълбочина около 2 - 3 см.

Съвет от нас, който може да използвате за удължаване на времето на беритба е да засявате поетапно. Добре е преди да засеете семената, няколко дена по-рано да полеете почвата на оформените ниски лехи (фитарии). 

Препоръчваме до поникването да се полива веднъж на ден, семената на черната ряпа покълват за около 5 дни, след което поливането може да става 2-3 пъти седмично. Поливните условия е добре да бъдат съобразени и със състава на почвата и микроклимата. 

Вегетационният период на черната ряпа е около 45 - 50 дни, а готовите кореноплоди се прибират преди да замръзне почвата. Поливането е добре да се преустанови две седмици преди прибирането.  

Черната ряпа се развива най-добре при температура 14 – 16 0С и висока влажност на въздуха. Устойчивостта на ряпата на ниски температури е гаранция, че застудявания в края на вегетационния период не биха навредили особено на добива .

Най-често сортовите семена на ряпа Черна се сеят като втора култура на мястото, където са били краставици, картофи, лук и др. Добивите можете да повишите с торове, подходящи за кореноплоди.

Семена
Кога се засяваЮни, Юли, Август, Септември
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаСептември, Октомври, Ноември, Декември
Цвят на плода/цветаБял, Черен цвят
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеСухоустойчив вид, Умерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив